Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», και αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του πάσχοντος.
Οι αιμορροΐδες είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο και υποβλεννογόνο σχηματίζουν ‘προστατευτικά μαξιλαράκια’ στην περιοχή, που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροΐδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και οι ιστοί, που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί, τότε μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.
Αιμορροϊδοπάθεια: Αίτια
Πολλές είναι οι αιτίες που συμβάλλουν στην δημιουργία και εμφάνιση των αιμορροΐδων. Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες. Κύρια αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η κληρονομικότητα, αλλά και η διατροφή που υπολείπεται σε φυτικές ίνες. Χαμηλή σε φυτικές ίνες είναι και η δίαιτα που ακολουθείται στις δυτικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας τελευταία. Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι οι παρακάτω:
- Εγκυμοσύνη: Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές απαλλάσσονται από τις αιμορροΐδες, μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Οι αιμορροΐδες στις γυναίκες εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα.
- Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας
- Ηλικία, διότι υπάρχει χαλάρωση των ιστών.
- Χρόνιος έντονος βήχας, διότι αυξάνει την ενδοκοιλιακή και έτσι την φλεβική πίεση.
- Κληρονομική προδιάθεση
Αιμορροϊδοπάθεια: Συμπτώματα
- Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
- Αιμορραγία
- Έκκριση βλέννας
- Τοπικός ερεθισμός
- Κνησμός
- Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
- Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό γιατρό.
Αιμορροϊδοπάθεια: Διάγνωση και Θεραπεία
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την επισκόπηση της περιοχής, από ειδικό χειρουργό. Επιπρόσθετα μπορεί να γίνει δακτυλική εξέταση, ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση, για τον εντοπισμό και την διαφορική διάγνωση.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική, μέσω της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι’ αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Εκτός από τις τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας, είναι καλό να πίνετε και 8 ποτήρια νερό, ημερησίως. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας, επίσης, πρέπει να εξαλείφεται.
Επιπλέον, θεραπεία γίνεται και μέσω ενεσοθεραπείας με σκληρυντικούς παράγοντες αλλά και χρήση ελαστικών δακτυλίων. Κατά την πρώτη μέθοδο αυτή γίνεται έγχυση ουσιών, που προκαλούν ίνωση και συρρίκνωση των αιμορροϊδικών πλεγμάτων. Η θεραπεία αυτή δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα, και μπορεί να είναι και επίπονη. Η δεύτερη μέθοδος είναι ιδιαίτερα καλή για μικρές αιμορροΐδες 1ου -2ου βαθμού. Ουσιαστικά οι ελαστικοί δακτύλιοι στραγγαλίζουν τις αιμορροΐδες, οι οποίες ισχαιμούν και ‘μαραίνονται΄. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με μέθη χωρίς γενική αναισθησία.
Για τις εσωτερικές αιμορροΐδες η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά. Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δύσκολο να θεραπευτεί από τις ίδιες τις αιμορροΐδες.