Αν αισθάνεστε κνησμό τις βραδινές ώρες, ίσως έχετε αυτό το πρόβλημα

Τα πολλά γλυκά, τα περιττά κιλά και η κατανάλωση  αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο ήπαρ σας.

Ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά με αυτό το ζωτικό όργανο είναι μόνο με τη βοήθεια γιατρού. Αλλά μπορεί να υπάρχει τρόπος να παρατηρήσετε νωρίς εάν κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν εμφανίσετε ένα κάπως άβολο σύμπτωμα τα βράδια, πρέπει να ελέγξετε το ήπαρ σας το συντομότερο δυνατόν.

Εάν κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ σας, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε φαγούρα τη νύχτα

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό (φαγούρα) τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο κνησμός σχετίζεται με την ηπατική νόσο και τείνει να επιδεινώνεται  αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια και νομικό σύμβουλο νοσοκόμων, Wendie A. Howland, μία από τις δουλειές που κάνει το ήπαρ είναι η διάσπαση και η έκκριση ουσιών που δεν χρειάζεται το σώμα σας μέσω της χολής. «Εάν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, το επόμενο εκκριτικό όργανο που θα προσπαθήσει να αναλάβει το έργο για να απαλλαγείτε από τα χολικά άλατα είναι το δέρμα«, εξηγεί η Howland. «Αυτό προκαλεί φαγούρα».

Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο δεν τείνει να προκαλεί εξάνθημα και είναι πιο συχνός στις παλάμες και τα πέλματα

Ο κνησμός συνδέεται συνήθως με δερματικές παθήσεις, αλλά σε αντίθεση με τις δερματικές παθήσεις, “γενικά δεν παρατηρείται εξάνθημα, εάν ο κνησμός είναι απόκριση σε ηπατική νόσο”, λέει η δρ. Leann Poston, από την Invigor Medical.

“Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο τείνει να επηρεάζει κυρίως τα άκρα, ειδικά τις παλάμες και τα πέλματα. Είναι συνήθως χειρότερος τη νύχτα και επιδεινώνεται από τη ζέστη, από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, από την θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, από την εγκυμοσύνη και από την επαφή με μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα, εξηγεί η ίδια.

Κνησμός: Πότε πρέπει να θορυβηθείτε

Εάν παρατηρήσετε κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών παράλληλα με τον KNHχρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια

Σύμφωνα με την δρ. Poston, μπορεί να είναι δύσκολο να συσχετιστεί από μόνος του ο κνησμός με την ηπατική νόσο, καθώς δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι πάσχουν από ηπατική νόσο φαγούρα. Επίσης ο κνησμός θα μπορούσε να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ηπατικής νόσου. Αλλά ο δρ. Javeed Siddiqui, από την TeleMed2U, επισημαίνει ότι εάν ο κνησμός συνοδεύεται από κιτρίνισμα της λευκής περιοχής των οφθαλμών ή του δέρματος (ίκτερος) η κατάστασή σας «απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα«.

Ο δρ. Howland λέει ότι άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία
  • μώλωπες
  • μαύρα κόπρανα
  • σκοτεινά ούρα
  • κοιλιακό οίδημα
  • ναυτία
  • έλλειψη όρεξης και
  • κοιλιακό άλγος

Ο κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ηπατική νόσο

Φυσικά, ο κνησμός μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πολλών άλλων μη σοβαρών προβλημάτων και άλλων ασθενειών, όπως νεφρική ανεπάρκεια και ασθένειες αίματος, επισημαίνει η δρ. Poston. Είναι επίσης πιο πιθανό να ενοχληθείτε από την φαγούρα τη νύχτα, επειδή τέτοιου είδους ενοχλητικές αισθήσεις είναι πιο αισθητές όταν το σώμα ηρεμεί και αναπαύεται, λέει ο δρ. Howland.

Αλλά είναι σημαντικό να ελέγξετε οποιοδήποτε είδος ασυνήθιστου κνησμού, ειδικά εάν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι καλύτερο να αξιολογηθεί η αιτία του κνησμού από έναν γιατρό. Αυτό είναι το καλύτερο πρώτο βήμα», εξηγεί ο δρ. Siddiqui. Εάν τυχόν έχετε ηπατική νόσο, η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να περιορίσει τις επιλογές θεραπείας σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο ήπαρ ή ακόμη και σε θάνατο, πρόσθεσε!

Νεφρική Ανεπάρκεια: Συμπτώματα

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από:

  • Περιορισμένη παραγωγή ούρων
  • Οίδημα κάτω άκρων
  • Ανορεξία
  • Άγχος
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο θώρακα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ήπια και μπορεί να είναι ασυμπτωματική για πολλά χρόνια. Βαθμιαία όμως και με την επιδείνωση της νόσου, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Περιορισμένη παραγωγή ούρων
  • Οίδημα κάτω άκρων
  • Καταβολή
  • Ναυτία ή και εμετοί
  • Ανορεξία
  • Κεφαλαλγία
  • Απώλεια βάρους
  • Σύγχυση

Νεφρική Ανεπάρκεια: Αίτια

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια προκαλείται από την αιφνίδια και σοβαρή μείωση της ροής του αίματος προς τα νεφρά (λόγω αιμορραγίας, τραυματισμού ή λοίμωξης), από σοβαρή αφυδάτωση, από πέτρες του ουροποιητικού, όγκους και διόγκωση του προστάτη, που προκαλεί επίσχεση ούρων.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οφείλεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση, το σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες παθήσεις των νεφρών, όπως η σπειραματονεφρίτιδα και η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η στένωση της νεφρικής αρτηρίας και η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη.

Νεφρική Ανεπάρκεια: Διάγνωση

Η διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας, οξείας και χρόνιας, περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, αιματολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις – υπερηχογράφηµα, αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, ή συνδυασμός εξετάσεων.

Νεφρική Ανεπάρκεια: Θεραπεία

Η θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι αρχικά συντηρητική και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κι επιπλοκών της. Όταν όμως αυτή δεν είναι αρκετή τότε είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση μέχρι την ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας του ασθενούς. Στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ο ασθενής χρειάζεται άμεση υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας, με αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή μεταμόσχευση νεφρού.

Νεφρική Ανεπάρκεια: Διατροφή

Σε συνεργασία με τον γιατρό και/ή διατροφολόγο, κάθε ασθενής θα πρέπει να σχεδιάσει ένα ειδικό διατροφικό πλάνο, που ταιριάζει στις θρεπτικές του ανάγκες αλλά και στα χαρακτηριστικά της νόσου του. Πιο συγκεκριμένα, βάση πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:

  • Το νάτριο (αλάτι) είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τροφές, όχι όμως στις ίδιες ποσότητες. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης και η υπέρταση αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τις βλάβες στα νεφρά.
  • Ο οργανισμός χρειάζεται το κάλιο για την καλή λειτουργία των μυών, ωστόσο το συγκεκριμένο μέταλλο είναι επιβλαβές σε μεγάλες ποσότητες. Στα άτομα με νεφρική νόσο παρατηρείται συχνά είτε ανεπάρκεια/έλλειψη είτε (συχνότερα) περίσσεια καλίου. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως μυϊκές κράμπες, διαταραχές του καρδιακού παλμού ή μυϊκή αδυναμία.
  • Ο φώσφορος «συνεργάζεται» στενά με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D για την ενίσχυση της σκελετικής υγείας. Όταν τα νεφρά είναι υγιή, φιλτράρουν τον φώσφορο ώστε να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα στον οργανισμό, ωστόσο μια κοινή απόρροια της νεφρικής νόσου είναι η υπερβολική συσσώρευση του μετάλλου στον οργανισμό. Η περίσσεια φωσφόρου έχει σαν αποτέλεσμα την εκφύλιση των οστών και τα συχνά κατάγματα.
  • Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία όλων των επιμέρους συστημάτων και οργάνων, ωστόσο στα άτομα με νεφρική νόσο η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό κι αυτό γιατί όταν υπολειτουργούν τα νεφρά δεν απομακρύνουν όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε τα περιττά υγρά. Η υπερβολική συσσώρευση υγρών στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η υπέρταση, το πρήξιμο, τα αναπνευστικά προβλήματα και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι διατροφικοί περιορισμοί που τίθενται στο πλαίσιο μιας ειδικής διατροφής για τη διαχείριση της νεφρικής νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Για να αποφευχθούν ανεπάρκειες και ελλείψεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, φυλλικού οξέος ή σιδήρου ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών ή να αποφευχθούν συνήθεις επιπλοκές της νεφρικής νόσου, όπως τα σκελετικά προβλήματα και η αναιμία.