Ζάλη: Ένα σύμπτωμα με πολλές αιτίες – 12 τρόποι για να απαλλαγείτε

Το αίσθημα ζάλης δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα πληθώρας παθήσεων και άλλων παραγόντων. Επηρεάζει κυρίως τα αισθητήρια όργανα, όπως τα μάτια, και τα αυτιά, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λιποθυμία. Ο ίλιγγος και η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα ζάλης, αλλά οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν διαφορετικά συμπτώματα. Ο ίλιγγος χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα περιδίνησης. Η ανισορροπία είναι η απώλεια της ισορροπίας. Η αληθινή ζάλη φέρνει ένα αίσθημα στον ασθενή σαν να βρίσκεται στα πρόθυρα της λιποθυμίας.

Ζάλη: 12 τρόποι για να ελαττώσετε τη συχνότητα της

 1. Καθίστε, ή ξαπλώστε αμέσως μόλις αισθανθείτε ζάλη και ξεκουραστείτε μέχρι να σας περάσει. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα απώλειας της ισορροπίας σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα μπαστούνι στο περπάτημα για σταθερότητα, εάν είναι απαραίτητο.
 3. Να πιάνεστε πάντοτε από τα χερούλια ή τα κάγκελα όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες.
 4. Ασκηθείτε με δραστηριότητες που βελτιώνουν την ισορροπία, όπως η γιόγκα και το Τάι Τσι.
 5. Αποφύγετε την απότομη αλλαγή θέσης, στάσης και κίνησης του σώματος.
 6. Αποφύγετε την οδήγηση, εάν έχετε συχνά ξαφνικές ζαλάδες.
 7. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ή να την επιδεινώσει.
 8. Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, να κοιμάστε για επτά ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ και αποφεύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις.
 9. Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή που αποτελείται από λαχανικά, φρούτα και καθαρές πρωτεΐνες για να αποτρέψετε τις ζαλάδες.
 10. Εάν υποπτεύεστε ότι οι ζαλάδες σας οφείλονται σε κάποιο φάρμακο, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με την μείωση της δόσης, ή την αλλαγή σε άλλο φάρμακο.
 11. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να πάρετε ενδεχομένως κάποιο φάρμακο που να βοηθάει απέναντι σε ναυτία και ζάλη. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, οπότε μην τα παίρνετε, όταν πρέπει να είστε δραστήριοι, ή παραγωγικοί.
 12. Ξεκουραστείτε σε δροσερό μέρος και πιείτε άφθονο νερό, εάν οι ζαλάδες σας οφείλονται σε υπερθέρμανση, ή αφυδάτωση.