Υπερμετρωπία: Τα συμπτώματα

Ένα από τα πλέον κοινά προβλήματα του ματιού είναι η υπερμετρωπία, η οποία εμφανίζεται όταν το μήκος του ματιού είναι μικρό από το μπροστινό έως το πίσω μέρος ή η καμπύλη του κερατοειδούς δεν είναι αρκετά ισχυρή για το μάτι.

Το φως εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί να εστιαστεί μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα θολή όραση.

Μερικά παιδιά γεννιούνται με υπερμετρωπία και η όρασή τους μπορεί να διορθωθεί καθώς τα μάτια αναπτύσσονται, ωστόσο θα πρέπει να εξετάζονται από επαγγελματία υγείας των ματιών ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για αυτήν την περίπτωση και δεν προκαλούνται στο παιδί άλλα προβλήματα.

Οι ενήλικες μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπερμετρωπία, ειδικά καθώς πλησιάζουν στη μέση ηλικία. Η υπερμετρωπία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πρεσβυωπία, η οποία καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινή απόσταση, γιατί ο φακός στο εσωτερικό του ματιού μας γίνεται λιγότερο εύκαμπτος με την ηλικία και δεν μπορεί να εστιάσει σε κοντινές αποστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;

Η υπερμετρωπία σας δυσκολεύει να δείτε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας και μπορεί να επηρεάσει της καθημερινές δραστηριότητες, όπως την ανάγνωση, τη γραφή και άλλες εργασίες ακριβείας που εκτελούνται σε κοντινή απόσταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και κούραση.

  • Πρόβλημα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα
  • Πονοκεφάλους
  • Θολή όραση
  • Καταπόνηση των ματιών
  • Κόπωση ή πονοκέφαλο αφού κάνετε μια εργασία που περιλαμβάνει ανάγνωση

Διάγνωση της υπερμετρωπίας

Εάν πιστεύετε ότι έχετε υπερμετρωπία, χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησής μας για να βρείτε έναν εφαρμοστή στην περιοχή σας και να προγραμματίσετε μια οφθαλμική εξέταση. Η εξέταση θα δείξει εάν έχετε υπερμετρωπία και πόση, και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη συνταγή που χρειάζεστε για γυαλιά ή φακούς επαφής που θα τη διορθώσουν.

Εξετάσεις ματιών ενηλίκων

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι οι ενήλικοι που δεν είχαν προβλήματα όρασης θα πρέπει να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε ηλικία 40 ετών. Αν είναι μεταξύ 40 και 54 ετών, να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε 2 έως 4 χρόνια. Μεταξύ 55 και 64, πρέπει να γίνονται εξετάσεις κάθε 1 έως 3 χρόνια. Εάν είστε 65 ετών και άνω, κάθε 1 έως 2 χρόνια.

Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, μην περιμένετε να πάτε 40 ετών για να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πηγαίνετε συχνότερα.

Πρόληψη της υπερμετρωπίας

Η υπερμετρωπία στους ενήλικες δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποτρέψετε, αλλά μπορείτε να κάνετε πράγματα για να φροντίσετε τα μάτια σας.

  • Λάβετε τακτικές εξετάσεις ματιών για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα απώ νωρίς.
  • Κάντε ετήσιες εξετάσεις εάν έχετε χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρασή σας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
  • Εάν έχετε συνεχή προβλήματα στα μάτια, όπως γλαύκωμα, ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αλλαγές στην όραση ή εάν έχετε πόνο στα μάτια, (κόκκινα μάτια ή εκκρίσεις).

Tips για να ξεκουράσετε τα μάτια σας

Η σύγχρονη καθημερινότητα ασκεί μεγάλη πίεση στα μάτια μας. Πολλές συσκευές, όπως υπολογιστές, τηλέφωνα και tablets, εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταπόνηση των ματιών.

Η εστίαση σε εργασίες που βασίζονται στη λεπτομέρεια, μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση, ευαισθησία στο φως και πονοκεφάλους.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χαλαρώσετε τα μάτια σας.

Απλά κλείστε τα μάτια σας για μερικά λεπτά

Εάν έχετε χρόνο, καθίστε, ή ξαπλώστε ήσυχα για λίγα λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Η ήρεμη αναπνοή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες του προσώπου σας και το κλείσιμο των ματιών σας θα μειώσει την καταπόνησή τους.

“Κομπρέσες” με τις παλάμες σας

Καθίστε αναπαυτικά και τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους. Αυτό φυτικά θα τις ζεστάνει. Τώρα καλύψτε τα μάτια σας απαλά με τις παλάμες σας, χωρίς να πιέσετε. Η βάση της παλάμης πρέπει να ακουμπά στο ζυγωματικό και τα δάχτυλα στο μέτωπό σας.

Κανονικές κομπρέσες

Χαλαρώστε τους μύες των ματιών σας και μειώστε την καταπόνηση με μια δροσερή ή ζεστή κομπρέσα. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε κρύο ή ζεστό νερό και βάλτε το πάνω από τα βλέφαρά σας για μερικά λεπτά. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια θερμοκρασία σας ταιριάζει καλύτερα, θυμηθείτε ότι η δροσιά μειώνει τη φλεγμονή και τα πρησμένα μάτια, ενώ η ζεστασιά καταπραΰνει.

Προστατέψτε τα μάτια σας από το μπλε φως

Ο υπολογιστής, το κινητό και το tablet σας εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών, αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με γυαλιά που μπλοκάρουν το φάσμα της κυανής ακτινοβολίας του φωτός. Εναλλακτικά, ίσως μπορείτε να αλλάξετε τη φωτεινότητα της οθόνης, ή τα επίπεδα μπλε φωτός, προσαρμόζοντας αναλόγως τις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Επίσης, θα μπορούσατε να μειώσετε τον χρόνο που κοιτάτε οθόνες όλη την ημέρα.

Εφαρμόστε τον κανόνα 20-6-20

Για να μειώσετε τον κίνδυνο κούρασης και ξηροφθαλμίας, ακολουθήστε τον κανόνα 20-6-20. Μετά από 20 λεπτά δουλειάς σε οθόνη, σηκώστε το βλέμμα και κοιτάξτε χαλαρά σε περίπου 6 μέτρα απόσταση για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα χαλαρώσει τα μάτια σας.

Προσαρμόστε την οθόνη (ή την καρέκλα σας)

Οι ειδικοί συνιστούν να καθόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να βρίσκεται στο επίπεδο ή ένα κλάσμα κάτω από το επίπεδο των ματιών μας. Επίσης, η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να απέχει περίπου 60 εκατοστά από το πρόσωπό μας.

 

Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, είτε χρησιμοποιούν υπολογιστή είτε όχι. Εάν υποφέρετε από πόνους στα μάτια ή θολή όραση, συζητήστε και με τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε τυχόν άλλα προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτές τις παραπάνω συμβουλές, για να βοηθήσετε τα μάτια σας να ξεκουραστούν.