Στρες: Επτά φαγητά που το καταπολεμούν

Μόλις νιώσετε ότι το στρες σας κυριεύει κόψτε την πίτσα και τα σουβλάκια, και φάτε τα παρακάτω φαγητά.

Οι εύκολες λύσεις φαγητού, στις οποίες συνήθως καταφεύγουμε, είναι είτε τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά ή αντίστοιχα σε σάκχαρα, που όχι απλά δε θα μας ηρεμήσουν, αλλά ενδεχομένως να φέρουν και τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα.

Ποια φαγητά καταπολεμούν το στρες

Κίμτσι 

Οι Κορεάτες φαίνεται πως έχουν το δικό τους τρόπο να αντιμετωπίζουν το άγχος: τρώγοντας κίμτσι. Πρόκειται για μια κορεατική πρόταση για το τουρσί, μιας και παρασκευάζεται από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Το κίμτσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης θεωρείται βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκαταλέγεται στα αγχολυτικά τρόφιμα, καθώς υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, γνωστή και ως έντερο-εγκεφαλικός άξονας.

Αγκινάρα

Εκτός από το κίμτσι, οι αγκινάρες έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, ουσίες όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στις αγκινάρες, είναι γνωστό ότι καταπολεμούν το αίσθημα της κόπωσης – και όταν έχουμε περισσότερη ενέργεια, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις της καθημερινότητας.

Αυγό 

Εφόσον πλέον έχει καταρριφθεί η πεποίθηση ότι η κατανάλωση ενός αυγού τη μέρα απειλεί τις τιμές της χοληστερόλης, μπορούμε να τα προτιμούμε όλο και συχνότερα, αναζητώντας ψυχική ισορροπία. Η βασική τους ουσία που συμβάλλει στη ρύθμιση του άγχους είναι η χολίνη, η οποία ανήκει στα θρεπτικά συστατικά του συμπλέγματος β και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες, όπως η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Στρείδια

Τα στρείδια, μαζί με άλλα οστρακοειδή όπως τα μύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη. Η ταυρίνη συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει βασικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών – κυρίως της ντοπαμίνης. Ορισμένες μελέτες φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Ταχίνι

Το θρεπτικό αυτό «βούτυρο» σουσαμιού δε θεωρείται τυχαία υπερτροφή. Τόσο το ταχίνι όσο και το σουσάμι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία εξέτασε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη σε νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή σεροτονίνης, η ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση.

Γλυκοπατάτες

Χάρη στη βιταμίνη C και το κάλιο που περιέχουν οι γλυκοπατάτες, μπορούν να μετριάσουν την αντίδραση του οργανισμού στο άγχος. Συν τοις άλλοις, θεωρούνται πλούσια πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν στον έλεγχο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Βατόμουρα

Συμπληρώνοντας τη λίστα με τις υπερτροφές, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την αντιγήρανση έως την ενίσχυση της μνήμης. Μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Χρόνιο στρες: Τα αποκαλυπτικά συμπτώματα – σημάδια

Η περιπλοκότητα της ζωής και της καθημερινότητας μπορεί να μας οδηγήσει στα μονοπάτια του επικίνδυνου για την ψυχική υγεία, χρόνιου στρες.

Ποια όμως είναι τα σημάδια για να το αναγνωρίσουμε και πώς μπορούμε να μειώσουμε την έντασή του;

Πού οφείλεται το χρόνιο στρες; Συμπτώματα

Οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα στη σχέση ή τον γάμο, οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις καθώς και η απογοήτευση από τα επαγγελματικά, είναι κάποιες από τις πιθανότερες πηγές άγχους. Πέρα από εξάντληση των συναισθηματικών πόρων και επιβάρυνση στην ψυχική και σωματική υγεία, η Δρ Sinha τονίζει πως πολλές φορές τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιο στρες νιώθουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση.

Πώς θα το αναγνωρίσετε;

Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται με σειρά συμπτωμάτων γνωστικών, συναισθηματικών, σωματικών και συμπεριφορικών. Δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν εκδηλώσεις από όλες τις ομάδες, ωστόσο αν τρία έως πέντε συμπτώματα από τα παρακάτω επιμένουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, τότε μπορούμε να μιλάμε για χρόνιο στρες:

  • Πόνοι
  • Αϋπνία ή υπνηλία
  • Αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, όπως η συχνή αποφυγή εξόδων
  • Χαμηλή ενεργητικότητα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης ή θολή σκέψη
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών
  • Αλλαγή στις συναισθηματικές αντιδράσεις προς τους άλλους
  • Συναισθηματική απόσυρση (έλλειψη και αδυναμία συναισθηματικής σύνδεσης)

«Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο στρες νιώθουν ότι κάπου “κόλλησαν” και δεν πάνε παρακάτω» εξηγεί η Δρ Sinha για τη στασιμότητα και αδράνεια που τους χαρακτηρίζει με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, τις σχέσεις και την υγεία τους.

Μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας;

Το χρόνιο στρες μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ενδεικτικά:

  • νοσήματα όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου 2 και αρθρίτιδα
  • εθισμοί όπως στο αλκοόλ, τη νικοτίνη και/ή τα συνταγογραφούμενα ψυχοτρόπα φάρμακα, στο διαδίκτυο, το φαγητό ή τον τζόγο
  • διαταραχές της διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές οι οποίες συχνά συνυπάρχουν σε άτομα με χρόνιο στρες.

Η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο εθισμός και οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι καταστάσεις που σχετίζονται περισσότερο με το χρόνιο στρες.

Πώς γίνεται η διάγνωση του χρόνιου στρες

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα μπορούσε να παρακολουθήσει την κατάσταση και εντοπίσει τις ενδείξεις του χρόνιου στρες. Δεδομένου όμως ότι συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα, είναι συχνά σημαντική η συνδρομή άλλων ειδικοτήτων. «Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι η καλύτερη. Μπορεί να καλέσω έναν ενδοκρινολόγο για έλεγχο εάν π.χ. πιστεύω ότι τα προβλήματα ενός ασθενούς σχετίζονται με μεταβολικά προβλήματα». Η βιολογία του στρες όπως οι ορμόνες του στρες και άλλες φυσιολογικές μεταβολές που σχετίζονται με αυτό, μπορεί να διαιωνίζουν την κατάσταση, επομένως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση και αυτών των παραγόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται το χρόνιο στρες;

Η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες προσαρμόζεται αφενός στα συμπτώματα του ασθενούς. Όπως εξηγεί η ειδικός, αν το στρες πυροδοτεί συμπτώματα από το πεπτικό, ενδεχομένως να χρειάζονται φάρμακα και παρεμβάσεις στη διατροφή πέρα από την προσπάθεια διαχείρισης του άγχους. Κάποια tips για λιγότερο στρες:

  • Άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • Εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης χρόνου
  • Επιλογή ρεαλιστικών στόχων
  • Περισσότερος ύπνος
  • Δραστηριότητες αναψυχής
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων μείωσης του άγχους
  • Μάθηση και εξάσκηση της ενσυνειδητότητας