Καντιντίαση: Όταν προσβάλλει το στόμα – Παράγοντες Κινδύνου, Συμπτώματα, Θεραπεία και Διατροφή

Η καντιντίαση είναι λοίμωξη από τον μύκητα Candida spp. (συνήθως Candida albicans) που προσβάλλει διάφορα σημεία του σώματος όπως το δέρμα, τα γεννητικά όργανα, η στοματική κοιλότητα, ο οισοφάγος και το αίμα.

Ο μύκητας αυτός ανευρίσκεται φυσιολογικά σε μικρή ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα, όμως διάφορα φάρμακα και παθήσεις (πτώση της άμυνας του οργανισμού) οδηγούν σε υπερανάπτυξη του μύκητα, κυρίως σε ζεστά και υγρά σημεία του σώματος. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την εντόπιση της καντιντίασης.

Καντιντίαση: Παράγοντες κινδύνου υπερανάπτυξης της Candida στο στόμα

Καντιντίαση: Τι συμπτώματα προκαλεί στο στόμα;

Καντιντίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την θεραπεία;

Αν η καντιντίαση δεν θεραπευτεί, ενδεχομένως ο μύκητας να εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιμυκητιασικής φαρμακευτικής αγωγής, είτε σε σταγόνες για το στόμα, είτε σε χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις καντινταιμίας απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι πυρετός με ρίγος που δεν υποχωρεί με τα αντιβιοτικά από το στόμα. Ορισμένες φορές η καντινταιμία δηλαδή η είσοδος του μύκητα στο αίμα είναι θανατηφόρος, κυρίως όταν πρόκειται για ανθεκτική ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή αν υπάρχει σημαντική καταστολή της άμυνας του οργανισμού.

Καντιντίαση και Διατροφή

Εάν έχετε καντιντίαση αποφύγετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες καθώς έχει βρεθεί ότι οι τροφές αυτές βοηθούν στην υπερανάπτυξη της μυκητίασης από Candida. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των αποικιών της Candida και θα πρέπει να προτιμώνται.Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν όφελος όταν καταναλώνει κάποιος γιαούρτι με προβιοτικά, αν και το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν πολύ μικρό και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα των προβιοτικών στην καντιντίαση.