Βιταμίνη C: Πόση χρειαζόμαστε ανάλογα με το βάρος μας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία κατάφεραν να βρουν τους παράγοντες μιας σημαντικής εξίσωσης που οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με στόχο τη βέλτιστη υγεία του οργανισμού. Ειδικότερα, καθόρισαν πόση επιπλέον πρόσληψη βιταμίνης C χρειάζεται το κάθε άτομο, ανάλογα με το σωματικό του βάρος.

Συνεπώς, για κάθε 10 κιλά επιπλέον βάρους το σώμα χρειάζεται περαιτέρω 10mg βιταμίνης C καθημερινά. Προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα έχουν συσχετίσει το υπερβολικό βάρος με τη μικρότερη συγκέντρωση βιταμίνης C, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εκτιμάται η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται το κάθε σώμα σε συνάρτηση με τα κιλά του.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrients και συνδύασε τα αποτελέσματα από δύο προηγούμενες σημαντικές διεθνείς μελέτες. Υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού μάλιστα, τα νεότερα ευρήματα μπορούν να καθορίσουν το μέγεθος της προστασίας του οργανισμού από σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις.

Πώς λειτουργεί η κλίμακα

Για να υπολογίσουν την ποσότητα της βιταμίνης C που απαιτείται για τα άτομα με επιπλέον βάρος, οι ερευνητές έθεσαν ως βάση ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά και χρειάζεται καθημερινά 110 mg βιταμίνης C, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Εν ολίγοις, εάν ένα άτομο ζυγίζει 90 κιλά, δηλαδή 30 κιλά περισσότερα, θα πρέπει να λάβει επιπλέον 30 mg της βιταμίνης C για να πετύχει τον βέλτιστο στόχο των 140 mg/ημέρα. Αντίστοιχα, ένα άτομο που ζυγίζει 120 κιλά, ιδανικά θα χρειαστεί τουλάχιστον 40 mg της βιταμίνης για να πετύχει τα 150mg καθημερινά.

Για να πετύχετε αυτή την αύξηση, η συν-συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Anitra Carr από το Τμήμα Παθολογίας και Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου προτείνει να δοκιμάσετε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά: «Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει 10mg βιταμίνης C, οπότε αν ζυγίζετε 70 έως 80 κιλά, καταναλώνοντας δύο μήλα την ημέρα, έχετε πετύχει το στόχο σας. Εάν ζυγίζετε όμως και λίγο παραπάνω, είναι προτιμότερο να προτιμήσετε ένα πορτοκάλι, που περιέχει 70mg βιταμίνης C ή ένα ακτινίδιο με 100mg».

Βιταμίνη C: Τα 10 δερματικά προβλήματα που μας λύνει

Βιταμίνη C: VΚαθώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμός μας.

Η βιταμίνη αυτή όμως δεν είναι μόνο δική μας αγαπημένη, αλλά τη λατρεύουν εξίσου τα μαλλιά, το σώμα και η επιδερμίδα μα Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών, στη δημιουργία αντισωμάτων και στη διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων, στην απορρόφηση του σιδήρου.

Βιταμίνη C: Σε ποιες τροφές υπάρχει άφθονη;

Τρόφιμο Μέγεθος μερίδας Βιταμίνη C (mg)
Μπρόκολο (μαγειρεμένο) ½ φλιτζάνι 54
Φράουλες ½ φλιτζάνι 52
Γογγυλοκράμβη ½ φλιτζάνι 47
Ανανάς ½ φλιτζάνι 42-49
Κόκκινο λάχανο (ωμό) 1 φλιτζάνι 42
Γκρέιπφρουτ ½ φλιτζάνι 38-47
Μάνγκο ½ φλιτζάνι 38
Κλημεντίνη 1 μέτρια 36
Πεπόνι ½ φλιτζάνι 31
Λάχανο (μαγειρεμένο) ½ φλιτζάνι 30
Κουνουπίδι (ωμό ή μαγειρεμένο) ½ φλιτζάνι 27-29
Λαχανίδα κέιλ (kale)(μαγειρεμένη) ½ φλιτζάνι 28
Αβοκάντο ½ φρούτο 26
Γουανάμπανα ½ φλιτζάνι 25
Μανταρίνι 1 μέτριο 24
Κινέζικο λάχανο ½ φλιτζάνι 23
Γλυκοπατάτα (μαγειρεμένη με τη φλούδα) 1 μέτρια 22
Πατάτα (μαγειρεμένη με τη φλούδα) 1 μέτρια 14-31

Βιταμίνη C: Υπογραμμίζοντας την σημασία ορισμένων τροφών

Κόκκινες πιπεριές

Δεν προσθέτουν μόνο χρώμα στο φαγητό, στη σαλάτα, ή στην πίτσα, αλλά και υγιεινή πινελιά στη διατροφή. Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.

Κίτρινες πιπεριές

Δεν έχουν μόνο λίγες θερμίδες αλλά οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν 155mg βιταμίνης C η καθεμία! Ενδεικτικό είναι ότι μόλις μισό φλιτζάνι (75 γραμμάρια) κίτρινων πιπεριών χαρίζει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C.

Γκουάβα το εξωτικό

Αν και δεν είναι διαδεδομένο, το τροπικό φρούτο της γκουάβα αποτελεί μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C.

Μισό φλιτζάνι φρούτου αποδίδει 125mg, ενώ οι θερμίδες του είναι χαμηλές και φτάνουν μόλις στις 56.

Θυμάρι

Από όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία, το φρέσκο θυμάρι έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 1,6mg βιταμίνης C.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για γαρνιτούρα στα φαγητά αλλά είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.

Κατσαρό λάχανο, τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Το κατσαρό λάχανο αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη c τροφές. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160mg βιταμίνης C. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, C και Κ και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι εντείνει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας κατ’ επέκταση και στη διατήρηση της σιλουέτας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ακατέργαστο λάχανο παρέχει 80mg βιταμίνης C.

Ακτινίδια

Ένα μεσαίο ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, αν και δεν ανήκει στις αγαπημένες τροφές των περισσότερων λόγω και της μυρωδιάς του, αποτελεί μια σημαντική πηγή της βιταμίνης C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή.

Kουνουπίδι

Το κουνουπίδι δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Μόνο ένα φλιτζάνι κουνουπίδι χαρίζει απλόχερα περίπου 46mg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.

Κεράσια Acerola, από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές

Τα κεράσια Acerola έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Μόλις μισό φλυτζάνι (49 γραμμάρια) κόκκινων κερασιών acerola (Malpighia emarginata) αποδίδει 822mg βιταμίνης C.

Βιταμίνη C: Διατήρηση μιας νεανικής και λαμπερής επιδερμίδας

Η Βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα υγιές καθώς διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και συμβάλλει στη δημιουργία συνδέσμων και ιστών.

Με την επιβράδυνση του ρυθμού των ελεύθερων ριζών επιβραδύνεται και η διαδικασία γήρανσης. Οι ρυτίδες απαλύνονται, η ξηρότητα μειώνεται και οι λεπτές γραμμές λειαίνονται.

Η Βιταμίνη C βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων, και ενυδατώνει το δέρμα, αφού αποτρέπει την αφυδάτωση του.

Επιπλέον, φωτίζει το δέρμα επειδή μπορεί να μειώσει την ποσότητα μελανίνης που παράγεται. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας χαρίσει πιο φωτεινό δέρμα αφού καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες και απαλύνει τα ηλιακά σημάδια.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Βιταμίνη C συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και των ακνεϊκών βλαβών. Τέλος, απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Βιταμίνη C αποτελεί αντίδοτο σχεδόν για κάθε δερματικό πρόβλημα!

Βιταμίνη C: Τα 10 δερματικά προβλήματα που μας λύνει 

1. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
2. Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
3. Αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης.
4. Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων.
5. Δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες.
6. Αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος.
7. Μειώνει τις δυσχρωμίες & αποτρέπει τη δημιουργία πανάδων.
8. Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία & δράση.
9. Απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων.
10. Τελειοποιεί την υφή της επιδερμίδας και μειώνει τα σημάδια ακμής.

Βιταμίνη C: Λέμε αντίο στην τριχόπτωση και τα θαμπά μαλλιά

Η Βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των μαλλιών. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη κυρίως για την παραγωγή κολλαγόνου στο χόριο. Εάν δεν υπάρχει αρκετό κολλαγόνο λόγω έλλειψης Bιταμίνης C, το χόριο χάνεται και αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, ή σε εύθραυστα μαλλιά.

Η βιταμίνη C μαζί με τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν τα πορτοκάλια, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία με τη σειρά της προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης φολικό οξύ, έναν τύπο βιταμίνης Β που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Επιπλέον, η βλάβη που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

Από την άλλη, η  βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, και την πρόωρη γήρανση.

Τέλος, η βιταμίνη C βοηθά επίσης τον οργανισμό μας στην αφομοίωση του σιδήρου που απαιτείται για την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά και την καταπολέμηση και τον έλεγχο της πιτυρίδας.

Βιταμίνη C: Μάσκα για λαμπερά μαλλιά με πορτοκάλι

Μία μάσκα με χυμό πορτοκαλιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναζωογονήσετε και να ενδυναμώσετε τα ταλαιπωρημένα σας μαλλιά.

Οι βιταμίνες B, B12, C και Ε, οι οποίες περιέχονται στα πορτοκάλια, θα χαρίσουν λάμψη στα μαλλιά σας,ενώ παράλληλα το μέλι θα προσθέσει ενυδάτωση και αντιοξειδωτικά στους θύλακες της τρίχας σας.

Το ελαιόλαδο με τις αντιμυκητιασικές του ιδιότητες ολοκληρώνει τη συνταγή για ένα υγιές τριχωτό κεφαλής.

Η μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι είναι γρήγορη, αποτελεσματική και κυρίως οικονομική. Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μέλι. Μπορεί να θυμίζει περισσότερο την προετοιμασία για ένα γλυκό, αλλά είναι πολύ απλή στο να ετοιμαστεί.

Σε ένα μπλέντερ βάζετε τη φλούδα από δύο πορτοκάλια, 3 κουταλιές μέλι και μισή φλυτζάνα ελαιόλαδο. Χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθεί. Απλώνετε την πηχτή αυτή κρέμα στα μαλλιά σας, κι αφήνετε για ολόκληρο το βράδυ είτε για περίπου 3 ώρες.

Αν επιλέξετε να την αφήσετε όλο το βράδυ στα μαλλιά σας, βάλτε ένα σκουφάκι για να μην λερώσετε τη μαξιλαροθήκη σας ή μια πετσέτα ή απλά τυλίξτε τα μαλλιά σας με μεμβράνη.

Βιταμίνη C: Τα οφέλη για το σώμα και τον οργανισμό μας

Όπως ήδη αναφέρθηκε η Βιταμίνη C είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς παρέχει πολλαπλά οφέλη σε μια πληθώρα επιπέδων. Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη της για το σώμα μας!

Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματος.

Επομένως, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, αλλά και οι αθλητές, είναι σημαντικό να λαμβάνουν βιταμίνη C για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη σιδηροπενική αναιμία.

Θωρακίζει τον οργανισμό

Η βιταμίνη C προσφέρει ασπίδα προστασίας ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια που ευθύνονται για το κρεβάτωμα μικρών και μεγάλων.

Χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, μπορεί να «αναχαιτίσει τους ξένους εισβολείς», όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Την ίδια στιγμή έχει διαπιστωθεί πως η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού κατά των ιών.

Αυξημένες αποδόσεις

Η βιταμίνη C, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση και τη μυϊκή δύναμη σε όσους ασκούνται και όχι μόνο, αφού μειώνει το αίσθημα της κούρασης και της κόπωσης.

Η βιταμίνη C καταπολεμά τις φλεγμονές

Η βιταμίνη C, επειδή ακριβώς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τις φλεγμονές και να προστατεύει τα οστά απορροφώντας τους κραδασμούς.

Καλή κυκλοφορία του αίματος

Η βιταμίνη C μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη κ.λπ.

Ψυχική υγεία & βιταμίνη C

Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.