Χαμηλά Ερυθρά Αιμοσφαίρια: Η σωστή διατροφή για να τα αυξήσετε

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απύρηνα κύτταρα που ευρίσκονται στο αίμα. Είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Παράγονται στο μυελό των οστών, μετά από την επίδραση της ερυθροποιητίνης, ορμόνης που εκκρίνεται στο νεφρό.

Αν τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια είναι σε χαμηλά επίπεδα – είτε λόγω αναιμίας, είτε για κάποιον άλλο λόγο – είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Ο οργανισμός σας πρέπει να δουλεύει πολύ σκληρά για να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Μπορείτε, όμως, με μερικές μικρές αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής σας, να καταφέρετε να αυξήσετε τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μας δείχνουν ότι τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων μας είναι χαμηλά είναι τα εξής:

  • Κούραση
  • Ζαλάδα
  • Προβλήματα στην αναπνοή
  • Φτερουγίσματα στην καρδιά

Ερυθρά αιμοσφαίρια: Πώς θα τα αυξήσουμε μέσω της διατροφής;

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι το μέταλλο που σχετίζεται με την αναιμία. Ο οργανισμός μας τον χρησιμοποιεί για να φτιάξει αιμοσφαιρίνη, η οποία αποθηκεύει το οξυγόνο στο αίμα. Χωρίς σίδηρο, λοιπόν, η κυκλοφορία του αίματος είναι ιδιαίτερα προβληματική. Για περισσότερο σίδηρο, επιλέξτε τρόφιμα όπως όστρακα, σπανάκι, χυμό από δαμάσκηνα, τόνο, μοσχάρι, τόφου, φασόλια και φακές.

Βιταμίνη Β12

Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και στην παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τα ερυθρά αιμοσφαίριά μας δεν θα αναπτύσσονται φυσιολογικά. Την βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και στα όστρακα. Τα γαλακτοκομικά και το τυρί επίσης την περιέχουν.

Βιταμίνη Β9

Γνωστή και ως φολικό οξύ, αυτή η βιταμίνη είναι αναγκαία για την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, αλλά και των αδένων που βοηθούν στην σύνθεση νέων κυττάρων στον οργανισμό. Την βρίσκουμε στις φακές, στα σπαράγγια, στο σπανάκι, και σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη C

Ίσως η πιο διάσημη από τις βιταμίνες, και για πολύ καλό λόγο. Μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφά περισσότερο σίδηρο. Συνεπώς, παίζει με έμμεσο τρόπο ρόλο στην υγεία του αίματός μας. Την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, στις φράουλες και στα μούρα, αλλά και στις πιπεριές.

Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε, καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει καλύτερα τον σίδηρο. Τον βρίσκουμε στο βοδινό συκώτι, στα όστρακα, στα κάσιους, στον ηλιόσπορο και στις φακές.

Βιταμίνη Α

Άλλη μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου. Την βρίσκουμε στην γλυκοπατάτα, στα καρότα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, αλλά και σε ορισμένα φρούτα, όπως το πεπόνι και το μάνγκο.

Μερικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας, ώστε να αυξήσουμε τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό μας, είναι οι εξής:

  • Ελαττώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Κάνουμε τακτικά γυμναστική, καθώς το σώμα μας απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, και αυτό αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν, παρά όλες αυτές τις αλλαγές, τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων σας είναι συνεχώς χαμηλά, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, για να καθορίσετε ποιο είναι το πρόβλημα, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.