Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά; Πώς να τα κάνετε να λάμψουν

Ξηρά μαλλιά: Βλέπετε τα μαλλιά σας να είναι ξηρά και να πέφτουν; Ή να έχουν χάσει τη λάμψη τους; Διορθώστε άμεσα τα λάθη που κάνατε μέχρι σήμερα στην καθημερινή σας ρουτίνα και υιοθετήστε πολύ απλές συνήθειες που θα τους χαρίσουν και πάλι την ομορφιά που έχασαν!

Ξηρά μαλλιά: Μην λούζεστε καθημερινά

Δεν σημαίνει πως θα κυκλοφορείτε με λαδωμένα και απεριποίητα μαλλιά, αλλά όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών.

Το υπερβολικά συχνό λούσιμο επηρεάζει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία έχουν την ικανότητα να δυναμώνουν την τρίχα, να την ενυδατώνουν και να την προστατεύουν από την φθορά. Αν λοιπόν τα λούζετε καθημερινά, τότε τα φυσικά έλαια δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στις άκρες των μαλλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αφυδατωμένα, θαμπά και να προκαλείται εύκολα σπάσιμο της τρίχας, φριζάρισμα ή ακόμα και τριχόπτωση.

Επομένως, το ιδανικό για πιο λαμπερά και υγιή μαλλιά είναι να λούζεστε κάθε 2-3 μέρες. Σε περίπτωση που δεν νιώθετε άνετα και θέλετε να τα ανανεώσετε συχνότερα, χρησιμοποιήστε ένα ξηρό σαμπουάν ανάμεσα στα λουσίματα ή δοκιμάστε χτενίσματα που καμουφλάρουν τα λαδωμένα μαλλιά.

Ξηρά μαλλιά: Το καυτό νερό φθείρει την τρίχα

Μπορεί η χρήση πολύ ζεστού νερού να είναι συχνά δελεαστική και να προσφέρει μια αναζωογονητική αίσθηση, όμως έχει την τάση να κάνει τα μαλλιά θαμπά, άτονα και εύθραυστα. Αυτό συμβαίνει γιατί το καυτό νερό ανοίγει τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η εσωτερική της υγρασία και να προκαλείται φριζάρισμα. Παράλληλα ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού της κεφαλής κι έτσι τα μαλλιά γίνονται πιο λιπαρά.

Αντίθετα, η χρήση χλιαρού προς κρύου νερού, ειδικά στο ξέβγαλμα του σαμπουάν ή της μαλακτικής κρέμας, κλείνει τα λέπια της τρίχας, διατηρώντας στο εσωτερικό της την απαραίτητη υγρασία που θα κάνει τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, δυνατά, υγιή και λαμπερά, προστατεύοντας τα παράλληλα και από την θερμότητα του styling.

Ξηρά μαλλιά: Λάθος τρόπος χρήσης της πετσέτας

Όσο κι αν μπορεί να σας φανεί περίεργο, η πετσέτα αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά. Και ο λόγος είναι κυρίως ο τρόπος χρήσης της.

Δεν θα πρέπει να τρίβετε τα μαλλιά σας, αλλά να τα σκουπίζετε ταμποναριστά, αφαιρώντας την περίσσεια υγρασία. Η τριβή με την πετσέτα κάνει τα μαλλιά να σπάνε, οδηγώντας σε φριζάρισμα και ψαλίδα.

Ξηρά μαλλιά: Σωστό χτένισμα και επιλογή βούρτσας μαλλιών

Έχει μεγάλη σημασία να χτενίζετε τα μαλλιά σας με τον σωστό τρόπο για να αποφευχθεί το σπάσιμο, διατηρώντας τα παράλληλα υγιή και απαλά.

Οι βούρτσες με φυσική τρίχα είναι πιο φιλικές και προσφέρουν λάμψη και ζωντάνια, χωρίς να σπάνε την τρίχα. Προτιμήστε τις λοιπόν και χαρίστε στα μαλλιά σας την απαλότητα που χρειάζονται.

Πέρα όμως από την σωστή επιλογή, μεγάλη σημασία έχει και η καθαριότητα της. Όπως πλένουμε τα πινέλα μακιγιάζ, έτσι και οι βούρτσες που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι καθαρές από βακτήρια, λιπαρότητα και υπολείμματα καλλυντικών. Μην αμελείτε λοιπόν το πλύσιμο μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και σαμπουάν ή σαπούνι.

Όσον αφορά τώρα το χτένισμα των μαλλιών, θα πρέπει να γίνεται απαλά, χωρίς έντονες κινήσεις για να αποφευχθεί το σπάσιμο τους. Μάλιστα η απαλή κίνηση του χτενίσματος βοηθά τα φυσικά έλαια της τρίχας να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο το μήκος της τρίχας ενυδατώνοντας την. Παράλληλα, το μασάζ της βούρτσας στο τριχωτό της κεφαλής ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με το χτένισμα, διότι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ιδανικά ξεκινήστε από τις άκρες, ξεμπερδεύοντας τις και σιγά σιγά προχωρήστε προς τις ρίζες. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά ξεμπλέκονται πιο εύκολα χωρίς να φθείρονται.

Καλό θα είναι βέβαια να αποφεύγετε το βούρτσισμα όταν έχετε βρεγμένα μαλλιά, διότι σε αυτή την κατάσταση σπάνε πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε καλύτερα μια χτένα με αραιά δόντια την ώρα που έχετε εφαρμόσει το conditioner για να τα χτενίσετε. Με αυτό τον τρόπο ξεμπερδεύονται καλύτερα χωρίς να προκαλείται φθορά στην τρίχα.

Ξηρά μαλλιά: Tips στο στέγνωμα και styling

Οι υψηλές θερμότητες του σεσουάρ, καθώς και των άλλων εργαλείων styling, τείνουν να αφυδατώνουν και να φθείρουν την τρίχα. Είναι λοιπόν προτιμότερο όσο μπορείτε να αποφεύγετε την χρήση τους και να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά.

Όταν βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σωστά τα εργαλεία θερμότητας έτσι ώστε να περιορίσετε την φθορά που προκαλούν στην τρίχα. Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να αμελείτε την χρήση ενός προϊόντος θερμοπροστασίας. Αυτό μπορεί να είναι ένα leave in conditioner, έλαιο, σιλικόνη ή μετάξι. Επιλέξτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο.

Από εκεί και πέρα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη μεσαία θερμοκρασία στο πιστολάκι και όχι την πιο υψηλή, έχοντας πάντα το ακροφύσιο που δημιουργεί πιο στοχευμένη ροή του αέρα. Μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να τα στεγνώσετε και να τα φορμάρετε, αλλά αξίζει τον κόπο.

Και μην ξεχνάτε να τελειώνετε το χτένισμα σας με κρύο αέρα που κλείνει τα λέπια της τρίχας. Έτσι θα έχετε ακόμη πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Ξηρά μαλλιά: Περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την τρίχα

Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας λαμπερά και υγιή δεν χρειάζονται μόνο περιποίηση. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την ρύπανση και τη σκόνη.

Όπως το δέρμα αφυδατώνεται και σκάει κάτω από αυτές τις συνθήκες, έτσι και τα μαλλιά. Χάνουν την εσωτερική τους υγρασία, γίνονται θαμπά και εύθραυστα.

Φροντίστε λοιπόν να τα προστατεύετε από τον ήλιο φορώντας καπέλο ή ένα μαντήλι. Εναλλακτικά, επενδύστε σε ένα αντιηλιακό μαλλιών σε μορφή σπρέι. Έτσι όχι μόνο θα διατηρηθούν ενυδατωμένα τα μαλλιά σας, αλλά δεν θα ξεθωριάσουν (αν είναι βαμμένα).

Επίσης, αποφύγετε να βγαίνετε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά, διότι σε αυτή την κατάσταση είναι υπερευαίσθητα και σπάνε ευκολότερα.

Ξηρά μαλλιά: Φυσικά έλαια

Οι μάσκες μαλλιών με φυσικά έλαια είναι από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για υγιή, δυνατά και απαλά μαλλιά. Τρέφουν σε βάθος τόσο την τρίχα, όσο και το τριχωτό της κεφαλής, ενυδατώνοντας τα και κάνοντας τα να φαίνονται λαμπερά και όμορφα.

Η πιο χαρακτηριστική μάσκα είναι αυτή με το ελαιόλαδο στα μαλλιά. Το μεσογειακό αυτό προϊόν που λατρεύουμε στη μαγειρική, έχει πολλές ευεργετικές χρήσεις στην ομορφιά. Δείτε μια σειρά από φυσικές θεραπείες με ελαιόλαδο στα μαλλιά, καθώς και όλες του τις ιδιότητες.

Εξίσου αποτελεσματική χρήση έχουν και άλλα προϊόντα της φύσης όπως αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, ελαίο καρύδας, argan oil, σησαμέλαιο, λάδι μακαντέμια και δαφνέλαιο. Τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιούνται και ως leave in conditioner για την προστασία από την θερμότητα.