Βλέννα στα κόπρανα: Αίτια που την προκαλούν – Διάγνωση αιτίου

Η βλέννα στα κόπρανα και το σώμα είναι φυσική και είναι πολύ σημαντικό μέρος της λειτουργίας του σώματος. Οι ιστοί παράγουν τη βλέννα για να καλύπτει και να προστατεύει το στόμα, τη μύτη, τα ρουθούνια, το λαιμό, τους πνεύμονες και τα έντερα. Τις περισσότερες φορές, η βλέννα είναι καθαρή και λεπτή. Ωστόσο, μερικές φορές, οι ασθένειες, η διατροφή ή οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη συνοχή τους. Η βλέννα μπορεί ακόμη και να αλλάξει χρώμα.

Οι άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερη βλέννα όταν υπάρχει λοίμωξη των κόλπων. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η βλέννα είναι πρασινωπή στο χρώμα, όταν φυσάτε τη μύτη σας σε ένα μαντήλι. Τι συμβαίνει όταν οι μεγάλες αλλαγές βλέννας δεν είναι τόσο προφανείς; Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν επίσης να δουν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα κόπρανα.

Βλέννα στα κόπρανα: Από ποιες άλλες ενδείξεις συνοδεύεται;

Η βλεννογόνος μεμβράνη του παχέος εντέρου βοηθά την κίνηση των κοπράνων. Μία “κανονική” αφόδευση δεν παράγει πολύ βλέννα. Κίτρινη ή διαυγής βλέννα παρατηρείται σε τόσο μικρές ποσότητες, που δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι.

Όταν τα κόπρανα έχουν ορατή βλέννα, μπορεί να είναι ένδειξη βακτηριακών λοιμώξεων, ραγάδων του πρωκτού ή απόφραξης του εντέρου ή νόσου του Crohn. Αυτός ο τύπος προειδοποιητικού συμπτώματος είναι ο τρόπος του σώματος να μας δείξει ότι πρέπει να προσέξουμε.

Άλλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε είναι:

  • αυξημένη ποσότητα βλέννας
  • αίμα ή πύον στα κόπρανα
  • κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα
  • ξαφνικές αλλαγές στη συχνότητα, τη συνέπεια ή το χρώμα των κοπράνων

Βλέννα στα κόπρανα: Ποια είναι τα αίτια;

Η αφυδάτωση και η δυσκοιλιότητα μπορούν να προκαλέσουν έξοδο από την παχέος εντέρου στο σώμα. Αυτό δίνει στα κόπρανα μια εμφάνιση αυξημένης βλέννας. Η αυξημένη βλέννα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ασθένειας, ειδικά εάν εμφανιστεί φλεγμονή και η μεμβράνη της βλέννας σπάσει. Αυτό αφήνει το σώμα πιο επιρρεπές σε μόλυνση. Οι επιπλοκές που μπορεί να έχει η βλέννα στα κόπρανα εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Εδώ είναι μερικές πιθανές αιτίες ύπαρξης βλέννας στα κόπρανά σας:

Βακτηριακές λοιμώξεις

Πιο συχνές από άλλα προβλήματα, οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια όπως Campylobacter, Salmonella, Shigella και Yersinia. Αυτά τα βακτήρια είναι συχνά η αιτία της τροφικής δηλητηρίασης και άλλων λοιμώξεων. Τα σημάδια περιλαμβάνουν:

Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και συνιστάται ο γιατρός να συνταγογραφήσει φάρμακα. Άλλες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Πρωκτικές ραγάδες και έλκη

Η πρωκτική ραγάδα είναι ένα σχίσιμο στην επένδυση του κάτω ορθού. Αυτή προκαλείται από επίμονη διάρροια, σκληρά κόπρανα και άλλες περίπλοκες καταστάσεις του εντέρου.

Η πρωκτική ραγάδα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κινήσεις του εντέρου, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρές. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου, και στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Τα έλκη έχουν ιδιότητες παρόμοιες με τις πρωκτικές ραγάδες. Όταν το σώμα σας υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια πιο σοβαρή απώλεια βλέννας, που ονομάζεται γαστρεντερική βλεννογονίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να απαιτεί νοσοκομειακή θεραπεία.

Εντερική απόφραξη

Τα πιο συνηθισμένα καθημερινά συμπτώματα όπως κολικός, δυσκοιλιότητα και αέρια ή φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδια απόφραξης του εντέρου. Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να προσβληθούν από κόπρανα, κήλη, όγκο ή εκκένωση αντικειμένου μη φαγώσιμου. Οποιαδήποτε αύξηση αυτού του τύπου δραστηριότητας πρέπει να αναφέρεται σε γιατρό. Μπορεί να χρειαστείτε νοσοκομειακή περίθαλψη

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό σε άτομα με IBS με κυρίαρχη διάρροια από ό,τι σε άτομα με IBS με κυρίαρχη δυσκοιλιότητα.

Η ελκώδης κολίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της βλεννογόνου του παχέος εντέρου και ανάπτυξη ελκών. Αυτά τα έλκη μπορούν να αιμορραγούν και μπορούν επίσης να προκαλέσουν πύον και βλέννα.

Η νόσος του Crohn είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παράγει μεγάλες ποσότητες βλέννας στα κόπρανα. Η αυξημένη βλέννα μπορεί να οφείλεται σε ένα άλλο πρόβλημα, όπως μια ραγάδα του πρωκτού που μπορεί να απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Διατροφή

Οι τροφικές αλλεργίες, όπως αυτές που σχετίζονται με ξηρούς καρπούς, λακτόζη ή γλουτένη, μπορούν να προκαλέσουν βλέννα στα κόπρανα. Ορισμένα μη φαγώσιμα αντικείμενα  μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • κοιλιακό φούσκωμα
  • διάρροια
  • εξανθήματα
  • δυσκοιλιότητα

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν υπάρχει τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Οι άνθρωποι πρέπει να δουν έναν γιατρό, εάν παρατηρήσουν αύξηση της βλέννας ή του αίματος στα κόπρανα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Βλέννα στα κόπρανα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Αφού ένας ασθενής ανακαλύψει τις αλλαγές στα κόπρανα και κλείσει ραντεβού με έναν γιατρό, θα του ζητηθεί να φέρει δείγμα κοπράνων. Αυτό το δείγμα θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση παρασίτων, βακτηρίων και άλλων ασθενειών.

Αν και πολλά εντερικά προβλήματα δεν χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις, ορισμένοι άνθρωποι καλούνται να το κάνουν. Οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αυτές τις εξετάσεις. Άλλοι άνθρωποι που μπορεί να χρειάζονται εξετάσεις είναι οι πολύ νέοι, οι πολύ ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας άλλος λόγος για εξετάσεις είναι, εάν άλλα συμπτώματα όπως πυρετός ή αφυδάτωση είναι σοβαρά.

Εάν οι εξετάσεις είναι θετικές για βακτήρια όπως το Campylobacter, η Salmonella ή το Shigella, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητα. Εάν αυτές οι εξετάσεις είναι αρνητικές, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα άλλο δείγμα κοπράνων για περαιτέρω έρευνα.

Εάν εξακολουθεί να είναι αρνητικό για μικρόβια όπως αυτά παραπάνω, ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει ξανά άλλο δείγμα κοπράνων για περαιτέρω διερεύνηση. Είναι πιθανό, αλλά όχι πολύ συνηθισμένο, να υπάρχουν περισσότερα από ένα μικρόβια κάθε φορά.

Ωστόσο, ενδέχεται να μην απαιτείται δείγμα κοπράνων. Μετά από μια αρχική φυσική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει δείγματα αίματος πριν από την εξέταση κοπράνων. Αυτή η εστίαση σε ολόκληρο το σώμα διευκολύνει την ανίχνευση και τη διάγνωση. Εάν απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μπορεί να χρειαστεί κολονοσκόπηση, ενδοσκόπηση ή ακόμη και αξονική τομογραφία για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.