Ξηροί Καρποί: Ποια είναι τα οφέλη και οι θερμίδες του κάθε είδους

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι για τον οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά στοιχεία και της συμβολής τους στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Αν και τα αμύγδαλα είναι οι ξηροί καρποί που τυγχάνουν της μεγαλύτερης εκτίμησης τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλοί ακόμη καρποί που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και μαγνήσιο. Οι ξηροί καρποί προκαλούν, εκτός των άλλων, αίσθημα κορεσμού και ωφελούν την υγεία των οστών.

Καρύδια Βραζιλίας

Είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα στοιχείο που εμπλέκεται στην παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς και είναι σημαντικό για την αντιοξειδωτική λειτουργία που προστατεύει από τον καρκίνο. Ωφελούν επίσης την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, ενώ μελέτη έδειξε την άμεση επίδρασή τους στη βελτίωση της χοληστερόλης στο αίμα μέσα σε εννέα ώρες από την κατανάλωσή τους. Αρκούν 2-3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη.

  • Περιέχουν 656 θερμίδες ανά 100 γρ.

Καρύδια Μακαντάμια

Είναι πλούσια σε θειαμίνη, δηλαδή βιταμίνη Β1, μαγγάνιο και χαλκό, αλλά και καλά μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

  • Περιέχουν 718 θερμίδες ανά 100 γρ.

Καρύδια πεκάν

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και θειαμίνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό.

  • Περιέχουν 690 θερμίδες ανά 100 γρ.

Καρύδια

Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και δίνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς, πρόκειται για καλά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

  • Περιέχουν 654 θερμίδες ανά 100 γρ.

Φιστίκια Αιγίνης

Είναι οι πιο πλούσιοι ξηροί καρποί σε αντιοξειδωτικά, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, γι’ αυτό και είναι πολύτιμοι για την όραση.

  • Περιέχουν 530 θερμίδες ανά 100 γρ.

Φουντούκια

Τα φουντούκια είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα φουντούκια περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων, σημαντικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών που βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.

  • Περιέχουν 628 θερμίδες ανά 100 γρ.

Κουκουναρόσποροι

Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μειώνοντας την LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.

  • Περιέχουν 673 θερμίδες ανά 100 γρ.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

  • Περιέχουν 579 θερμίδες ανά 100 γρ.