Δίαιτα για τον καύσωνα: Τι να τρώμε για να μην… σκάσουμε

Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να προφυλαχθούμε από τον καύσωνα του καλοκαιριού.  Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα, εξηγεί τι μπορούμε να τρώμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Τα διαιτολόγια που προτείνει είναι ενδεικτικά. Όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους πριν το ακολουθήσουν. Από τα γεύματα κάθε κατηγορίας πρέπει να διαλέγετε το ένα κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε, να πίνετε και άφθονο νερό: ο καύσωνας χρειάζεστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο περισσότερο απ’ όσο πίνατε τον χειμώνα.

Πρωινό (διαλέξτε το ένα από τα τρία)

  • 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) με 30 γρ. δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και 5-6 μέτριες φράουλες
  • 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) μαζί με 1 φέτα (30 γρ.) μαύρο ψωμί ή με 2 φρυγανιές σικάλεως
  • 1 ομελέτα με ασπράδια και λαχανικά (σε αντικολλητικό σκεύος) με 1 φέτα ψωμί

Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Δεκατιανό (διαλέξτε το ένα από τα δύο)

  • 2 φρούτα εποχής
  • 1 χυμός 100% από δύο φρούτα εποχής (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Μεσημεριανό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)

  • 120 γρ. στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα, ψητό ή βραστό), μαζί με 1,5 φλιτζάνι κριθαράκι (μαγειρεμένο) και σαλάτα πράσινη μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
  • 120 γρ. άπαχο ψάρι (ψητό ή βραστό), με 3 μέτριες πατάτες (βραστές ή ψητές, η καθεμία να έχει μέγεθος αυγού) και 1 φλιτζάνι βρασμένα χόρτα.
  • 120 γρ. ψητό μοσχαρίσιο κρέας (χωρίς ορατό λίπος), με 1 φλιτζάνι ρύζι (βρασμένο) και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).
  • 1 φλιτζάνι όσπρια (φακές ή φασόλια) σε κρύα σαλάτα, με 90 γρ. άπαχο τυρί, 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι βρασμένα χόρτα ή άλλα λαχανικά.
  • 1 φλιτζάνι φασολάκια (μαγειρεμένα), με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Αν δεν θέλετε φασολάκια, μπορείτε να φάτε 1 φλιτζάνι μπριάμ (μαγειρεμένο) με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Εναλλακτικά, 1 φλιτζάνι μπάμιες (μαγειρεμένες), με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή με στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα, ψητό ή βραστό), και 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).
  • 120 γρ. ψητό στήθος γαλοπούλας (χωρίς πέτσα), με 1,5 φλιτζάνι μπάμιες (βρασμένες), 1 φέτα ψωμί και σαλάτα μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
  • 1,5 φλιτζάνι κρύα ζυμαρικά al dente με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Εναλλακτικά, 2 γεμιστά με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).

Στο μεσημβρινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι.

Απογευματινό (διαλέξτε το ένα από τα τέσσερα)

  • 1 φρούτο εποχής
  • 1 ποτήρι χυμός 100% χωρίς ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι 0+0% λιπαρά
  • 1 ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμάτια φρούτων

Βραδινό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)

  • 60 γρ. κοτόπουλο στήθος (χωρίς πέτσα, βραστό ή ψητό) σε κομμάτια με 1 κούπα κινόα (ή πλιγούρι) και σαλάτα μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
  • 60 γρ. ψάρι τόνος, με 2 βραστές πατάτες (μεγέθους αυγού) και σαλάτα βραστή (κολοκυθάκια, χόρτα, ντοματίνια, αγγούρι).
  • 2 αυγά βραστά με ντομάτα σε αντικολλητικό (καγιανάς) με 1 φέτα ψωμί
  • 1 κριθαρένιο παξιμάδι με τυρί cottage χαμηλό σε λιπαρά και ντομάτα (ντάκο).
  • 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), με 2 κουταλιές βρώμη ή δημητριακά ολικής και 1 φρούτο.
  • 1 σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, τομάτα και αγγούρι ψιλοκομμένα.
  • 1 φρουτοσαλάτα από φρούτα εποχής.

Στο βραδινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι.

Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορεί να σας ξεδιψάσουν

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, παρουσίασε προσφάτως επτά από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Να ποια είναι:

Αγγούρια

Έχουν 96,7% περιεκτικότητα σε νερό, την μεγαλύτερη από κάθε άλλο τρόφιμο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό.

Τα αγγούρια περιέχουν και συστατικά τα οποία μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος και τις ρυτίδες. Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης τους προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μαρούλι iceberg

Έχει περιεκτικότητα 95,6% σε νερό, οπότε αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε ενυδατική καλοκαιρινή σαλάτα. Ωστόσο είναι «φτωχός συγγενής» των υπολοίπων λαχανικών από πλευράς πρόσθετης θρεπτικής αξίας. Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να συνδυάζεται με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι (αυτό παρέχει λίγο λιγότερο νερό, με περιεκτικότητα 91,4%).

Σέλερι

Το σέλερι (ή αμερικάνικο σέλινο) έχει περιεκτικότητα 95,4% σε νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Περιέχει πολλά ακόμα συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

«Η κατανάλωση του χυμού του τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι το μασούλημα ολόκληρου του λαχανικού», λέει η κυρία Zumpano. «Και αυτό, διότι θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα».

Κολοκυθάκια

Έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (φθάνει το 92,7%). Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Κ. Ταυτοχρόνως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην καταπολέμηση των βλαβών στο DNA των κυττάρων.

Κουνουπίδι

Το φρέσκο κουνουπίδι αποτελείται κατά 92-94% από νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και σε άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχει επίσης συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρπούζι

Η περιεκτικότητά του σε νερό υπερβαίνει το 91,4%. Περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη (λυκοπένιο), που μπορεί να ασκεί αντικαρκινική δράση.

Φράουλες

Με περιεκτικότητα 90,9% σε νερό είναι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Τα οφέλη τους όμως είναι πολύ περισσότερα, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Οι φράουλες περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.