Οι μικρές αλλαγές που μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να ρίξετε την πίεσή σας.
Αν έχετε διαγνωστεί κι εσείς με υπέρταση, δηλαδή με αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα ανώτατα όρια, επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα ώστε να επανέλθει η πίεση στο φυσιολογικό.
Η διάγνωση για υπέρταση προκύπτει όταν η μέτρηση της συστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μεγάλη») ξεπερνά τα 120 mmHg, ενώ η μέτρηση της διαστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μικρή») ξεπερνά τα 80 mmHg, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA).
Όταν η πίεση ξεπερνά αυτό το όριο των 120/80 mmHg είναι εξαιρετικά αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια, οφθαλμοπάθεια και νοητική κατάπτωση.
Για την αντιμετώπιση της ανεβασμένης πίεσης προτείνονται πρωτίστως αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να συνδυάζονται και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Δρ Ναόμι Φίσερ, γιατρός στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «είναι τεκμηριωμένο ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι δυνατό να ρίξουν την πίεση όσο και τα χάπια ή κάποιες φορές και περισσότερο».
Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ρίξετε την πίεσή σας και να μειώσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο;
1. Χάστε τα περιττά κιλά: Ειδικά για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους αποδεικνύεται σωτήρια. Ακόμη και μια μικρή απώλεια της τάξης των 5 κιλών μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
2. Προσοχή στο αλάτι: Προσπαθήστε να βάζετε λιγότερο αλάτι στο φαγητό όταν μαγειρεύετε στο σπίτι και διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Τα βότανα και τα μπαχαρικά στο μαγείρεμα θα σας βοηθήσουν να δώσετε γεύση στα πιάτα σας χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολύ αλάτι.
3. Γυμναστείτε: Έστω και μισή ώρα ήπιας άσκησης πέντε ή και περισσότερες μέρες την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας. «Επιλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε για να μην την παρατήσετε μετά από λίγο» συμβουλεύει η Δρ Φίσερ.
4. Κάντε βάρη: Εκτός από την αεροβική άσκηση, καλό θα είναι να κάνετε και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε βάρος.
5. Μειώστε το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει περαιτέρω την υπέρταση. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό το πολύ την ημέρα, κατά προτίμηση μαζί με φαγητό.
6. Αντιμετωπίστε το στρες: Οι ορμόνες του στρες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι ανεβάζουν την πίεση. Μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι εκδρομές στη φύση και ο χορός.
Πίεση, παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία
Συστολική: κάτω από 120 και Διαστολική: κάτω από 80
Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89
Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.
Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99
Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ίσως να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.
Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω
Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Επικοινωνήστε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.
Σημειώσεις
- Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.
- Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.
Παλμοί καρδιάς: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία
Οι χαμηλοί παλμοί είναι συνήθως ένδειξη καλής υγείας, ενώ όταν οι παλμοί είναι ανεβασμένοι αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων επιπλοκών, όπως η υπόταση, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια, και δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στο στήθος, η ζαλάδα, η δύσπνοια και το αίσθημα αδυναμίας.
Μέτρηση των παλμών της καρδιάς
Η μέτρηση της παλμών θεωρητικά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο για να είναι πιο αξιόπιστη είναι καλύτερο να γίνεται το πρωί και συγκεκριμένα αμέσως μόλις ξυπνάτε.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σωστή μέτρηση των παλμών είναι τα εξής:
- Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα.
- Τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στον λαιμό, ακριβώς δίπλα από την τραχεία. Για να μετρήσετε τους παλμούς στο χέρι, τοποθετήστε τα δύο δάχτυλα ανάμεσα στο οστό και στον τένοντα της εσωτερικής πλευράς του καρπού, ακριβώς επάνω στην κερκιδική αρτηρία.
- Μόλις βρείτε τον παλμό, μετρήστε τους χτύπους σε διάστημα 30 δευτερολέπτων με τη βοήθεια χρονόμετρου και πολλαπλασιάστε επί δύο για να βρείτε τους παλμούς ανά λεπτό.
Φυσιολογικοί παλμοί ανά ηλικία
Το φυσιολογικό όριο των παλμών της καρδιάς καθορίζεται με βάση παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση, η ηλικία, τα επίπεδα του στρες και η ορμονική λειτουργία. Για τους περισσότερους ενήλικες, ιδανικοί θεωρούνται οι παλμοί μεταξύ 60 και 100 το λεπτό (bpm).
Για να υπολογίσετε το ανώτατο φυσιολογικό όριο για εσάς, αφαιρέστε την ηλικία σας από τον αριθμό 220. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται στο 50% με 70% αυτού του αριθμού. Κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών δραστηριοτήτων, φυσιολογικοί θεωρούνται οι παλμοί που κυμαίνονται στο 70% με 85% του ανώτατου ορίου.
Για παράδειγμα, για ένα άτομο 40 ετών, το ανώτατο φυσιολογικό όριο των παλμών είναι 180. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 90 και 126, ενώ κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης υψηλής έντασης μεταξύ 126 και 153.