Βλεφαροπλαστική: Τι πρέπει να ξέρετε – Φωτογραφίες πριν και μετά, τιμές και κόστος

Βλεφαροπλαστική: Αν και είναι πλέον μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που αποδέχονται τον εαυτό τους με τα σημάδια που τους αφήνει η πάροδος του χρόνου και αρκούνται μόνο σε φυσικά προϊόντα περιποίησης, υπάρχουν και άλλοι που αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και κάνουν σύμμαχο τους το νυστέρι.

Ο στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι να αφαιρέσει το περιττό λίπος, τους μύες και το δέρμα που περισσεύουν τόσο από το άνω όσο και από το κάτω βλέφαρο. Μια βλεφαροπλαστική έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ανανεωμένη εμφάνιση του προσώπου καθώς κάνει την περιοχή των ματιών να δείχνει νεότερη και πιο σφριγηλή.

Βλεφαροπλαστική: Ποιοι την χρειάζονται;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια πλαστική επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει και για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την εξωτερική εμφάνιση καθώς η λεγόμενη βλεφαρόπτωση μπορεί να επηρεάσει και την όραση του ασθενούς. Τι είναι όμως η βλεφαρόπτωση;

Με απλά λόγια, η πάροδος του χρόνου μειώνει την παραγωγή ουσιών όπως η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ από το σώμα μας με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να χάνει τη σφριγηλότητα του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργούνται οι ρυτίδες. Όσον αφορά τα βλέφαρα, με τη πάροδο του χρόνου το σώμα μας χάνει την δυνατότητα να κρατά πλήρως ανοιχτό το πάνω βλέφαρο με αποτέλεσμα αυτό να πέφτει (βλεφαρόπτωση) και να περιορίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την όραση. Το φαινόμενο αυτό κάνει τον ασθενή να δείχνει μονίμως κουρασμένος και γερασμένος.

Όσον αφορά το κάτω βλέφαρο, εκεί παρατηρείται η συγκέντρωση περιττού λίπους – η οποία είναι και συνέπεια της χαλάρωσης τους δέρματος που αναφέραμε προηγουμένως – με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι λεγόμενες σακούλες, οι οποίες αν μεγαλώσουν πολύ μπορούν επίσης να επηρεάσουν και να περιορίσουν την όραση.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει με όλα τα παραπάνω προβλήματα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί να γίνει βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου ή κάτω ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει επέμβαση και στα δύο βλέφαρα.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Όπως είπαμε και πριν, το άνω βλέφαρο ακριβώς επειδή το σώμα μας πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να το κρατήσει στην ιδανική θέση και να το κινήσει όταν χρειάζεται, είναι και αυτό που επηρεάζεται πρώτο και περισσότερο από το πέρασμα του χρόνου. Κατά συνέπεια, η βλεφαροπλαστική είναι η πιο συχνή πλαστική στα βλέφαρα.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη επέμβαση που χρειάζεται να γίνει, ενώ αν ο γιατρός κρίνει ότι και τα δύο βλέφαρα χρειάζονται επέμβαση, κάνει πρώτα αυτή στο άνω.

Η διαδικασία έχει λίγο πολύ ως εξής: ο γιατρός θα κάνει μια τομή κατά μήκος της πτυχής του βλεφάρου, στη συνέχεια θα αφαιρέσει κάποιο από το δέρμα τους μύες και το λίπος που περισσεύουν και τέλος θα κλείσει την περιοχή που έγινε η τομή. Φυσικά υπάρχει και η βλεφαροπλαστική με λέιζερ, ή «χωρίς νυστέρι», στην οποία γίνεται ένας διαφορετικός τρόπος επέμβασης τον οποίο και θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς αργότερα.

Εννοείται ότι η τιμή της βλεφαροπλαστικής άνω βλεφάρου εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της πτώσης του βλεφάρου όσο και από τη μέθοδο για άνω βλεφαροπλαστική η οποία θα χρησιμοποιηθεί.

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου

Όπως είπαμε και πριν, στο κάτω βλέφαρο παρουσιάζεται κυρίως το πρόβλημα των σακουλών το οποίο και είναι κυρίως αισθητικής φύσης. Επίσης, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζεται το πρόβλημα πρώτα ή πιο έντονα στο άνω βλέφαρο και σε μικρότερο βαθμό ή και καθόλου στο κάτω βλέφαρο.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένας ασθενής θα υποβληθεί σε κάτω βλεφαροπλαστική. Το αν και πότε πρέπει να γίνει η εν λόγω επέμβαση θα το αποφασίσει ο πλαστικός χειρουργός.

Αν λοιπόν αποφασιστεί να γίνει πλαστική επέμβαση στο κάτω βλέφαρο, ο χειρουργός θα κάνει μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, δηλαδή στη φυσική πτυχή των ματιών, ή στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου.

Στη συνέχεια θα αφαιρέσει ή θα αναδιανείμει το περιττό λίπος, τους μύες και το χαλαρωμένο ή «πεσμένο» δέρμα στη περιοχή και τέλος θα προχωρήσει στο κλείσιμο της τομής που ανοίχθηκε στο προηγούμενο στάδιο.

Αν το πέσιμο ή το χαλάρωμα του βλεφάρου παρατηρείται σε περιοχή κοντά στην κόρη του ματιού σας, τότε ο χειρουργός είναι πολύ πιθανό να κάνει τη βλεφαροπλαστική επέμβαση χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται «πτώση» και η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία ειδική επέμβαση που γίνεται για να μην προκληθούν προβλήματα στα μάτια και κατ’ επέκτασιν στην όραση των ασθενών. Το κόστος βλεφαροπλαστικής στο κάτω βλέφαρο εξαρτάται και αυτό από τη μέθοδο την οποία θα χρησιμοποιηθεί.

Βλεφαροπλαστική: Είναι τελικά αναίμακτη;

Όπως θα προσέξατε, παραπάνω μιλήσαμε για πλαστικές επεμβάσεις οι οποίες στην ουσία είναι μικρά χειρουργεία, δηλαδή γίνεται χρήση νυστεριών και άλλων χειρουργικών εργαλείων και στη συνέχεια έχουμε και ράμματα και μια διαδικασία ανάρρωσης.

Υπάρχουν όπως και οι λεγόμενες αναίμακτες βλεφαροπλαστικές, οι οποίες γίνονται με λέιζερ και άλλες μη επεμβατικές μεθόδους.

Συγκεκριμένα, στην αναίμακτη βλεφαροπλαστική συνήθως γίνεται χρήση ενός ειδικού ιατρικού λέιζερ το οποίο και θερμαίνει το δέρμα και προκαλεί τοπική αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες που έχουν παρουσιαστεί.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το άμεσο αποτέλεσμα με μικρό χρόνο αποθεραπείας, αφού ο ασθενής θα παρατηρήσει απλά λίγο πρήξιμο στη περιοχή της επέμβασης.

Επίσης, το κόστος της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της «κανονικής επέμβασης». Το μειονέκτημα της εν λόγω μεθόδου είναι ότι είναι ιδανική για περιπτώσεις όπου το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι έντονο ή άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας.

Να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί απλά να γίνουν ενέσεις μπότοξ ή υαλουργικού οξέως στη προβληματική περιοχή, οι οποίες θα εξαφανίσουν τις ρυτίδες.

Όσον αφορά το κόστος της βλεφαροπλαστικής χωρίς νυστέρι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εξαρτάται τόσο από τη μέθοδο όσο και από τον αριθμό συνεδριών, αφού είναι σπάνιο να λυθεί το πρόβλημα με μία μόνο επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό.

Επίσης, αν και ορισμένα κέντρα αισθητικής προσφέρουν τις εν λόγω επεμβάσεις, καλό είναι να εμπιστευτείτε έναν πλαστικό που να ειδικεύεται στη βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βλεφαροπλαστική: Διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές

Βλεφαροπλαστική με PLEXR

Το PLEXR είναι μια σχετικά μέθοδος αναίμακτης βλεφαροπλαστικής η οποία βασίζεται στο Πλάσμα. Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο χωρίς καν να έρχεται σε επαφή με το δέρμα του ασθενή στην ουσία εξαερώνει το περιττό δέρμα και λίπος από τη περιοχή.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο άμεσο που ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί στον καθρέφτη του γιατρού τη βελτίωση της όψης του προσώπου του αμέσως μετά το κάθε «πέρασμα» με το μηχάνημα.

Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική PLEXR γίνεται με την εφαρμογή ειδικής αναισθητικής αλοιφής για να μη νιώσει τίποτα ο ασθενής. Η τιμή της βλεφαροπλαστικής plexr εξαρτάται από τον γιατρό και από το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί.

Βλεφαροπλαστική με πλάσμα

Τέλος, υπάρχει και η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με πλάσμα η οποία έχει αρκετά κοινά με την μέθοδο PLEXR.

Εδώ γίνεται χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που λέγεται plasma light για να δημιουργηθούν υψηλές θερμοκρασίες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του δέρματος και να λιώσει στην ουσία το περιττό λίπος σε αυτά, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι ιστοί γύρω από αυτά.

Μιλάμε δηλαδή για μια σχεδόν τελείως ανώδυνη βλεφαροπλαστική. Πρόκειται για μια αρκετά ασφαλή μη επεμβατική βλεφαροπλαστική που μπορεί να γίνει τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, ωστόσο τα αποτελέσματα της δεν είναι τόσο άμεσα ορατά όσο αυτά της μεθόδου PLEXR.

Βλεφαροπλαστική: Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός είναι πολύ πιθανό να καλύψει την περιοχή της επέμβασης με αποστειρωμένους επιδέσμους και άλλα θεραπευτικά επιθέματα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά το τι μπορεί πιστεύει γενικά το κοινό, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται τα μάτια μετά από μια βλεφαροπλαστική επέμβαση.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα τοποθετηθεί κάποιος επίδεσμος στα μάτια του ασθενή μετά το χειρουργείο, ούτε θα του ζητηθεί να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνει έξω ή εκτίθεται σε έντονα φώτα. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη χρήση κάποιας ειδικής αλοιφής για την πρόληψη της ξηρότητας της περιοχής των ματιών.

Μετά από μια αισθητική επέμβαση, ειδικά αν αυτή γίνεται στο πρόσωπο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθεί πρήξιμο ή και κάποιοι μώλωπες στη περιοχή της επέμβασης.

Το ίδιο ισχύει και για τη βλεφαροπλαστική. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυτές οι «παρενέργειες», μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρύες κομπρέσες στις επηρεασμένες περιοχές.

Επίσης, καλό θα ήταν ο ασθενής να ξαπλώνει με το κεφάλι σε ανυψωμένη θέση. Οι δύο ενέργειες που προαναφέραμε, όχι μόνο θα ανακουφίσουν από τους όποιους πόνους και τις ενοχλήσεις, αλλά θα ενισχύσουν και την επούλωση της περιοχής από την επέμβαση.

Σε περίπτωση που κάποιος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία μετά την επέμβαση, θα πρέπει να έρθει αμέσως σε επαφή με τον χειρουργό προκειμένου να του συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών της επέμβασης.

Βλεφαροπλαστική: Τι πρέπει να αποφύγετε κατά την ανάρρωση;

Εννοείται πως μετά την βλεφαροπλαστική θα πρέπει να γίνουν και κάποια πράγματα για να εξασφαλιστεί η υγεία των ματιών αλλά και της περιοχής στην οποία έγιναν οι τομές της εγχείρησης.

Συγκεκριμένα, για μιάμιση εβδομάδα μετά τη βλεφαροπλαστική, θα πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά η περιοχή των ματιών (μετά την επέμβαση είναι πιθανό να νιώθει ο ασθενής τα μάτια του κολλώδη και ξηρά ή να έχει και φαγούρα. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία).

Είναι επίσης πολύ πιθανό να συστήσει ο γιατρός και κάποιες σταγόνες για τα μάτια για κάποιο, μικρό συνήθως, διάστημα.

Τέλος, πριν ή μετά την επέμβαση ο χειρουργός θα «παρουσιάσει» στον ασθενή μια λίστα με δραστηριότητες και περιβάλλοντα που θα πρέπει να αποφεύγει για κάποιες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και θα τον πληροφορήσει πότε πρέπει να γίνει και η αφαίρεση των ραμμάτων.

Τα μόνιμα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ τα απορροφούμενα ράμματα διαλύονται από μόνα τους και δεν απαιτούν κάποια επίσκεψη στον γιατρό.

Σημείωση: Αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και ο κάθε χειρουργός εξηγεί πλήρως τι θα πρέπει να περιμένει και τι να κάνει – και να μην κάνει – μετά την εγχείρηση ο κάθε ασθενής.

Εννοείται πως η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι μοναδική και πως για τον καθένα ισχύουν και διαφορετικές συστάσεις και / ή απαγορεύσεις.

Εδώ να τονίσουμε ότι στις αναίμακτες επεμβάσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και τη ζωή του σχεδόν αμέσως μετά την κάθε συνεδρία με τον πλαστικό.

Βλεφαροπλαστική: Σχετικά με το κόστος

Το κόστος μιας βλεφαροπλαστικής είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο να καθοριστεί αφού σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του παίζουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες.

Για παράδειγμα, οι τιμές για βλεφαροπλαστική που θα γίνουν μόνο στο άνω ή το κάτω βλέφαρο είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές επεμβάσεων που θα γίνουν και στα δύο. Με άλλα λόγια, σημαντικό ρόλο στο κόστος παίζει το που θα γίνει η επέμβαση, το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και την αμοιβή του γιατρού.

Όσον αφορά το κόστος της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής και σε αυτό παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάλογα με τη μέθοδο. Η τιμή μιας βλεφαροπλαστικής plexr εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μηχάνημα και το πλήθος των συνεδριών, πράγμα που ισχύει και για όλες τις αναίμακτες.

Η βλεφαροπλαστική είναι πολύ δημοφιλής, οπότε θα βρείτε και πολλούς γιατρούς που κάνουν παραδοσιακές αλλά και αναίμακτες επεμβάσεις. Με μια έρευνα, σίγουρα θα βρείτε τιμές για βλεφαροπλαστική που να ταιριάζουν στο budget σας.