Ακμή – Maskne: Μήπως βγάζετε σπυράκια από τη μάσκα – Τρόποι αντιμετώπισης

Ακμή: Η πολύωρη χρήση της μάσκας για την διασπορά του κορονοϊού μπορεί να συντελέσει στο να παρουσιάσετε σπυράκια στο πρόσωπό σας. Και ειδικότερα όσοι έχουν ευαίσθητο ή λιπαρό δέρμα παρατηρούν επιφανειακά και μικρά σπυράκια ακμής, ενώ κάποιοι άλλοι εξάρσεις στη ροδόχρου ακμή τους.

Το θέμα της ακμής από τη συχνή χρήση της μάσκας προστασίας, γνωστή πλέον με τον όρο maskne, μας αφορά όλους και καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά.

Ακμή: Πώς προκαλείται η Maskne

Το δέρμα βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλαγές στην υγρασία του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα θέματα στο δέρμα, κυρίως σε άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν κάποιον ερεθισμό ή ακμή.

Η μάσκα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας COVID-19 παγιδεύει την υγρασία μέσα στον κλειστό χώρο που υπάρχει μεταξύ του προσώπου και του υφάσματος. Η υγρασία αυτή, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες ή με την υπερβολική πίεση ή με την τριβή της μάσκας στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ιδιαίτερα όταν γίνεται κακή χρήση της μάσκας και μολύνεται με μικρόβια. Οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράσσονται, το σμήγμα παγιδεύεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κάτω από την επιδερμίδα και εμφανίζονται επιφανειακές ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα, κυρίως κατά μήκος του ιμάντα στήριξης της μάσκας, στο πηγούνι, τα μάγουλα ή την περιοχή επάνω από τη γέφυρα της μύτης.

Επιπλέον, στην αύξηση παραγωγής σμήγματος στο δέρμα σε συνδυασμό με την μάσκα και στην εμφάνιση της maskne, συντελεί το άγχος, η κατάθλιψη και η αβεβαιότητα που επηρεάζει τα άτομα σε περιόδους καραντίνας και πανδημίας.

Ακμή: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μάσκα

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, οι μάσκες τείνουν να γίνουν βασικό αξεσουάρ υγείας. Η επιλογή της κατάλληλης μάσκας είναι πρωταρχικός παράγοντας για την αποτροπή οποιουδήποτε ερεθισμού στο δέρμα. Να αποφεύγετε να φοράτε μάσκες από πολυεστέρα και γενικά από συνθετικό υλικό, καθώς τα χημικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν οι ίνες τους  ερεθίζουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναπνέει. Να προτιμάτε μάσκες κατασκευασμένες από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι ή φυσικό μετάξι και να κοιτάτε να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο, χωρίς να σας σφίγγουν.

Ακμή: Πώς πρέπει να τη φοράτε για να μην εμφανίσετε σπυράκια

Προτού φορέσετε την μάσκα, θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας με σαπούνι και να έχετε καθαρίσει το πρόσωπό σας με ειδικό δερμοκαθαριστικό που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των ρουθουνιών και του στόματος. Η μάσκα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και αν χρησιμοποιείτε μάσκα μιας χρήσεως να την αλλάζετε μετά από κάθε εφαρμογή.

Ενώ φοράτε την μάσκα μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να την τραβήξετε για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Προτιμότερο είναι να μην το κάνετε μέχρι να βρεθείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας. Εάν βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο και μόνοι σας, προτού βγάλετε τη μάσκα φροντίστε να καθαρίσετε ή να απολυμάνετε τα  χέρια σας. Στη συνέχεια, πετάξτε τη μάσκα αν είναι μιας χρήσεως ή αν είναι πολλαπλών χρήσεων τοποθετήστε τη μέσα σε πλαστικό σακουλάκι, ώστε να την ξαναφορέσετε όταν είναι απαραίτητο.

Ακμή: Πώς θα αντιμετωπίσω την ακμή από την μάσκα

Γενικά, να προσέχετε πολύ την υγιεινή του δέρματός σας και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ούτε να απλώνετε προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας, χωρίς να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.

Επειδή μπορεί να φοράτε τη μάσκα αρκετή ώρα, καλό είναι να μην βάζετε συνεχώς μακιγιάζ, ώστε να μην φράζουν οι πόροι του δέρματος.

Εάν παρατηρήσετε επιφανειακά σπυράκια ή ερυθρότητα και κνησμό, επισκεφθείτε τον δερματολόγο μας για πρόσθετες συμβουλές και σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της maskne με ειδική θεραπεία.

Με πληροφορίες από τον Dr. Τζερμιά

Ακμή: Σπιτικές μάσκες για τα σπυράκια

Αιθέριο έλαιο δέντρο τσαγιού: Ισχυρό φυσικό αντισηπτικό. Έχει ενεργή αντιική και αντιμικροβιακή επίδραση. Το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου δίνει λύσεις σε δεκάδες προβλήματα υγείας. Αυτό το υπέροχο φυσικό λάδι σταματά το επιπλέον σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, και ξεμπλοκάρει τους πόρους. Έχετε κατά νου ότι το λάδι από τεϊόδεντρο είναι μόνο για τοπική χρήση. Εφαρμογή: Η πρότασή μας είναι να βυθίσετε μια μπατονέτα για τα αυτιά στο λάδι και να εφαρμόσετε μόνο στις περιοχές που είναι προβληματικές.

Μέλι και φράουλες: Το μέλι με τις φράουλες κάνουν μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την ακμή. Αυτή η μάσκα συνδυάζει και την απολέπιση με τις καθαριστικές ιδιότητες και σε αντίθεση με όλα τα ακριβά προϊόντα, δεν είναι σκληρή για την επιδερμίδα σας. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τη θεραπεία της ακμής. Εφαρμογή: Αναμίξτε 3 φρέσκες φράουλες και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Εφαρμόστε αυτό το μίγμα στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 20 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα της μπανάνας στην επιδερμίδα; Οι φλούδες της μπανάνας λοιπόν περιέχουν λουτεΐνη, που είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η λουτεΐνη μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή, έτσι δεν είναι περίεργο ότι οι φλούδες της μπανάνας είναι εξαιρετικές για δέρματα με ακμή. Εφαρμογή: Τρίψτε μια φλούδα μπανάνας με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπό και αφήστε το υλικό για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Θα παρατηρήσετε ότι η ερυθρότητα και η ενόχληση από την ακμή θα έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Ατμός: Ο ατμός μπορεί να απαλύνει μια σειρά από προβλήματα του δέρματος. Βοηθά επίσης στη μείωση της ακμής, ανοίγοντας τους πόρους και κυριολεκτικά εξαφανίζει όλες τις ακαθαρσίες που φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ζεστό νερό ή μπορείτε να προσθέσετε μερικά βότανα σε αυτό. Εφαρμογή: Χρειάζεστε 1 κατσαρόλα με βραστό νερό και μια πετσέτα. Απλά τοποθετήστε το πρόσωπό σας πάνω από την κατσαρόλα και παγιδέψτε τον ατμό με την πετσέτα. Κρατήστε το πρόσωπό σας στον ατμό για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια στεγνώστε το.

Βρώμη: Υγιεινή για να τη φάμε αλλά και για να την απλώσουμε στο δέρμα μας. Η βρώμη μπορεί να απαλύνει τη φλεγμονή και την ερυθρότητα της ακμής. Επίσης, προσθέστε λίγο μέλι στη μάσκα βρώμης και θα έχετε μια πολύ καλή συνταγή για θεραπεία της ακμής Εφαρμογή: Κτυπήστε μια μερίδα κουάκερ με δύο 2 κουταλιές της σούπας μέλι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Απλώστε στο δέρμα σας, αφήστε το για 20 έως 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ζάχαρη: Μπορείτε να κάνετε το δικό σας scrub. Μπορεί να είναι από λευκή ή καστανή ή μαύρη ζάχαρη καθώς θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές για το scrub ζάχαρης. Εμείς προτείνουμε ζάχαρη με μέλι, ή λάδι ή σκέτο νερό: Εφαρμογή: Ανακατέψτε 1 ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη και 1 ½ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη. Προσθέστε λίγες κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, ρίχνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνετε. Βάλτε το scrub σας σε βάζο και χρησιμοποιείστε το μερικές φορές την εβδομάδα.

Αβοκάντο: Τα εξωτικό αβοκάντο είναι φρούτο γεμάτο ωφέλιμα λιπαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά στο δέρμα σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της ακμής Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, επειδή τα αβοκάντο έχουν αρκετά ήπια δράση. Εφαρμογή: Για αυτή τη μάσκα, θα πρέπει να αφαιρέσετε το κουκούτσι και στη συνέχεια να πολτοποιήσετε τη σάρκα του φρούτου Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μέλι, μέχρι να κάνετε μια πάστα. Απλώστε στο δέρμα και αφήστε το για 20 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μέντα: Η μέντα δεν είναι μόνο καλή για την αναπνοή αλλά είναι επίσης χρήσιμη για την καταπολέμηση της ακμής. Περιέχει μενθόλη, που είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο. Εφαρμογή: Για να χρησιμοποιήσετε μέντα στο δέρμα σας, θρυμματίζετε μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας καλά, και αλείψτε το χυμό και τα λιωμένα φύλλα στο πρόσωπό σας. Αφήστε για 10 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.