Το μεγάλος λάθος που κάνουν όλες οι γυναίκες και καταστρέφουν τα μαλλιά τους

Το μεγάλος λάθος, που κάνουν όλες οι γυναίκες και καταστρέφουν τα μαλλιά τους: Καθημερινά, σχεδόν όλες οι γυναίκες ξοδεύουν χρόνο φροντίζοντας για την εμφάνιση των μαλλιών τους. Η πιο απλή πρακτική που όλες επιδίδονται είναι το χτένισμα.

Ποιος να φανταστεί ότι μια τόσο απλή διαδικασία, όπως το χτένισμα / βούρτσισμα των μαλλιών θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για αυτά; Υπάρχει λοιπόν σωστός και λάθος τρόπος; Και ποιος είναι αυτός;

Μπορεί το βούρτσισμα των μαλλιών σας να αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια που θα σας χαρίσει λαμπερές και υγιείς τρίχες, ωστόσο ο τρόπος που το κάνουμε μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένος και καταστροφικός γι’ αυτές, δημιουργώντας τους ψαλίδα, σπασίματα, φριζάρισμα και γενικότερα φθορά.

Το βούρτσισμα των μαλλιών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το αν αυτά είναι βρεγμένα ή στεγνά, αν οι τρίχες είναι λεπτές ή χοντρές, ή αν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη βούρτσα.

Χτένισμα: Γιατί πρέπει να χτενίζεστε καθημερινά;

Αρχικά, οι ειδικοί δηλώνουν πως κάθε τρίχα έχει διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο 7 χρόνια και ως αποτέλεσμα καθημερινά χάνετε περίπου 100-120 τρίχες, οι οποίες δίνουν χώρο στις καινούριες να αναπτυχθούν.

Αν λοιπόν αποφεύγετε το χτένισμα τότε αφήνετε τις νεκρές τρίχες στη θέση τους, με αποτέλεσμα αυτές να εμποδίζουν την ανάπτυξη των νέων και πιο υγιών. Επομένως, το χτένισμα είναι απαραίτητο αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή, ζωντανά και λαμπερά.

Προσοχή

Μπορεί το χτένισμα των μαλλιών παραπάνω από μια φορά την ημέρα να σας φαίνεται φυσιολογικό, στην ουσία όμως τα ηλεκτρίζει, τα σπάει και τους δημιουργεί ψαλίδα.

Περιοριστείτε λοιπόν στη μια φορά χτενίσματος καθημερινά, εκτός αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Οι γυναίκες με σγουρά μαλλιά δεν πρέπει να χτενίζετε ποτέ τα μαλλιά σας όταν είναι στεγνά.

Χτένισμα: Βρεγμένα ή στεγνά μαλλιά και με ποιον τρόπο;

Το χτένισμα των βρεγμένων μαλλιών μπορεί να αποβεί καταστροφικό, διότι οι τρίχες είναι πιο ευαίσθητες και πιο εύθραυστες λόγω της υγρασίας που διαθέτουν.

Επομένως, αν πρόκειται να χτενίσετε τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα, κάντε το με προσοχή χρησιμοποιώντας μια τσατσάρα που έχει αραιά δόντια.

Όταν χτενίζετε τα μαλλιά σας θα πρέπει να μην βάζετε πολύ δύναμη και να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Ξεκινήστε το ξεμπέρδεμα από τις άκρες και σιγά σιγά να ανεβαίνετε προς τις ρίζες.

Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας θα ξεμπερδευτούν πολύ πιο εύκολα. Προσοχή όμως, μην επιμένετε στα μπερδέματα, γιατί μπορεί να προκαλέσετε το σπάσιμο της τρίχας.

Χτένισμα: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

Βουρτσίζουμε από τις ρίζες προς τις άκρες.

Ξεκινώντας από τη ρίζα προς τα κάτω, βγάζουμε τις τρίχες από τον θύλακά τους κι ενδεχομένως τον τραυματίζουμε. Αντίθετα, χτενίζουμε πάντα από κάτω προς τα πάνω τμηματικά.

Βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ενώ είναι βρεγμένα.

Οι ίνες της τρίχας μετά το λούσιμο έχουν μαλακώσει από την υγρασία και είναι πιο αδύναμες. Έτσι είναι πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο και την ψαλίδα. Αφήνουμε λοιπόν τα μαλλιά μας να στεγνώσουν ελαφρώς πριν τα χτενίσουμε.

Ξεμπέρδεμα με λάθος βούρτσα

Προτιμάμε μια χτένα με αραιά δόντια. Αν τα μαλλιά μας έχουν την τάση να κάνουν κόμπους εύκολα, καλό είναι να απλώνουμε ένα μαλακτικό σπρέι που δεν ξεβγάζεται.

Υπερβολικό χτένισμα

Όχι, ο κανόνας ομορφιάς της γιαγιάς μας, τα 100 βουρτσίσματα την ημέρα, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα.

Προτιμάμε τις φυσικές από τις συνθετικές

Επιλέγουμε τις βούρτσες με τις φυσικές τρίχες γατί σέβονται την τρίχα και το δέρμα του κεφαλιού και διανέμουν ομοιόμορφα τα φυσικά μας έλαια.

Δεν καθαρίζουμε τις βούρτσες μας

Όπως με τα πινέλα του μακιγιάζ, έτσι και με τις βούρτσες μας πρέπει να τις καθαρίζουμε, μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να απομακρύνουμε τα  υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης ή στάιλινγκ.

Πώς καθαρίζουμε τις βούρτσες μας: Αφαιρούμε πρώτα όλες τις τρίχες κι έπειτα τις ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, τις αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.

Προκαλούμε στατικό ηλεκτρισμό

Αποφεύγουμε τις χτένες ή βούρτσες με πλαστικά δόντια και πριν από το χτένισμα ψεκάζουμε τη βούρτσα με σπρέι κρατήματος. Εναλλακτικά απλώνουμε στα μαλλιά μας μερικές σταγόνες ορού.

Χτένισμα: Πώς να επιλέξετε τη σωστή βούρτσα;

Κάθε τύπος μαλλιού χρειάζεται την δική του βούρτσα. Άλλη χρειάζονται τα σγουρά μαλλιά, διαφορετική τα λεπτά και άλλη οι χοντρές τρίχες. Ο πιο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή της βούρτσας που πρέπει να χρησιμοποιείτε είναι ο κομμωτής σας.

Πιο συγκεκριμένα, αν διαθέτετε λεπτά μαλλιά καλό θα είναι να επιλέξετε μια βούρτσα με σκληρή φυσική τρίχα (συνήθως αγριόχοιρου).

Ενώ αν τα μαλλιά σας είναι χοντρά ή σγουρά, βρείτε μια βούρτσα με αραιά δόντια, η οποία να έχει επικάλυψη στην άκρη της.

Ο λόγος της ύπαρξης της επικάλυψης είναι ότι μας ειδοποιεί για την αντικατάσταση της βούρτσας. Όταν φύγει η επικάλυψη, αλλάξτε τη με μια καινούργια.

Τέλος, οι μικρές βούρτσες προορίζονται για γυναίκες με μαλλιά μέχρι το ύψος των ζυγωματικών. Από την άλλη μεριά μια μεσαία ή μεγάλη βούρτσα είναι ιδανική για γυναίκες με μακριά μαλλιά.

Χτένισμα: Πώς να καθαρίσετε τη βούρτσα σου;

Ο καθαρισμός της βούρτσας είναι κάτι που δεν γνωρίζουν όλες οι γυναίκες. Και όταν μιλάμε για καθαρισμό, δεν εννοούμε τις τρίχες που κατακάθονται στην επιφάνεια της, αλλά την συσσωρευμένη λιπαρότητα, τον ιδρώτα και τα υπολείμματα από προϊόντα styling που μένουν πάνω της μετά το χτένισμα.

Το καθάρισμα μιας βούρτσας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και ο σωστός τρόπος είναι ο εξής:

  1. Αρχικά αφαιρέστε όλες τις τρίχες που έχουν μαζευτεί.
  2. Γεμίστε με ζεστό νερό το νεροχύτη σας ή μια λεκάνη και ρίξτε μέσα λίγο σαμπουάν.
  3. Βυθίστε τη βούρτσα και αφήστε τη για 2-3 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα μαλακώσουν οι λεκέδες και οι βρωμιές.
  4. Βγάλτε τη από το νερό και σκουπίστε τη καλά με ένα πανί. Έτσι θα αφαιρέσετε όλα τα τελευταία υπολείμματα.
  5. Ξεπλύντε τη και πάλι με χλιαρό νερό.
  6. Ξανασκουπίστε τη από την κάτω μεριά.
  7. Αφήστε τη στο πλάι του νιπτήρα με τα δοντάκια προς τα κάτω για να στεγνώσει, αφού πρώτα αφαιρέσετε όλο το νερό που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό της.