Περιποίηση στα γένια – 8 συμβουλές

Τα γένια δίνουν γοητεία στον άνδρα, αλλά μόνο όταν είναι υγιή και περιποιημένα, αλλιώς μπορεί να δείχνετε σαν τον Τομ Χανκς στην ταινία «Ναυαγός».

Η περιποίηση και η φροντίδα της γενειάδας ποτέ δεν ήταν εύκολη διαδικασία για τους άνδρες.

Οι παρακάτω 8 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε τα λαμπερά και υγιή γένια που επιθυμείτε.

1. Να είστε υπομονετικοί 

Θα πρέπει να έχετε αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς που αφήνετε τη γενειάδα σας να μεγαλώσει. Αντισταθείτε στην επιθυμία σας να κόψετε τα γένια σας και αφήστε τα ανέγγιχτα για 4-6 εβδομάδες. Το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέψει στις τρίχες σας να αναπτυχθούν ομοιόμορφα (μερικές αυξάνονται ταχύτερα από άλλες) και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το στυλ και το μήκος που σας ταιριάζει.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η καλή διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

2. Επιλέξτε στιλ που ταιριάζει με το σχήμα του προσώπου σας

Η γενειάδα σας θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον της, δηλαδή με το σχήμα του προσώπου σας. Μετά τον πρώτο μήνα ανάπτυξης των τριχών, θα έχετε μια πρώτη εικόνα της νέας μορφής του προσώπου σας. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και επιλέξτε το μελλοντικό, τελικό στυλ/σχήμα γενειάδας που σας ταιριάζει.

3. Μάθετε πώς και πότε πρέπει να τριμάρετε τα γένια σας

Το τριμάρισμα των τριχών είναι απαραίτητο για να αποκτήσετε μια περιποιημένη γενειάδα.  Μελετήστε το πρόσωπο σας και ανακαλύψτε την τεχνική τριμαρίσματος και απομάκρυνσης των σπασμένων τριχών που σας αρμόζει, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία ( σωστό ψαλίδι ή μηχανή ξυρίσματος).

4. Πλύνετε τακτικά τη γενειάδα σας

Το πλύσιμο της γενειάδας σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της, προκειμένου να αποφύγετε τον κνησμό.

Πλύνετε τα γένια σας αρκετές φορές την εβδομάδα με εξειδικευμένο καθαριστικό και στη συνέχεια στεγνώστε τα απαλά.

Μη χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν και το μαλακτικό που χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας, διότι το δέρμα του προσώπου είναι ευαίσθητο και επιρρεπές στους ερεθισμούς.

Αν είστε καπνιστής ή αν κάνετε μια βαριά και ‘βρώμικη’ δουλειά, χρειάζεται να πλένετε τα γένια σας συχνότερα από άλλους άνδρες, προκειμένου να αποτρέψετε οσμές και λεκέδες.

5. Χρησιμοποιείστε λάδι περιποίησης 

Κάντε μια έρευνα αγοράς προκειμένου να βρείτε το κατάλληλο για σας έλαιο περιποίησης της γενειάδας σας. Στο εμπόριο θα εντοπίσετε ποικιλία σχετικών ελαίων με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες. Θα ανακαλύψετε λάδια κατάλληλα για λιπαρά δέρματα, λάδια που δρουν κατά της ξηρότητας, λάδια που δυναμώνουν την τρίχα, λάδια που προσφέρουν λάμψη.

Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι αυτά που παρασκευάζονται από μείγμα φυσικών και οργανικών συστατικών (όπως έλαια argan και jojoba) και δεν περιέχουν σιλικόνες και χημικές ουσίες.

Εφαρμόστε το λάδι που επιλέξατε, 1 φορά την ημέρα, στις άκρες των τριχών της γενειάδας σας, μετά το καθημερινό σας ντους, όταν δηλαδή θα έχουν ανοίξει οι πόροι του προσώπου σας και τα κύτταρα των τριχών σας θα είναι σε θέση να επιτρέψουν την αποτελεσματική απορρόφηση του προϊόντος.

Φροντίστε να σκουπίσετε απαλά τα γένια σας με στεγνή πετσέτα πριν την τοποθέτηση λαδιού.

Χρησιμοποιήστε 3 – 4 σταγόνες ελαίου εάν έχετε μικρού μήκους γενειάδα. Οι τεράστιες γενειάδες ίσως χρειαστούν 7 – 8 σταγόνες.

6. Χτενίστε καθημερινά τη γενειάδα σας

Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα σας την περιποίηση της γενειάδας σας, για τη βοηθήσετε να διατηρήσει το σχήμα της και για να βελτιώσετε την υγεία της.

Κάθε πρωί χτενίστε, με βούρτσα και με φορά προς τα κάτω, τα γένια σας.

Το πρωινό βούρτσισμα της γενειάδας χαλαρώνει, απομακρύνει βρωμιές και νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.

7. Εντάξτε στη διατροφή σας βιταμίνες Β5, Β3 και Β9

Πρωτεΐνες και λίπη αποτελούν τη σύσταση των τριχών της γενειάδας σας, των οποίων η ανάπτυξη και υγεία εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις βιταμίνες Β5, Β3 και Β9.

Βελτιώστε την υγεία του τριχωτού του προσώπου σας, καταναλώνοντας φαγητά που περιέχουν τις συγκεκριμένες βιταμίνες (άπαχο κρέας, καρύδια, κρόκους αυγών, γάλα και λαχανικά).

8. Όταν έρθει η ώρα… ξυρίστε σωστά τη γενειάδα σας

Όταν αποφασίσετε πως βαρεθήκατε τη γενειάδα σας (πιθανά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) και επιθυμείτε πλέον να την ξυρίσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε, πώς να κάνετε σωστά τη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε αποφύγετε πιθανούς δερματικούς ερεθισμούς.

Αρχικά, κόψτε τα γένια σας με ψαλίδι ή ηλεκτρική μηχανή, όσο πιο κοντά μπορείτε.

Στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό ντους ή τοποθετήστε πάνω στα γένια σας μια ζεστή και υγρή πετσέτα για να μαλακώσετε τις τρίχες του προσώπου σας.

Πηγή: pergamodo