Υαλουρονικό οξύ: Οι περιοχές που μπαίνει στο πρόσωπο

Η χρήση του υαλουρονικού οξέως είναι πολύ διαδομένη στις μέρες μας και με πολύ μικρό κίνδυνο. Ας δούμε πώς λειτουργεί και πού μπαίνει στο πρόσωπο.

Το Υαλουρονικό οξύ σαν δομικό συστατικό του οργανισμού μας, όταν εγχύεται ενιόμενο στο δέρμα έρχεται και γεμίζει και δίνει όγκο στους ιστούς όπου τοποθετείται.

Επειδή είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο μόριο απορροφά νερό με αποτέλεσμα εξαιρετική ενυδάτωση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί μετά την εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως το πρόσωπο δείχνει πιο ζωντανό, πιο λαμπερό και πιο φρέσκο.

Σε ποιές περιοχές του προσώπου κάνουμε Υαλουρονικό οξύ;

Όπως τονίσαμε διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες, ούτως ώστε να είναι κατάλληλο για όλα τα είδη των ρυτίδων.

Το ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως χρησιμοποιείται για:

  1. τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα,
  2. τη διόρθωση των βαθειών ρινοπαρειακών πτυχών και των ρυτίδων του γέλιου,
  3. τη διόρθωση των ρυτίδων της γωνίας του στόματος,
  4. τη βελτίωση του σχήματος της μύτης,
  5. την αύξηση του όγκου των χειλιών,
  6. τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσόφρυου,
  7. τους μαύρους κύκλους αλλά και
  8. για τη διαμόρφωση και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου.

Εκτός από το πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα σημεία του σώματος;

Το Υαλουρονικό οξύ, επειδή είναι εξαιρετικά αδρανές σαν υλικό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα ασυμμετρίας ή ατροφίας ιστού που αφορούν άλλα σημεία του σώματος.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει:

    1. τις αντιαισθητικές ρυτιδώσεις στο ντεκολτέ,
    2. να δώσει πιο σφριγηλή εικόνα στην όψη των χεριών,
    3. να βελτιώσει το περίγραμμα των γλουτών
    4. να δώσει όγκο στις γάμπες,
    5. να εξομαλύνει το δέρμα σε ουλές ακμής ή μετατραυματικές ουλές.

Επίσης το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική για να αποκαταστήσει τον όγκο των μαλακών μορίων ή να διορθώσει ελλείμματα ιστού που δημιουργούνται μετά από ογκολογικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις αποκατάστασης τραύματος.

Ποια η διαδικασία εφαρμογής του Υαλουρονικού οξέος;

Το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ υπάρχει με τη μορφή παχύρευστης γέλης (gel). Πρόκειται για ένα gel διαφανές, άχρωμο και άοσμο του οποίου η έγχυση μέσα στους ιστούς γίνεται πολύ εύκολα με τη βοήθεια μιας πάρα πολύ λεπτής βελόνης. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το πάχος της ρυτίδας διατίθεται σε δύο ή τρεις διαφορετικές πυκνότητες.

Έτσι όταν έχουμε μια βαθειά ρυτίδα όπως για παράδειγμα αυτή στις ρινοπαρειακές αύλακες προτιμάμε να εγχύσουμε πιο παχύρευστο Υαλουρονικό οξύ στο βάθος, στη βάση της ρυτίδας και πιο λεπτόρευστο ψηλά, κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Πονάει η εφαρμογή του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως;

Η θεραπεία γίνεται κατά κύριο λόγο στο Ιατρείο και είναι σχεδόν ανώδυνη αφού πάντοτε προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας ή τοπικής αναισθησίας στα σημεία εφαρμογής.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία και τι πρέπει να κάνω μετά;

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Μετά τη θεραπεία συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες και μπορεί να καλυφθεί εύκολα συνήθως με make-up. Στην περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο.

Πώς γίνεται η διόρθωση των ρυτίδων στο μεσόφρυο δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια;

Η ρυτίδα ή οι ρυτίδες που σχηματίζονται με το πέρασμα των χρόνων ανάμεσα στα δύο φρύδια είναι αποτέλεσμα της χρόνιας σύσπασης τριών μυών που βρίσκονται στο μεσόφρυο δηλαδή του πυραμοειδούς κεντρικά και των δυο επισκήνιων μυών (δεξιά και αριστερά του πυραμοειδούς). Όταν μεγαλώνουμε σε ηλικία η διαρκής συνοφρύωση των παραπάνω μυών χαράσει την περιοχή του μεσόφρυου και δημιουργεί μία ή δύο συνήθως αντιαισθητικές βαθιές ρυτίδες που μοιάζουν με χαρακιές.

Η πραγματική αιτία δηλαδή των ρυτίδων στο μεσόφρυο είναι η σύσπαση των τριών μυών της περιοχής ενώ η διαρκής και για πολλά χρόνια επανάλληψη της κίνησης θα δημιουργήσει σαν αποτέλεσμα το ¨βαθούλωμα” στο μεσόφρυο σαν να υπάρχει δηλαδή εκεί έλλειμμα ιστού.

Η βελτίωση ή ακόμη και εξάλλειψη των ρυτίδων στο μεσόφρυο γίνεται με συνδυασμό δύο θεραπειών: ƁOƬOX αρχικά και Υαλουρονικό Οξύ στη συνέχεια.

To ƁΟΤΟΧ (μποτουλινική τοξίνη) όταν γίνεται εκλεκτικά στον πυραμοειδή και τους δύο επισκήνιους μύες απενεργοποιεί την κίνηση των τριών αυτών μυών με αποτέλεσμα να δρά στην αιτία δημιουργίας των ρυτίδων του μεσόφρυου. Οι μύες δεν συσπώνται οπότε απαλύνονται οι ρυτίδες.

Με το ΒΟΤΟΧ οι ρυτίδες στο μεσόφρυο απαλύνονται αλλά συνήθως δεν εξαφανίζονται. Σε αυτή την περίπτωση, μία εβδομάδα συνήθως μετά την εφαρμογή του ƁOƬOX ερχόμαστε και κάνουμε ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ μέσα στην περιοχή των ρυτίδων του μεσόφρυου και εξαφανίζουμε σε ποσοστό μέχρι και 100% την αντιαισθητική ρυτίδα.

Μπορούμε να κάνουμε Ρινοπλαστική χρησιμοποιώντας μόνο Υαλουρονικό;

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της εικόνας μιας δύσμορφης μύτης, μιας εικόνας πιθανόν ιδιαίτερα βασανιστικής γι΄ αυτόν που την έχει, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε το κατώφλι του χειρουργείου.
H τεχνική της Ρινοπλαστικής Χωρίς Χειρουργείο στηρίζεται πρωταρχικά στο ότι:

  • αναγνωρίζουμε σημεία του σκελετού της μύτης τα οποία παρουσιάζουν έλλειμματα ιστού ή βαθουλώματα
  • και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας ερχόμαστε και τα γεμίζουμε χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία και μέτριου βαθμού δυσμορφίες του σκελετού της ρινός.
Συγκεκριμένα άτομα με μικρό ή μέτριο ήβο (‘καμπούρα’), μέτριες δυσμορφίες στο ακρορίνιο ή στο ριζορίνιο αποτελούν ιδανικούς υποψηφίους για αποκατάσταση της δυσμορφίας της μύτης Χωρίς Χειρουργείο.

Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες;

Δεδομένου ότι σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.

Το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί μια ουσία εντελώς αδρανή κάτι που σημαίνει ότι:

  1. δεν κάνει αλλεργίες,
  2. δεν προκαλεί αντιδράσεις,
  3. δεν δημιουργεί φλεγμονές,
  4. δεν προκαλεί κακοήθειες,
  5. δεν προκαλεί κολλαγονώσεις.

Επίσης δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένει διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Υαλουρονικό οξύ όταν εφαρμόζεται σωστά στους ιστούς, αυτό που μπορεί να προκαλέσει συνήθως είναι ένα ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα, υποχωρεί όμως εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη.
Ένα άλλο σύμβαμα που μπορεί να συμβεί, όχι πολύ συχνά, μετά την έγχυση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως είναι μικρές εκχυμώσεις – μελανιές στα σημεία εφαρμογής οι οποίες όμως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε μερικές ημέρες.
Μια πολύ σπάνια παρενέργεια του Υαλουρονικού οξέως που μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2 τοις χιλίοις (2/1000 περιστατικά) περίπου είναι μια ήπια αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού, κάτι που χαρακτηρίζεται από οίδημα της περιοχής εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ.