Ξηρότητα κόλπου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πολλές γυναίκες στην κλιμακτήριο έρχονται αντιμέτωπες με τη ξηρότητα του κόλπου, λίγες ωστόσο μιλούν γι’ αυτή και ακόμη λιγότερες λαμβάνουν θεραπεία.

Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν η επένδυση του κόλπου δεν παράγει αρκετή λίπανση.

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της κολπικής ατροφίας (ατροφική κολπίτιδα), η οποία σημαίνει λέπτυνση και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.

Υπολογίζεται ότι το 50% έως 60% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, πάσχουν από ξηρότητα κόλπου, μόνο το 25% όμως λαμβάνουν θεραπεία.

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Το σεξ μπορεί να γίνει μια επώδυνη διαδικασία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις η ξηρότητα μπορεί να προκαλεί έντονες ενοχλήσεις όταν κάθεστε ή κάνετε άσκηση, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Ξηρότητα κόλπου: Συμπτώματα

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια και συμπτώματα, όπως:

  • Κνησμό ή τσούξιμο – γύρω από το άνοιγμα του κόλπου και στο κατώτερο τμήμα του κόλπου
  • Αίσθημα καύσου
  • Πόνο
  • Πόνο ή ελαφρά αιμορραγία όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Συχνουρία
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Ξηρότητα κόλπου: Αιτίες

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η κύρια αιτία της κολπικής ξηρότητας είναι η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, μπορεί να προκληθεί από:

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητας του κολπικού ιστού. Αυτές οι αλλαγές στον κολπικό ιστό μπορούν επίσης να αλλάξουν το pH του κόλπου και να διαταράξουν την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας.

Ξηρότητα κόλπου: Αντιμετώπιση

Η κλινική Mayo συνιστά πολλές διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.

Τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση που προκαλείται από το σεξ. Υπάρχουν πολλοί τύποι λιπαντικών που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Όταν επιλέγετε λιπαντικό για την ξηρότητα του κόλπου, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να βλάψουν τα προφυλακτικά. Συνιστώνται λιπαντικά με βάση το νερό γιατί έχουν τις λιγότερες παρενέργειες. Τα λιπαντικά λειτουργούν καλύτερα εάν εφαρμοστούν στον κόλπο πριν από τη διείσδυση.

Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα λιπαντικά. Εφαρμόζονται κάθε 2-3 ημέρες και βοηθούν στην πρόληψη της ενόχλησης που σχετίζεται με την ξηρότητα του κόλπου, ακόμα κι αν δεν είστε σεξουαλικά ενεργοί.

Η εφαρμογή τοπικών οιστρογόνων στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του ξηρού, κατεστραμμένου ιστού. Τα οιστρογόνα συνήθως λαμβάνονται σε μορφή δισκίων, κρέμας ή δακτύλιου κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Εκτός από τα λιπαντικά και την ορμονοθεραπεία, υπάρχει πλέον και μια νέα θεραπεία για την ξηρότητα του κόλπου, η θεραπεία με λέιζερ, που μπορεί να αναζωογονήσει με ασφάλεια τον κολπικό ιστό. Η θεραπεία με λέιζερ διεγείρει τον κολπικό ιστό για να αυξήσει το σχηματισμό κολλαγόνου και αιμοφόρων αγγείων.