Πόσες φορές έχετε φάει κάτι που νομίζατε ότι είναι υγιεινό, αλλά ανακαλύψατε στη συνέχεια ότι δεν ήταν; Μη φοβάστε, δεν είστε οι μόνοι… Πολλά προϊόντα παρουσιάζονται με την ταμπέλα «υγιεινά» και εντέλει είναι χειρότερα από τους… συνήθη υπόπτους.
Ποιες είναι όμως αυτές οι επικίνδυνες «υγιεινές» τροφές;
Μπάρες πρωτεΐνης
Οι μπάρες πρωτεΐνης παρουσιάζονται ως ένα υγιεινό σνακ αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όσο ένα εντελώς ανθυγιεινό σνακ, όπως το brownie. Για να διαχωρίσετε τις υγιεινές μπάρες και να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με «άχρηστες» θερμίδες, επιλέγετε μπάρες που έχουν λιγότερο από 180 θερμίδες, 5 γραμμάρια λιπαρά και τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αν είστε σε περίοδο δίαιτας, προτιμήστε μέχρι 100 θερμίδες.
Αποξηραμένα φρούτα
Μόλις ¼ κούπας αποξηραμένα φρούτα περιέχει 100 θερμίδες. Οπότε αν καταναλώσετε πολύ παραπάνω, οι θερμίδες θα αυξηθούν… Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων. Έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες και μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι η πιο πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που έχουν τόση ζάχαρη και τόσα λιπαρά όσο ένα ντόνατ! Γι’ αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να επιλέγετε σκέτα γιαούρτια, χωρίς γεύσεις και αρώματα, με χαμηλά λιπαρά. Αν θέλετε έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μόνοι σας φρούτα, μέλι και κανέλα.
Μαργαρίνη
Παρόλο που το βούτυρο δεν είναι μια πολύ υγιεινή λύση, η μαργαρίνη, το υποκατάστατό του είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία μας. Αν και έχει λιγότερες θερμίδες, έχει περισσότερα trans λιπαρά, με αποτέλεσμα να ανεβάζει την κακή χοληστερίνη (LDL) και να κατεβάζει την καλή χοληστερίνη (HDL). Οι επιστήμονες «ψηφίζουν» την κατανάλωση του αυθεντικού προϊόντος και όχι του επεξεργασμένου υποκατάστατου, σε μικρές ποσότητες φυσικά.
Φιστικοβούτυρο με χαμηλά λιπαρά
Όταν αφαιρούνται λιπαρά από το φιστικοβούτυρο, αντικαθίστανται με σάκχαρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φιστικοβούτυρο με χαμηλά λιπαρά να έχει τις ίδιες θερμίδες με το κανονικό αλλά τη διπλάσια ποσότητα σε υδατάνθρακες. Και εδώ το αυθεντικό είναι πολύ καλύτερο. Άλλωστε η γεύση του είναι πιο μεστή, οπότε θα καταναλώσετε και μικρότερη ποσότητα.
Βurger γαλοπούλας
Πολλοί πιστεύουν ότι ένα burger γαλοπούλας έχει λιγότερες θερμίδες από ένα κλασικό burger. Αυτό είναι ένας μύθος καθώς ένα κλασικό burger γαλοπούλας, που μπορούμε να βρούμε σε ένα εστιατόριο έχει τουλάχιστον 600 θερμίδες και 30 γρ. λίπους! Και αν σε αυτές τις θερμίδες προσθέσουμε το ψωμί και τα επιπλέον υλικά, οι θερμίδες και τα λιπαρά εκτοξεύονται! Τι προτείνουν οι ειδικοί αν θέλετε να φάτε burger; Να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον οργανισμό σας. Γιατί να μην το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας, για παράδειγμα;
Σούσι
Το σούσι φαίνεται ελαφρύ αλλά η όψη του μας ξεγελάει. Υπάρχουν σούσι που μπορεί να φτάσουν τις 500 θερμίδες! Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγουμε στο σούσι για να μην εκτοξευθούν οι θερμίδες; Tεμπούρα, τυρί σε κρέμα, τριμμένο τυρί και καυτερή mayo sauce.
Οι 12 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να τρως καθημερινά
1. Μπανάνα: Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενώ θεωρείται και αποτελεσματικό προβιοτικό που ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη -των χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση και αποτρέπουν την κατάθλιψη.
2. Σμέουρα: Τα λέμε και φραμπουάζ και συναντώνται σε 3 χρώματα: τα κόκκινα (που είναι και τα πιο γνωστά), τα μαύρα και τα μοβ. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, βιταμινών C και Κ, φυλλικού οξέως, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Τα σμέουρα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και αυξάνουν τον μεταβολισμό βοηθώντας την απώλεια βάρους.
3. Πορτοκάλι: Το πιο δημοφιλές φρούτο διεθνώς περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Τα πορτοκάλια, μεταξύ άλλων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και βοηθούν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
4. Ακτινίδιο: Δεν υπάρχει διαιτολόγος που να μη σου πει ότι είναι από τα καλύτερα φρούτα για τη δίαιτα. Ειδικά αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας, το ακτινίδιο αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχει φαίνεται να βοηθάει στον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ σου χαρίζει υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.
5. Ρόδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει την υγεία. Επίσης, το ρόδι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες, προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χυμός ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
6. Μύρτιλα: Είναι “βόμβα” αντιοξειδωτικών και βιταμινών (Α, C και Ε), καθώς και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Η κατανάλωση τους προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη, μειώνει την πίεση του αίματος, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη μνήμη και την όραση, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων. Επιπλέον, τα αποκαλούν και “πηγή αιώνιας νιότης” επειδή προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος.
7. Γκρέιπφρουτ: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αποτοξινώνει το ήπαρ και ενισχύει την διαδικασία καθαρισμού. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και σε κρατούν χορτάτο για αρκετή ώρα. Το γκρέιπφρουτ συμβάλει και στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης.
8. Μανταρίνι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα πορτοκάλι, ενισχύει σημαντικά τη διαχείριση του βάρους και κάνει καλό στα μάτια.
9. Αβοκάντο: Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας. Επίσης, χάρη στα παραπάνω, το αβοκάντο ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση κ.α.
10. Ντομάτα: Περιέχει πάνω από 20 χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, χρώμιο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και πολλές φλαβονοειδείς ουσίες όπως κατεχινικό οξύ, φλαβόνη, φλαβονόλη, καμφερόλη και κερκετίνη. Η πιο πολύτιμη, όμως, ουσία της είναι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς και που δημιουργούνται με τη διάρκεια του χρόνου κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων. Επίσης, προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, ενώ σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, οστεοπόρωση, διαταραχές της όρασης και από ανδρική υπογονιμότητα.
11. Μελιτζάνα: Έίναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Επίσης, έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη, κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών.
12. Σέσκουλα: Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά και έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι. Τα σέσκουλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ συμβάλλουν στη σκελετική υγεία, ενώ παρέχουν και μια εξαιρετική ποικιλία αντιοξειδωτικών.