Ακράτεια ούρων: 15 χρήσιμες συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Ακράτεια ούρων θεωρείται η ακούσια (χωρίς τη θέληση) απώλεια ούρων. Ακράτεια ούρων μπορεί να πλήξει όλες τις ηλικίες, αλλά προεξάρχει μετά τα 50 έτη. Στην Ελλάδα, πάνω από 200.000 γυναίκες παρουσιάζουν κάποια μορφή ακράτειας και αυτός ο αριθμός φυσικά δεν είναι ο πραγματικός, αν λάβει υπόψη του κανείς πως πληθώρα γυναικών δεν το αναφέρουν λόγω ενοχών ή ντροπής.

Τρία είναι τα είδη ακράτειας ούρων. Ακράτεια από προσπάθεια (stress), επιτακτικού τύπου ακράτεια και μικτή (συνύπαρξη των 2). Κατά την πλήρωση της κύστης με ούρα, η ουρήθρα παραμένει κλειστή, ώστε να μην υπάρχει διαρροή ούρων και αυτή ανοίγει μόλις δοθεί σήμα στον εγκέφαλο πως είμαστε έτοιμοι για ούρηση. Οι μύες του πυελικού εδάφους (της λεκάνης) είναι αυτοί που με τη σύσπασή τους συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ουρήθρας να παραμένει κλειστή. Όταν οι μύες αυτοί χαλαρώσουν για κάποια αιτία, τότε με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως σε περιπτώσεις βήχα, φτερνίσματος, γέλιου, σωματικής άσκησης, άρσης βάρους, χορού κ.λπ., η ουρήθρα δεν έχει αρκετή ισχύ ώστε να συγκρατήσει τα αποθηκευμένα στην κύστη ούρα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπιθύμητη διαφυγή.

10 χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων

1. Μειώστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, αυξάνει δηλαδή την παραγωγή των ούρων από τα νεφρά με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως. Επιπλέον έχει άμεση επίδραση στην ουροδόχο κύστη και δρα ως ένας ερεθιστικός παράγοντας προκαλώντας επιτακτική ούρηση. Το αλκοόλ τέλος επηρεάζει τα μηνύματα από τον εγκέφαλο προς την ουροδόχο κύστη. Προσπαθήστε λοιπόν να ελαττώσετε έστω αρχικά τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε και παρατηρείστε την αλλαγή.

2. Μειώστε την καφεΐνη

Τα αναψυκτικά, το τσάι, η σοκολάτα, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη αυξάνει το αίσθημα για επιτακτική ούρηση καθώς το σώμα σας ζητά να απαλλαγεί από τα υγρά.

Μπορείτε λοιπόν να θέσετε ένα καθημερινό στοίχημα: Να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης από τη διατροφή σας, ξεκινώντας καθημερινά από την ποσότητα καφέ ή τσάι που καταναλώνετε.

Προσπαθήστε π.χ. να πιείτε τον καφέ σας το πρωί αντί για το βράδυ. Μην καταναλώνετε καφέ το απόγευμα. Είτε προτιμάτε τον καφέ, το τσάι ή τη σόδα, προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα ή δύο καφεϊνούχα ποτά την ημέρα.

Θυμηθείτε πως τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη. Η καφεϊνη αυξάνει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

3. Αποφύγετε τα μπαχαρικά

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα ακράτειας, αποφύγετε να τρώτε πικάντικα πιάτα ή μπαχαρικά, όπως π.χ. φαγητά που περιέχουν τσίλι, μεξικάνικα, κινέζικα, κλπ.

Τα ίδια φαγητά που ερεθίζουν τα μάτια και καίνε τα χείλη, μπορούν επίσης να ερεθίσουν και την ουροδόχο κύστη. Να είστε συνεπώς προσεκτικές με τις σάλτσες και τα μπαχαρικά. Επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τα μπαχαρικά που περιέχουν ντομάτες.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντιδράσεις στις τροφές που καταναλώνει. Πριν κόψετε τα μπαχαρικά, μπορείτε να πειραματιστείτε σχετικά με το ποια επηρεάζουν λιγότερο και ποια περισσότερο τα συμπτώματα της ακράτειας.

4. Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής

Επειδή τα αποτελέσματα της διατροφής στο σώμα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο – όπως ήδη αναφέραμε – είναι απίθανο να πούμε ακριβώς τι πρέπει να τρώει και τι όχι ο καθένας και ποια φαγητά πρέπει να αποφύγει σε σχέση με την πάθηση της ακράτειας ούρων. Ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα φαγητά που κάνουν τα συμπτώμτα της ακράτειας χειρότερα.
Στο ημερολόγιο, σημειώστε τα φαγητά που έχετε φάει, πότε τα φάγατε, και ποια ήταν τα αποτελέσματα σε σχέση με την ακράτεια ούρων που παρατηρήσατε στη συνέχεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε σημαντικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα φαγητά και την ακράτεια ούρων.

5. Αποφύγετε τα οξέα

Τα φρούτα όπως π.χ. το λεμόνι και το πορτοκάλι έχουν οξέα που μπορεί να επιδεινώσουν το αίσθημα ακράτειας.
Όπως οι τομάτες, τα φρούτα με οξέα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από κιτρικό οξύ, που μπορεί να χειροτερέψει το αίσθημα του ελέγχου της κύστης. Φρούτα με οξέα που πρέπει να δίνετε προσοχή είναι:

• Πορτοκάλια
• Λεμόνια
• Γκρέιπφρουτ

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση φρούτων που είναι πολύ σημαντική για την γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Προσπαθήστε ωστόσο να καταναλώνετε λιγότερα όξινα φρούτα και ελέγξτε την ανταπόκριση του οργανισμού σας σε αυτά.

6. Αποφύγετε τη σοκολάτα

Όπως με τον καφέ και το τσάι, μια μερίδα σοκολάτα επίσης περιέχει μια ποσότητα καφεΐνης – περίπου το 1/4 από ένα φλιτζάνι καφέ. Δοκιμάστε λευκή σοκολάτα, η οποία συνήθως δεν έχει καφεΐνη, ή μαύρη σοκολάτα, που δεν έχει τα ίδια επίπεδα καφεΐνης.

7. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Ακόμη και εάν κάποια ποτά δεν περιέχουν καφεΐνη, ίσως και πάλι δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν αυτά τα ποτά ερεθίζει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας την ανάγκη να ουρήσετε πιο συχνά.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, τα ποτά που περιλαμβάνουν εκτός από διοξείδιο του άνθρακα και καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσουν έναν ακόμη κίνδυνο για εμφάνιση ή επιδείνωση της ακράτειας.

8. Κάντε ασκήσεις Kegel

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στις ασκήσεις Kegel. Αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να εκπαιδεύσετε τους μύες της πυέλου ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στο αίσθημα ακράτειας.

9. Γυμναστείτε

Η καθημερινή άσκηση είναι σίγουρα κάτι που ήδη γνωρίζετε για την απόκτηση καλής υγείας. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως η απώλεια βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της ακράτειας.
Το υπερβολικό βάρος ή τα παραπανίσια κιλά ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη και στους πυελικούς μύες. Η άσκηση με σκοπό την απώλεια βάρους και τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακράτειας.

10. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, κάτι που έχει επίδραση και στους μύες της πυέλου.
Σε μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Ισραήλ, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που χρησιμοποίησαν βιταμίνες μαγνησίου δύο φορές τη μέρα είδαν σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων με μερική υποχώρηση των έντονων συμπτωμάτων, καθώς δεν ξυπνούσαν τόσες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας να πάνε στην τουαλέτα.

Επίσης, το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει μερικώς τα συμπτώματα της ακράτειας επειδή μειώνει τους σπασμούς των μυών της ουροδόχου κύστης και επιτρέπει στην ουροδόχο κύστη να αδειάσει εντελώς.

Συνεπώς, μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως μπανάνες, καλαμπόκι, πατάτες στην καθημερινή σας διατροφή, αλλά σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία του οργανισμού σας, πέρα από τα θέματα της ακράτειας. Σίγουρα θα γνωρίζετε πως είναι ζωτικό για τα μαλλιά. Μπορείτε εδώ να δείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τη θεραπεία μαλλιών.