Πόνος στη μέση: Πέντε σημάδια που χτυπούν alert!

Πόνος στη μέση: Η ενόχληση στη μέση είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για τις οποίες καταφεύγει ένας ενήλικας στο γιατρό.

Συχνά αντιμετωπίζεται με την ξεκούραση και την λήψη παυσίπονων φαρμάκων, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που αποτελεί ένδειξη για σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Πόνος στη μέση: Πότε δεν πρέπει να τον αγνοήσετε

1. Πρόσφατος τραυματισμός

Μια πτώση, ένα τροχαίο ατύχημα ή ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της γυμναστικής επιβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό. Ακόμη κι αν ο πόνος στη μέση είναι ήπιος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη. Για να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τραυματισμού μετά από ένα ατύχημα θα χρειαστεί πιθανότατα ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

2. Όταν συνδυάζεται με απώλεια βάρους

Η γρήγορη και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Όταν δε συνδυάζεται με τον πόνο στη μέση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για όγκο στη σπονδυλική στήλη. Ένας όγκος σε αυτή την περιοχή μπορεί να αποδυναμώσει τους σπονδύλους, οδηγώντας στον πόνο ή και σε ένα κάταγμα, ενώ παράλληλα ασκεί πίεση στον νωτιαίο μυελό ή και στις διακλαδώσεις του, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η αδυναμία, η ακράτεια κ.ά. Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι συνήθως δευτεροπαθείς, δηλαδή αποτέλεσμα μεταστάσεων από τον πνεύμονα, τον μαστό, το νεφρό, τον προστάτη ή άλλα σημεία του σώματος.

3. Όταν συνδυάζεται με γαστρεντερικές ή ουρολογικές διαταραχές

Ο πόνος στη μέση που συνδυάζεται με απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ή με ένα αίσθημα αδυναμίας και/ή μουδιάσματος στα πόδια, την περιοχή της λεκάνης και τα ισχία είναι συχνά ενδεικτικός για ιππουριδική συνδρομή (cauda equina syndrome). Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο που επηρεάζει τις νευρικές ρίζες στη βάση του νωτιαίου μυελού. Η ιππουριδική συνδρομή μπορεί να οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, λοίμωξη, κάταγμα ή στένωση του νωτιαίου σωλήνα και απαιτεί την άμεση διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

4. Όταν συνδυάζεται με στομαχόπονο

Ο πόνος που ξεκινά από το στομάχι συχνά «ακτινοβολεί» προς τη μέση. Η πιο σοβαρή αιτία που μπορεί να εξηγήσει αυτό το ντουέτο συμπτωμάτων είναι ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, δηλαδή ένα εξόγκωμα που μοιάζει με μικρό μπαλόνι στη μεγαλύτερη αρτηρία που διαπερνά τον κορμό. Όταν ένα ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, δηλαδή «σκάσει», τότε αποτελεί κατάσταση απειλητική για τη ζωή κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

5. Οστεοπόρωση

Στα άτομα με οστεοπόρωση, ο αιφνίδιος πόνος που εκδηλώνεται στη μέση μπορεί να υποδεικνύει κάταγμα σε κάποιο σπόνδυλο, συνήθως λόγω πρόσφατου τραυματισμού (π.χ. πτώση), ανύψωσης αντικειμένου μεγάλου βάρους ή ακόμη και έντονου βήχα. Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει σε μερικές ημέρες τότε απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό.

Αυχενικό & πόνος στη μέση: 6 tips για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις

Το αυχενικό σύνδρομο και ο πόνος στη μέση είναι δύο από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα και συνοδεύονται από σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων και απώλεια ημερών εργασίας.

Πέρα από την εξατομικευμένη ιατρική παρέμβαση που θα προτείνει ο θεράπων ιατρός, μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι δυνατό να παράσχουν σημαντική ανακούφιση.

1. Πειραματιστείτε με τις στάσεις στον ύπνο

Εάν ο πόνος εντοπίζεται στον αυχένα, αρχικά πρέπει να εξετάσετε εάν το μαξιλάρι παρέχει επαρκή υποστήριξη. Το μαξιλάρι πρέπει να υποστηρίζει μόνο το κεφάλι, αφήνοντας τους ώμους και τον αυχένα να ξεκουράζονται αναπαυτικά επάνω στο στρώμα. Εάν κοιμάστε στο πλάι με τους ώμους και τον αυχένα να ακουμπούν το μαξιλάρι, τότε οι αρθρώσεις της μίας πλευράς πιέζονται υπερβολικά ενώ οι αρθρώσεις της άλλης πλευράς τεντώνουν υπερβολικά.

Ένας τρόπος να αποφύγετε την καταπόνηση της μέσης στον ύπνο όταν ξαπλώνετε στο πλάι είναι να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Επίσης, το στρώμα του κρεβατιού πρέπει να είναι αρκετά σκληρό ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει στη σωστή στάση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα περνούν αρκετές ώρες της ημέρας καθιστοί, οπότε η σωστή στάση κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή ορθοπαιδικών προβλημάτων.

Όταν κάθεστε, φανταστείτε ότι στην κορυφή του κεφαλιού σας είναι δεμένο ένα μπαλόνι με ήλιον, το οποίο σας τραβά ελαφρώς προς τα επάνω ώστε ο κορμός να είναι τεντωμένος. Το στέρνο πρέπει να είναι ανοιχτό, με τους ώμους τραβηγμένους προς τα πίσω.

3. Λυγίστε τα γόνατα όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο

Η ανύψωση αντικειμένων καταπονεί τη μέση όταν δεν λυγίζετε τα γόνατα. Ενεργοποιήστε τους γοφούς και κάντε βαθύ κάθισμα ώστε να αποφύγετε την ένταση στην οσφυϊκή μοίρα.

4. Ακολουθήστε το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής

Η εκγύμναση των μυών του αυχένα, της πλάτης και της μέσης μπορεί να μειώσει ή να προλάβει τον πόνο. Ένας συνδυασμός ασκήσεων Πιλάτες με τις κλασικές ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηρίου θα δυναμώσει τόσο τους μύες που συμβάλλουν στην κίνηση όσο και τους μύες που παρέχουν υποστήριξη και ισορροπία ώστε να είναι όλο το σώμα δυνατό.

5. Προτιμήστε παπούτσια με λίγο τακούνι

Το παπούτσι πρέπει να έχει έστω και λίγο τακούνι ώστε να υποστηρίζει τη φυσική καμπυλότητα του πέλματος και να αποτρέπει τους κραδασμούς που φτάνουν ως τα γόνατα, τους γοφούς και τη μέση.

6. Μην κάθεστε πολλές ώρες συνεχόμενα

Καλό είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα ή τον καναπέ κάθε 20-30 λεπτά, έστω και για λίγα λεπτά.

Πώς να κάθεστε στο αμάξι όταν ταξιδεύετε για να μην έχετε πόνους στη μέση

Οι βασικοί κανόνες:

Οι γλουτοί, η μέση και οι ώμοι πρέπει να ακουμπούν καλά στο κάθισμα – οι ώμοι δεν πρέπει να γέρνουν προς τα εμπρός

– Το κεφάλι πρέπει να απέχει περίπου 2,5 εκατοστά από το προσκέφαλο του αυτοκινήτου

– Οι αγκώνες πρέπει να παραμένουν λυγισμένοι σε γωνία 30-40 μοιρών

– Τα γόνατα πρέπει να παραμένουν λυγισμένα

– Συχνά διαλείμματα για ξεκούραση και διατάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Οι φυσικοθεραπευτές συνιστούν να κινούμαστε κάθε 20 με 30 λεπτά (π.χ. όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας). Αυτό βέβαια είναι δύσκολο όταν οδηγούμε, χρειάζεται ωστόσο να διακόψουμε ένα μακρύ ταξίδι τουλάχιστον μία φορά για να κάνουμε μερικές διατάσεις.