Τα αυτιά μεγαλώνουν όσο μεγαλώνετε κι εσείς, δεν ισχύει το ίδιο και για το πέος…
Το πέος σας περνά από μια σειρά αλλαγών στη διάρκεια της ζωής σας. Κάθε φάση ελέγχεται κυρίως από τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.
Σε ηλικία κάπου μεταξύ των 9 και 15 χρόνων, η υπόφυση απελευθερώνει ορμόνες που λένε στο σώμα σας να αρχίσει να παράγει τεστοστερόνη. Η εφηβεία ξεκινάει και φέρνει αλλαγές. Οι όρχεις, το όσχεο, το πέος και οι τρίχες στην ηβική περιοχή αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα επίπεδα τεστοστερόνης φτάνουν στο μέγιστο κάπου στα τέλη της εφηβείας έως τα 20-22 χρόνια ζωής.
Η ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα σας μπορεί να μειωθεί ελαφρώς από τα 27-29 χρόνια έως να μπείτε στα 40, αλλά η αλλαγή είναι ελάχιστη.
Μετά από τα 40, τα συνολικά σας επίπεδα ενδέχεται να μειωθούν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό. Αλλά το σώμα σας αρχίζει σταδιακά να παράγει περισσότερη ποσότητα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SHBG (sex hormone binding globulin). Αυτή προσκολλάται στην τεστοστερόνη στο αίμα σας και μειώνει την ποσότητα που διατίθεται στο σώμα σας για χρήση.
Αλλαγές στο πέος
Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, θα παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στα εξής:
Τρίχες στην ηβική περιοχή: Όπως εκείνες στο υπόλοιπο σώμα σας, έτσι και εκεί οι τρίχες θα αραιώσουν και μπορεί να γκριζάρουν.
Μέγεθος πέους: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται τόσο μεγάλο όσο παλιά. Το πραγματικό μέγεθος πιθανώς δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αλλά αν έχετε περισσότερο λίπος στο ηβικό οστό ακριβώς πάνω από το πέος σας, αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο.
Σχήμα πέους: Για μικρό αριθμό ανδρών, το πέος μπορεί να καμπυλώνει με την ηλικία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μήκος, την περιφέρεια και την λειτουργία του. Μια κατάσταση, που ονομάζεται νόσος Peyronie, προκαλείται από σωματικό τραύμα (συνήθως επειδή ο άξονας κάμπτεται κατά τη διάρκεια του σεξ). Καθώς το πέος αυτο-θεραπεύεται, σχηματίζεται ιστός ουλής κατά μήκος του (ένα σκληρό περίβλημα γύρω από τον σπογγώδη ιστό που γεμίζει με αίμα για να δημιουργήσει στύση). Το τμήμα αυτό δεν μπορεί να διογκωθεί, προκαλώντας συνολικά μια καμπύλη στύση. Η νόσος Peyronie μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, ή με φάρμακα.
Όρχεις: Τα μικρά όργανα μέσα στο όσχεό σας υπάρχουν κυρίως για την παραγωγή σπέρματος. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέφτουν, η παραγωγή σπέρματος επιβραδύνεται και οι όρχεις συρρικνώνονται. Εάν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, η υπόφυση θα σταματήσει να στέλνει σήματα στους όρχεις σας για να παράγουν τεστοστερόνη και αυτά θα συρρικνωθούν περισσότερο.
Όσχεο: Η δουλειά του είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία των όρχεων. Έχει έναν λείο μυ που συστέλλεται και χαλαρώνει για να τραβάει τους όρχεις κοντά στο σώμα σας σε κρύο περιβάλλον (όπως όταν μπαίνετε στην θάλασσα) για να μείνουν ζεστοί, ή να τους επιτρέπει να πέσουν σε ζεστό περιβάλλον, προκειμένου να κρυώσουν. Καθώς μεγαλώνετε, ο μυς αυτός δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά, ενώ και το όσχεο παραμένει σε πιο χαλαρή θέση. Αν συνυπολογίσετε και τη φυσική μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η χαλάρωση επιδεινώνεται.
Λειτουργία πέους: Τα νεύρα στο πέος σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη στύση και τον οργασμό. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο πιθανή. Μπορεί να χάσετε την ισχύ της στύσης, αλλά όχι απαραίτητα την ικανότητά σας να κάνετε σεξ.
Όλο αυτό οφείλεται συνήθως στην αδυναμία του σώματος να διοχετεύει αίμα στο πέος με αρκετή ροή και διάρκεια. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να έχετε στύση, αλλά να μην τη διατηρείτε. Το αίμα ρέει, αλλά ο αδύναμος μυς που περιβάλλει τον στυτικό ιστό δεν μπορεί να το κρατήσει εκεί. Το αποτέλεσμα: χαμένη “σκληρότητα” στύσης.
Γενικώς οι αλλαγές στα σεξουαλικά σας όργανα και στη σεξουαλική διάθεση αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.
Σημάδια στο πέος: Σπυράκια, δυσχρωμίες, κονδυλώματα – Τι πρέπει να κάνετε
Σημάδια στο πέος: Αν και αρκετοί λένε πως τα σημάδια σε έναν άνδρα είναι γοητεία, σε καμία περίπτωση αυτό δεν ισχύει όταν εντοπίζονται στο πέος.
Αφροδίσιο νόσημα, καρκίνος, ή κάποια μόλυνση είναι μόνο μερικά από τα άσχημα σενάρια που δημιουργούνται στο μυαλό μας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι που δεν έχουμε αντικρίσει ξανά στην επίμαχη περιοχή.
Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια που μπορεί να συναντήσετε στον «καλύτερό σας φίλο» και τι σημαίνουν για την υγεία σας.
Σπυράκια
Όπως ακριβώς και στο υπόλοιπο σώμα, έτσι και στο πέος μπορείτε να συναντήσετε ένα ή και περισσότερα σπυράκια. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο καλό θα είναι να μην αποπειραθείτε να τα πιέσετε. Αφήστε τα έως 7 ημέρες για να δείτε αν θα υποχωρήσουν και για αυτό το διάστημα καλό θα είναι να αποφύγετε την ερωτική επαφή για να μην υπάρξει μόλυνση. Αν δείτε ότι δεν υποχωρούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Θύλακες τριχών
Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πιθανό ο θύλακας της τρίχας να είναι ιδιαίτερα εμφανής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας προβληματίζει καθότι είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Δυσχρωμίες
Στο δέρμα της βαλάνου ή και πάνω στο δέρμα του πέους είναι δυνατό να συναντήσουμε μικροσκοπικές κηλίδες. Το δέρμα να εμφανίζεται πιο λευκό ή πιο κίτρινο σε πολύ μικρή έκταση. Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν εγείρει λόγους ανησυχίας.
Κονδυλώματα
Μικρά σαν βλατίδες εξογκώματα που μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, ροζ ή ακόμα και καφέ με τάση να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται. Πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), με την μετάδοσή του να γίνεται εξαιρετικά εύκολα. Χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.
Μολυσματική τέρμινθος
Μικρά, σε σχήμα θόλου εξογκώματα με ελαφρώς περλέ απόχρωση, μπορούν να εμφανιστούν παντού. Πρόκειται για τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής αλλά και μέσω του αγγίγματος. Τα σημάδια μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, όμως η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη και οι ερωτικές επαφές απαγορευμένες.
Σύφιλη
Κυκλική πληγή (δερματικό έλκος) σε μέγεθος περίπου όσο ένα μικρό νόμισμα, που εμφανίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή και άκρως μεταδοτική ασθένεια που ευτυχώς είναι πλήρως ιάσιμη. Το έλκος μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει η ίαση. Ακολουθείστε τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού και αποφύγετε κάθε ερωτική επαφή.
Έρπης
Μικρές φουσκάλες γεμάτες με υγρό στο πέος αλλά και σε άλλα σημεία της ερωτικής επαφής. Εξαιρετικά μολυσματικός και επώδυνος, θα σας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό για το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα. Μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές εβδομάδες και φυσικά οι σεξουαλικές επαφές δεν επιτρέπονται για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης και μετάδοσής του.
7 βήματα για κάθε άνδρα που θέλει υγιή ερωτική ζωή
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την σεξουαλική μας υγεία;
Σεξουαλική υπευθυνότητα
Η χρήση προφυλακτικού ή η διατήρηση μιας αμοιβαίως μονογαμικής σχέσης, βοηθά την αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή
Καθαρίζετε την επίμαχη περιοχή τακτικά και κυρίως μετά από την ερωτική επαφή και φροντίστε η ακροποσθία να επιστρέφει στην κανονική της θέση.
Επιλέξτε την υγιεινή διατροφή αλλά και τη φυσική δραστηριότητα
Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές και η μέτρια φυσική δραστηριότητα, βοηθούν στη διατήρηση ένα υγιούς σωματικού βάρους. Αυτό, για τον οργανισμό μεταφράζεται ως μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης υψηλής χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 αλλά και άλλων παθήσεων που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία.
Εμβολιαστείτε
Αν είστε 26 ετών και κάτω, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιαστείτε για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτείτε από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ιό.
Ενημερωθείτε για όποια φαρμακευτική αγωγή ακολουθείτε
Συζητήστε με το γιατρό που σας παρακολουθεί για τα σκευάσματα που λαμβάνετε και τις πιθανές τους παρενέργειες. Δεν είναι λίγες οι φαρμακευτικές αγωγές που έχουν αρνητικά επακόλουθα στη στύση σας.
Δώστε προσοχή στην ψυχική σας υγεία
Αν βιώνετε έντονο άγχος, κατάθλιψη ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που επηρεάζει την ψυχική σας υγεία, αναζητήστε θεραπεία. Τα ψυχικά νοσήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην στυτική σας λειτουργία.
Πείτε όχι στο κάπνισμα και το αλκοόλ
Οι καταχρήσεις επηρεάζουν τις οργανικές λειτουργίες και επιβαρύνουν την υγεία επηρεάζοντας όλα τα ζωτικά όργανα.
Όλα αυτά λειτουργούν προληπτικά για τυχόν προβλήματα στη σεξουαλική σας υγεία. Ωστόσο, οι τακτικές επισκέψεις στον ανδρολόγο για κλινική εξέταση θα βοηθήσουν έτσι ώστε να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές και να διασφαλίσετε ότι, οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, θα λυθεί το συντομότερο δυνατό.
Κάμψη πέους: Πότε θεωρείται φυσιολογική;
Το πέος δεν είναι πάντα ευθύ. Μία κλίση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της στύσης, θεωρείται φυσιολογική υπό προϋποθέσεις όμως.
Η στύση του πέους ως γνωστόν δημιουργείται όταν περνά περισσότερο αίμα από τις αρτηρίες του και τα αγγεία στο σηραγγώδες σώμα του διαστέλλονται. Τα σκέλη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους είναι που καθορίζουν την ακριβή του κλίση. Η κλίση προς τα κάτω γίνεται όταν τα σκέλη είναι μικρά σε μήκος ενώ το πέος είναι αρκετά μεγάλο. Η κλίση προς τα πάνω συμβαίνει όταν τα σκέλη είναι μεγάλα σε μήκος ενώ το πέος μικρότερο. Η κλίση επίσης μπορεί να είναι και προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά και έχει να κάνει με την ανδρική ανατομία.
Όταν η κάμψη του πέους ξεπερνά τις 15 μοίρες και συνοδεύεται από πόνο, ξεφεύγει από το φυσιολογικό και περνά στο παθολογικό. Η κάμψη του πέους και ο πόνος κατά τη στύση είναι τα βασικότερα συμπτώματά της νόσου Peyronie (Περονι). Μία νόσος που συνήθως επηρεάζει τους άνδρες μετά τα 40 και εκδηλώνεται συνήθως μετά από τραυματισμό της περιοχής. Ουλώδης ιστός συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του πέους δημιουργώντας συμπαγείς πλάκες. Σε πολλούς ασθενείς η νόσος Peyronie ξεκινά ξαφνικά με μία φλεγμονώδη φάση η οποία συνοδεύεται από πόνο στη στύση. Η εξέλιξή της είναι ταχύτατη και περνά γρήγορα από φάσεις με αλλαγές στην τοποθεσία και το μέγεθος της πλάκας, όπως επίσης με αλλαγές στην κατεύθυνση και το βαθμό της κάμψης. Στην πλειοψηφία των ασθενών η νόσος Peyronie φτάνει στο τελικό της στάδιο μέσα σε 3 χρόνια και μόνο λίγοι βιώνουν υποτροπές μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, ωστόσο αν αυτό δεν συμβεί, ο ανδρολόγος σας έπειτα από τη διάγνωση θα σας καθοδηγήσει στο καλύτερο για εσάς θεραπευτικό σχήμα.