Η διατροφολόγος Rhiannon Lambert υποστηρίζει ότι πολλά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά αν τα αγοράσετε κατεψυγμένα, κάτι που μπορεί να σας γλιτώσει από κόπο και σπατάλη χρημάτων.
«Τα κατεψυγμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και τα κρέατα, ακόμη και τα ψωμιά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα. Τα κατεψυγμένα προϊόντα τείνουν επίσης να είναι φθηνότερα από τα περισσότερα φρέσκα, επομένως αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα» σημειώνει.
Ανάμεσα στα τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά και φθηνότερα αν τα αγοράσετε κατεψυγμένα είναι ο ταπεινός αρακάς, τον οποίο συντηρούμε στην κατάψυξη και μπορούμε γρήγορα και εύκολα να μαγειρέψουμε ή να προσθέσουμε σε μικρή ποσότητα σε κάποιο γεύμα. Ο αρακάς περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, μη διστάζετε λοιπόν να τον καταναλώνετε μόνο του ή σε συνδυασμό με ρύζι ή κρέας.
Το κατεψυγμένο μπρόκολο είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική στα φρέσκα προϊόντα, καθώς δεν χάνει τα θρεπτικά συστατικά του όταν είναι κατεψυγμένο. Το μπρόκολο ωφελεί εξίσου την υγεία του εντέρου, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού, είτε το τρώτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο.
Ένα άλλο τρόφιμο που μπορείτε να συντηρείτε στην κατάψυξη είναι το ψιλοκομμένο σκόρδο, το οποίο είναι φθηνότερο από το φρέσκο, ενώ σας απαλλάσσει από τον κόπο του ξεφλουδίσματος. Η διαδικασία της κατάψυξης του σκόρδου δεν καταστρέφει την πολύτιμη δραστική ουσία του αλισίνη, η οποία καταπολεμά τους ιούς μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.
Μην παραλείπετε να βάζετε στην κατάψυξη και κάποια φρούτα, όπως είναι τα μούρα, τα οποία ακόμη κι έτσι διατηρούν πολλά από τα αντιοξειδωτικά τους. Δυστυχώς τα ολόκληρα -με τα κουκούτσια- φρέσκα μούρα αλλοιώνονται μετά από λίγες μέρες, αλλά η αγορά κατεψυγμένων τα κάνει να διαρκούν πολύ περισσότερο.
Η Rihannon συνιστά τέλος την αγορά κατεψυγμένων ψαριών, τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά από τα φρέσκα. Η κατάψυξη των ψαριών δεν μειώνει τη θρεπτική τους αξία και μπορείτε να λάβετε τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες D και B2 που περιέχουν.
Πρέπει να ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά;
Τελικά τι πρέπει να κάνουμε όταν ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά. Πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ή όχι;
Υπάρχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη φλούδα. Και, επιπλέον, οι φλούδες φρούτων και λαχανικών που πετάμε στα σκουπίδια συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πολλών φυτοχημικών (φυτικές χημικές ουσίες), όπως αντιοξειδωτικά (ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες). Η μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αυτών των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι περίπου 3,9 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε άτομα που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Η κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όπως συνιστά ο ΠΟΥ, είναι δύσκολο να επιτευχθεί για πολλούς ανθρώπους. Θα μπορούσε λοιπόν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την φλούδα τους να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων;
Πού βοηθά η κατανάλωση της φλούδας φρούτων και λαχανικών
Οι φλούδες μπορεί να βοηθούν διατροφικά σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και η ριβοφλαβίνη, και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, βρίσκονται στη φλούδα έξι ριζών-λαχανικών:
- Παντζάρι
- Άγριο καρότο
- Γλυκοπατάτα
- Ραπανάκι
- Τζίντζερ
- Λευκή πατάτα
Και, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα μη αποφλοιωμένα μήλα περιέχουν:
- 15% περισσότερη βιταμίνη C
- 267% περισσότερη βιταμίνη Κ
- 20% περισσότερο ασβέστιο
- 19% περισσότερο κάλιο και
- 85% περισσότερες φυτικές ίνες
Επίσης, πολλές φλούδες είναι πλούσιες σε βιολογικά ενεργά φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Ένας άλλος λόγος για να μην πετάμε τις φλούδες είναι η επίδρασή τους στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, όπως οι φλούδες που πετάμε, παράγουν το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η σήψη των τροφίμων στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, το πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Γιατί να ξεφλουδίζουμε ορισμένα φρούτα και λαχανικά
Δεδομένης της περιεκτικότητας της φλούδας σε θρεπτικά συστατικά και της συμβολής της στη σπατάλη τροφίμων, γιατί συνεχίζουμε να ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά;
Μερικά πρέπει να ξεφλουδίζονται καθώς τα εξωτερικά μέρη είναι μη βρώσιμα, δεν έχουν ωραία γεύση, καθαρίζονται δύσκολα ή προκαλούν βλάβη, όπως:
- Μπανάνες
- Πορτοκάλια
- Πεπόνια
- Ανανάς
- Μάνγκο
- Αβοκάντο
- Κρεμμύδι
- Σκόρδο
Επίσης, το ξεφλούδισμα μπορεί να είναι απαραίτητο μέρος της συνταγής, για παράδειγμα, όταν φτιάχνετε πουρέ πατάτας. Αλλά πολλές φλούδες, όπως η πατάτα, το παντζάρι, το καρότο, το ακτινίδιο και το αγγούρι, είναι βρώσιμες, ωστόσο πολλοί τις ξεφλουδίζουν ούτως ή άλλως.
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Μερικοί ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά επειδή ανησυχούν για τα φυτοφάρμακα στην επιφάνεια. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ασφαλώς διατηρούνται πάνω ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του φυτού/φρούτου. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με το πλύσιμο. Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να πλένουμε καλά τα φρέσκα προϊόντα κάτω από κρύο νερό και να τα τρίβουμε με μια σκληρή βούρτσα για να αφαιρέσουμε τα φυτοφάρμακα, τη βρωμιά και τις χημικές ουσίες.
Οι τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο και ο ατμός, μπορούν επίσης να μειώσουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά δεν αφαιρούνται όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με το πλύσιμο και το μαγείρεμα. Και οι άνθρωποι που ανησυχούν για την έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα μπορεί να εξακολουθούν να θέλουν να ξεφλουδίζουν φρούτα και λαχανικά. Λίστες περιεχομένων φυτοφαρμάκων για φρούτα και λαχανικά είναι διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, από το Pesticide Action Network στην Μ. Βρετανία. Τέτοιες λίστες μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια φρούτα και λαχανικά θα ξεφλουδίσετε και ποιες φλούδες μπορείτε να καταναλώσετε.