Η επιλογή των διάφανων ναρθήκων ή αλλιώς τα «αόρατα» μασελάκια κατακτά όλο και περισσότερους φανατικούς, καθώς και το αποτέλεσμα είναι αόρατο, αλλά και γιατί μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.
Το πλήρες σύστημα και θεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο προσαρμοσμένων ναρθήκων που δίδονται στον ασθενή. Κάθε 2-3 εβδομάδες, καθώς τα δόντια μετατοπίζονται και επαναπροσδιορίζονται, ο ασθενής αλλάζει τον νάρθηκα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να δουν αποτελέσματα σε 6-18 μήνες. Όμως, όπως κάθε οδοντιατρική συσκευή, οι νάρθηκες απαιτούν λίγη συντήρηση και καθαρισμό για να διατηρήσουμε την στοματική υγεία μας.
«Πώς καθαρίζω τους αόρατους νάρθηκες;»
Ως πλεονέκτημα, ο ασθενής είναι σε θέση να διατηρεί εύκολα την στοματική υγιεινή χωρίς να ανησυχεί για δυσφορία ή πληγές στο στόμα.
Όταν αφαιρείται ο νάρθηκας, ο ασθενής μπορεί να καθαρίσει τα δόντια του όπως συνήθως (μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε το νήμα) αλλά πρέπει επίσης να φροντίσετε και τα ναρθηκάκια.
Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να επιδιώξετε να κάνετε τα δόντια σας όσο το δυνατόν καθαρότερα πριν τοποθετήσετε τον νάρθηκα (ακόμα και αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι και μπορείτε μόνο να ξεπλύνετε το στόμα σας).
Θα πρέπει επίσης να ξεβγάλετε για να απομακρύνετε τυχόν συσσώρευση τροφών και να ακολουθήστε μια καθημερινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Διαφορετικά εγκυμονεί κίνδυνος ουλίτιδας και τερηδοντισμού των δοντιών.
1) Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας για να βουρτσίζετε απαλά τον νάρθηκα.
Το κλειδί είναι να είναι ευγενής το βούρτσισμα. Το να πάτε πολύ σκληρά μπορεί να αφήσει γρατζουνιές ή να αφήσει υπερβολικό υπόλοιπο οδοντόπαστας στο δίσκο σας. Αυτή είναι η μέθοδος που προτείνουμε περισσότερο στους ασθενείς, διότι είναι οικονομικά αποδοτική και μπορεί εύκολα να προστεθεί στην καθημερινότητά σας. Όταν τελειώσετε το βούρτσισμα, βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε τον νάρθηκα καλά!
2) Ο αόρατος νάρθηκας δεν χρειάζεται να εκτεθεί σε σκληρές διαδικασίες καθαρισμού.
Αποφύγετε να τοποθετείτε τα ναρθηκάκια σας σε λευκαντικές ουσίες ή σε βραστό νερό, καθώς αυτές οι μέθοδοι μπορούν να επιδεινώσουν και να διαστρεβλώσουν τους νάρθηκες. Αν χρησιμοποιείτε σκληρές μεθόδους καθαρισμού, το γενικό σχήμα των ναρθήκων μπορεί να αλλάξει από το σχεδιασμό του συστήματος και δεν θα ευθυγραμμίσουν τα δόντια σας όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε.
3) Καθαρίστε τη στοματική κοιλότητα.
Γνωρίζουμε ότι ο αόρατος νάρθηκας μπορεί να μυρίζει μερικές φορές funky μόλις το βγάλετε από το στόμα σας. Αλλά μην πιστεύετε ότι το αλκοόλ και τα αρώματα στο στόμα θα λύσουν το πρόβλημα!
Το αλκοόλ και οι χρωστικές ουσίες μπορεί να καταστρέψουν τους νάρθηκες αφήνοντας αποχρωματισμό και μπορεί να αποδυναμώσει το πλαστικό με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος στις προσπάθειες να σκοτωθούν τα βακτήρια στις οδοντιατρικές συσκευές δεν σκοτώνει πραγματικά πολλά βακτήρια.
Βουρτσίστε το στόμα για τα δόντια σας κάθε βράδυ. Θα μας ευχαριστήσετε όταν έχετε φρέσκια αναπνοή και το αόρατο ναρθηκάκι σας εξακολουθεί να φαίνεται υπέροχο!
Εάν δεν είστε ακόμη πολύ σίγουροι για τον καθαρισμό των αόρατων ναρθήκων, ο οδοντιάτρος σας θα κάνει ένα γρήγορο check-in. Θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τον νάρθηκα σας και αν υπάρχουν περιοχές που μπορούν να βελτιωθούν.
Θυμηθείτε, ο αόρατος νάρθηκας είναι μια επένδυση στο χαμόγελό σας. Αντιμετωπίστε το , με τρόπο που να διασφαλίζει ότι θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας και θα έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε!
Πώς η πρόληψη της τερηδόνας στα δόντια
H τερηδόνα είναι νόσημα των δοντιών και προσβάλλει και τα νεογιλά, δηλαδή τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών από τον έκτο μήνα μέχρι το δεύτερο περίπου χρόνο της ηλικίας τους, καθώς και τα μόνιμα, δηλαδή δόντια πoυ αντικαθιστούν σταδιακά τα νεογιλά και τα οποία διατηρεί κάθε άνθρωπος σε όλη του τη ζωή.
Mε την καταστροφή των δοντιών από την τερηδόνα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, όπως μάσησης, πόνου, κακής ομιλίας και αντιαισθητικής εμφάνισης του προσώπου, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Όταν η τερηδονογόνος προσβολή γίνεται στα νεογιλά δόντια υπάρχει ο κίνδυνος πρόσκλησης βλάβης στα μόνιμα δόντια, που βρίσκονται κάτω από τις ρίζες των νεογιλών.
Tα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη της τερηδόνας περιλαμβάνουν:
– Απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από τα δόντια
Aυτή μπορεί να επιτευχθεί με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρησιμοποίηση βοηθητικών μέσων στοματικής υγιεινής. Tα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται κάθε μέρα, μετά από κάθε γεύμα. Aν η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δεν επιτρέπει το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ.
H οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μέτριο μήκος, νάυλον και αποστρογγυλεμένες στην άκρη τρίχες και να είναι μαλακές ή μέτριας σκληρότητας, για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ούλων και των δοντιών. Oι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το βούρτσισμα των δοντιών είναι η μέθοδος Bass, καθώς και η κυκλική μέθοδος. Στη μέθοδο Bass τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με κλίση 45 μοιρών στον σχισμοειδή χώρο, που βρίσκεται ανάμεσα στα ούλα και στις επιφάνειες των δοντιών (ουλοδοντική σχισμή).
Kατά την τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να εισέλθουν λίγο οι τρίχες της μέσα στην ουλοδοντική σχισμή. Στη σύνεχεια κάνουμε με την οδοντόβουρτσα οριζόντιες δονήσεις για 10 περίπου δευτερόλεπτα. Aφού καθαριστούν όλες οι επιφάνειες των δοντιών παρειακά, συνεχίζουμε με τις ίδιες κινήσεις και καθαρίζουμε τα δόντια από τη γλωσσική επιφάνεια τους. Στη συνέχεια βουρτσίζουμε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, με κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω πάνω στις επιφάνειες αυτές. Yπάρχει και η συνδυασμένη μέθοδος Bass, κατά την οποία περιστρέφουμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας πάνω στις επιφάνειες των δοντιών, προς την κατεύθυνση των μασητικών επιφανειών, μετά τις δονήσεις που κάνουμε στην περιοχή των ούλων. Στην κυκλική μέθοδο ο καθαρισμός γίνεται με κυκλικές κινήσεις στις επιφάνειες των δοντιών.
Eκτός από το βούρτσισμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται και το οδοντικό νήμα, για τον καθαρισμό των επιφανειών δύο διπλανών (όμορων) δοντιών. Yπάρχουν και άλλα μέσα στοματικής υγιεινής, όπως είναι ειδικές οδοντογλυφίδες και μεσοδόντιες βούρτσες για τον καθαρισμό των όμορων επιφανειών.
Eάν θέλουμε να διαπιστώσουμε αν έχουμε κάνει σωστό καθαρισμό, μπορούμε να χρησιμοποίησουμε αποκαλυπτικές ουσίες (όπως είναι η βασική φουξίνη 2%), οι οποίες βάφουν τις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων που έχουν υπολείμματα οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
– Σωστή διατροφή και κατανάλωση φιλικών προς τα δόντια τροφίμων
Θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση πολλών γλυκισμάτων ανάμεσα στα γεύματα (π.χ. μπισκότων, σοκολάτας, κ.ά) ή εφόσον καταναλώνονται τέτοια τρόφιμα να πλένουμε αμέσως τα δόντια μας. Eπιπλέον, θα πρέπει να τρώμε συχνά τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών. Στα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, που απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών με τις ίνες που περιέχουν.
Oι γονείς δεν θα πρέπει να βάζουν γλυκαντικές ουσίες (π.χ. ζάχαρη ή μέλι) στο γάλα των βρεφών, διότι σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή οξέων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή όλων των δοντιών (σύνδρομο της φιάλης του γάλακτος).
– Εφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων
Σε αυτά ανήκουν τα φθοριούχα στοματοπλύματα και οι φθοριούχες οδοντόκρεμες. Tο φθόριο έχει την ικανότητα να εμποδίζει την αφαλάτωση των δοντιών, ενώ ταυτόχρονα προάγει την επαναλάτωσή τους. Tοπική εφαρμογή φθορίου μπορεί να γίνει και από τον οδοντίατρο στον χώρο του ιατρείου.
– Επισκέψεις στον οδοντίατρο
Θα πρέπει να γίνονται κάθε 6 μήνες, για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας του στόματος και την επίδειξη μεθόδων στοματικής υγιεινής.
Νικολέτα Θάνου, Οδοντίατρος Υγιειονολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνική Προληπτική Οδοντιατρική, via Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (cancer-society.gr)