Ρετινόλη: Οφέλη και θεραπείες

Η ρετινόλη έφτασε λίγο αργά στο πάρτι των δερμοκαλλυντικών, αλλά πολύ γρήγορα παθιαστήκαμε όλοι.

Είναι δύσκολο να αγνοήσεις ένα συστατικό που το επαινούν εξίσου οι δερματολόγοι, οι ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος και οι bloggers.

Όμως η επιστημονικοφανής φύση των συστατικών στο πίσω μέρος των καλλυντικών μας , κάνει τις περισσότερες από εμάς να προβληματιζόμαστε και να ζητάμε απαντήσεις.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η Ρετινόλη και γιατί έχουμε όλες ενθουσιαστεί μαζί της, για τη φροντίδα του δέρματός μας.

Τι είναι η ρετινόλη;

Για να το πούμε απλά, η Ρετινόλη είναι μια μορφή της Βιταμίνης Α η οποία όταν μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος όπως και για την ανάπτυξη των οστών. Επομένως, η ρετινόλη είναι απίστευτα χρήσιμη!

Γιατί χρησιμοποιούμε Ρετινόλη και Ρετινοειδή στις θεραπείες κατά της ακμής;

Η Βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και ένα σούπερ συστατικό για την αντιμετώπιση μιας σειράς δερματικών προβλημάτων.

Ένας από τους τρόπους που η Βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής είναι απολεπίζοντας το δέρμα και βοηθώντας το να δείχνει λείο.

Επίσης, η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες.

Αποκαθιστώντας τον φραγμό και το πάχος της επιδερμίδας, η Βιταμίνη Α προστατεύει επιπλέον το δέρμα μας από μελλοντικά προβλήματα. Τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ελαττωθούν τα σπυράκια μεταβάλλοντας τη χημεία των ελαίων στο δέρμα και εμποδίζοντας το πυκνό σμήγμα να εγκλωβιστεί στους πόρους.

Χωρίς το σμήγμα να φράζει τους πόρους, τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σπυράκια. Η κερατολυτική δράση της ρετινόλης την κάνει ιδανική για τη θεραπεία του δέρματος με τάση ακμής.

Τα κερατολυτικά συστατικά λειτουργούν σαν απολεπιστικά απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν στους φραγμένους πόρους και προκαλούν σπυράκια.

Εξαιτίας της ιδιότητάς της να διευκολύνει την κυτταρική επικοινωνία, η ρετινόλη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία και το μέγεθος των πόρων μαθαίνοντας τα κύτταρα πώς να δρουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι πόροι να δείχνουν μικρότεροι και τα νέα σπυράκια να πάψουν να σχηματίζονται.

Πώς να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη

Τα ρετινοειδή αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματός σου στο φως του ήλιου, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα φθοράς από τον ήλιο έχοντάς τα στο πρόσωπό σου στη διάρκεια της μέρας. Ο τρόπος που δρα η ρετινόλη είναι να απολεπίζει το δέρμα εκ των έσω προς τα έξω.

Φυσικά, λόγω αυτής της απολέπισης, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερευαίσθητο και να αρχίσει να ερεθίζεται. Για να περιορίσεις τον ερεθισμό άρχισε να αραιώνεις τη χρήση, μέχρι το δέρμα σου να προσαρμοστεί στη θεραπεία.

Ξεκίνησε εφαρμόζοντας τη θεραπεία μέρα παρά μέρα, μέχρι το δέρμα σου προσαρμοστεί και μόλις αισθανθείς άνεση μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τη θεραπεία σου μια φορά τη μέρα .

Εξαιτίας της υψηλής ευαισθησίας τους δέρματος στις αγωγές με ρετινόλη θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά σχολαστικός/ή με την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας.

Χρησιμοποίησε την κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας UVA και UVB στη διάρκεια της μέρας για να προστατέψεις το δέρμα σου.

Ρετινόλη: Ανεπιθύμητες δράσεις

Αν το δέρμα σου ερεθίζεται όταν εφαρμόζεις μια αγωγή με ρετινόλη, μη φοβάσαι! Είναι η πιο συνηθισμένη ανεπιθύμητη δράση του συστατικού.

Ίσως παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου γίνεται τραχύ, κόκκινο και ξηρό, όλα αυτά όμως είναι αναμενόμενα.

Μια άλλη ανεπιθύμητη δράση από τη χρήση ρετινόλης είναι η “κάθαρση”, που σημαίνει βασικά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν.

Αν δεις κάποια υπάρχοντα σπυράκια να χειροτερεύουν στην αρχή, πιθανότατα πρόκειται για κάθαρση. Αν δεις να σχηματίζονται νέα σπυράκια , μπορεί να είναι ένδειξη μιας αλλεργικής αντίδρασης στο προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η συμβουλή από δερματολόγο για να δεις αν θα πρέπει να επιμείνεις περνώντας από την κάθαρση ή να δοκιμάσεις μια εναλλακτική αγωγή. Περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες δράσεις.

Αν και δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι λίγο ξεφλούδισμα, αν δεις ότι το δέρμα σου γίνεται υπερβολικά ξηρό και χωρίς άνεση, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις αυτές τις ανεπιθύμητες δράσεις.

Από λίγο και όχι πολύ συχνά, είναι η καλύτερη προσέγγιση για όσες/ους δοκιμάζουν ρετινόλη για πρώτη φορά. Αν δεν πιέσεις το δέρμα σου με την θεραπεία, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει τόσο ακραία.

Για όσους/ες προσπαθείτε να βρείτε τον ιδανικό χρόνο για να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, το καλοκαίρι είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή, αν φοβάστε τις παρενέργειες.

Ξεκινώντας την αγωγή το χειμώνα σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ξηρότητα και ερεθισμός θα επιδεινωθούν από τον ψυχρό αέρα, τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων και τα ζεστά μπάνια διαρκείας.

Βιταμίνη Α: Πόση χρειαζόμαστε ανά ηλικία – Πού βοηθάει

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο.

Προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Η βιταμίνη Α εκφράζεται σε ισοδύναμα ρετινόλης (RΕ):

1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) αντιστοιχεί σε 1μg ρετινόλης ή 6μg β-καροτένιου ή 12μg άλλων καροτενοειδών

Η βιταμίνη Α παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Βιταμίνη Α: Πηγές

Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.

Βιταμίνη Α: Συστάσεις

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού σχετικά με τη βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής:

– Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250-750 μg RE ανά ημέρα

– Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες

– Έγκυοι & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα

Ενδεικτικά, μία ολόκληρη γλυκοπατάτα παρέχει 1.403 μg RE, μερίδα 90 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 6.582 μg RE, μισό φλιτζάνι σπανάκι 573 μg RE και μισό φλιτζάνι καρότα 459 μg RE.

Βιταμίνη Α: 6 ύπουλα συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βελτιώνει την όρασή μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό, τη γονιμότητα και το μεταβολισμό μας, ενώ είναι επίσης υπεύθυνη για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος και του εγκεφάλου. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις καταστροφές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Βασικές πηγές βιταμίνης Α είναι τροφές όπως ο σολομός, το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα, το τυρί, ο κρόκος του αβγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μπρόκολο, η κολοκύθα, το καρότο, το μάνγκο και το βερίκοκο. Επιπλέον, ορισμένα δημητριακά είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.

Η προτεινόμενη δόση βιταμίνης Α για τις ενήλικες γυναίκες συνίσταται σε 700 μικρογραμμάρια την ημέρα, ενώ για τους άνδρες διαμορφώνεται στα 900 μικρογραμμάρια. Η έλλειψή της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σπάνια, μιας που εντοπίζεται σε πολλές τροφές, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απίθανη. Αν λοιπόν τα παρακάτω συμπτώματα σας φαίνονται γνώριμα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τη διενέργεια ενός checkup που θα σας δώσει το απαραίτητο feedback σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό σας. Και μην ξεχνάτε: η βιταμίνη Α αποτελεί μια βιταμίνη από την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δύναται να πάθει overdose. Γι’ αυτό ποτέ μην καταναλώνετε συμπληρώματα χωρίς τη σύσταση γιατρού.

Ξηρά Μάτια

Τα ξηρά μάτια μπορούν να είναι η πρώτη ένδειξη έλλειψης βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε περίπτωση που στις γωνίες των ματιών σας εντοπίζετε ταυτόχρονα με την ξηροφθαλμία μικρές, αφρώδεις αλλοιώσεις, αναζητήστε τη γνώμη ενός οφθαλμίατρου.

Περιορισμός της νυχτερινής όρασης

Ο περιορισμός της νυχτερινής όρασης είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ίσως πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α αποτελεί κρίσιμο τμήμα της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως του αμφιβληστροειδούς. Χωρίς αυτή, η ανθρώπινη όραση δυσχεραίνεται κατά πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πληγές που καθυστερούν να αποκατασταθούν

Η βιταμίνη Α βοηθά στην αποκατάσταση των σωματικών πληγών. Κι αυτό καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της αντιφλεγμονώδους δράσης του οργανισμού. Σε περίπτωση που αυτή δεν επαρκεί, το ανθρώπινο σώμα θα δυσκολευτεί να επουλώσει τυχόν πληγές στην επιφάνειά του.

Αύξηση των λοιμώξεων στο στήθος, το λαιμό και το αναπνευστικό

Η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση λοιμώξεων στο λαιμό, το αναπνευστικό σύστημα και το στήθος. Σε περίπτωση που υποφέρετε συχνά από αυτές, απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.

Ξηρό Δέρμα

Η έλλειψη βιταμίνης Α σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την ύπαρξη ξηροδερμίας και άλλων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, ωστόσο μπορεί να παίζει ως ένα βαθμό ρόλο στην επιδείνωσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα περιέχουν ρετινόλη, μια ουσία που προέρχεται από τη βιταμίνη Α και βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, τη μείωση των ρυτίδων και στη λείανση του δέρματος. Σε περίπτωση λοιπόν που νιώθετε το δέρμα σας πιο ξηρό από ό,τι συνήθως, αναζητείστε καλλυντικά προϊόντα με παράγωγα βιταμίνης Α όπως η ρετινόλη.

Προβλήματα γονιμότητας

Κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα υποδεικνύουν πως η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται άμεσα με ζητήματα γονιμότητας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι σπάνια, όμως αν η δίαιτά σας είναι περιορισμένη ως προς την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που την εμπεριέχουν, τότε καλό θα ήταν να λάβετε τη γνώμη γιατρού και να διενεργήσετε αιματολογικές εξετάσεις στην περίπτωση που είστε στη διαδικασία προσπάθειας σύλληψης.