Βιταμίνη Α: Ποια τα οφέλη – Συμπτώματα έλλειψης

Πού βοηθάει η Βιταμίνη Α, ποια τα οφέλη της στην υγεία μας και ποια τα συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη.

Τι είναι η Βιταμίνη Α

βιταμίνη Α είναι το σύνολο ακόρεστων λιποδιαλυτών οργανικών ενώσεων. Περιλαμβάνει τη ρετινόλη, τη ρετινάλη και άλλες καροτενοειδείς προβιταμίνες Α, όπως είναι το βήτα-καροτένιο.

Είναι απαραίτητη για μία πληθώρα λειτουργιών και διεργασιών του σώματος, όπως είναι η καλή όραση, το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, το δυνατό δέρμα, ο μεταβολισμός του σιδήρου και οι κυτταρικές λειτουργίες. Λαμβάνεται από τη διατροφή και αποθηκεύεται στο συκώτι.

Όπως γίνεται κατανοητό, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα οφέλη της βιταμίνης Α

Τα οφέλη των βιταμινών στην υγεία μας είναι γνωστά. Τι προσφέρει όμως η καθεμιά από αυτές και σε ποια τρόφιμα συναντάται;

Ας δούμε τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά της βιταμίνης Α που ονομάζεται και ρετινόλη λόγω της συμμετοχής της στις λειτουργίες του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των βλεννογόνων του ματιού και όχι μόνο…

Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων και των επιθηλιακών ιστών (ιστοί που περιβάλλουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σώματος όπως το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τον κερατοειδή χιτώνα) του σώματος. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.

Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτείνοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας την ανταπόκριση των αντισωμάτων στα αντιγόνα και παίζοντας αντιικό ρόλο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή άλλες ασθένειες στο σώμα.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Λειτουργεί προστατευτικά για τους ιστούς του εντέρου, του στομάχου, του στόματος, το αναπνευστικό και την ουρογεννητική οδό.

Πιστεύεται επίσης ότι η αντιοξειδωτική ιδιότητα της βιταμίνης Α έχει αντιγηραντική επίδραση και ότι το ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α και τα ισομερή του, έχουν ορμονική δράση που επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες.

Πού βρίσκετε τη βιταμίνη Α

Η σημασία της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας και τα συμπτώματα από την έλλειψή της, αποτελούν σημαντικούς λόγους για να προσέχουμε ώστε να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Δείτε λοιπόν που περιέχεται:

Ζωικές πηγές: Η βιταμίνη Α που προέρχεται από ζωικές πηγές, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ρετινόλη και μερικές φορές αναφέρεται ως «προσχηματισμένη βιταμίνη Α» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από το σώμα. Καλές πηγές τροφίμων ρετινόλης είναι το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος του αυγού και το τυρί.

Φυτικές πηγές: Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή (χρωστικές ουσίες, υπεύθυνες για το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών), που μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α από το σώμα. Αυτά τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, α-καροτένιο και γ-καροτένιο) μερικές φορές αναφέρονται ως «προβιταμίνη Α». Καλές πηγές τροφίμων προβιταμίνης Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, η κολοκύθα και το ροζ γκρέιπφρουτ.

Βιταμίνη Α: Ποια σημάδια μας προειδοποιούν για την έλλειψή της;

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α που βρίσκονται στα τρόφιμα: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α και η προβιταμίνη Α.

  • Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη και βρίσκεται συνήθως στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η προβιταμίνη A (καροτενοειδή), από την άλλη, βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά και το σώμα την μετατρέπει σε Βιταμίνη Α.

Ενώ η ανεπάρκειά της είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότηττα, με αυτούς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να είναι οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες μητέρες, τα βρέφη και τα παιδιά.

Ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια έλλειψής της;

Ξηροδερμία

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη δημιουργία και την επισκευή των κυττάρων του δέρματος. Βοηθά, επίσης, στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οφείλεται σε ορισμένα δερματικά προβλήματα. Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης Α μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη εκζέματος και άλλων δερματικών προβλημάτων που προκαλούν ξηρότητα.

Ξηροφθαλμία

Οι παθήσεις των ματιών είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα έλλειψης Βιταμίνης Α. Η ξηροφθαλμία, ή η αδυναμία παραγωγής δακρύων, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειάς της.

Δυσκολία επούλωσης πληγών

Οι πληγές που δεν επουλώνονται καλά μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου, ένα σημαντικό συστατικό του υγιούς δέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι τόσο η από του στόματος όσο και η τοπική βιταμίνη Α μπορούν να ενισχύσουν το δέρμα.

Υπογονιμότητα και προβλήματα σύλληψης

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη στα μωρά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα σύλληψης τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, όπως επίσης και σε μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής, σύμφωνα με έρευνες.