Σπυράκια στο πέος: Κονδυλώματα, έρπης ή κακή υγιεινη

Σπυράκια στο πέος: Οι κηλίδες ή τα σπυράκια στο πέος ή στους όρχεις οδηγούν την πλειοψηφία των ανδρών στο φαρμακείο αρχικά και μετέπειτα στο γιατρό. Η αγωνία των ανδρών είναι εύλογη αν συλλογιστούμε πόση σπουδαία είναι η σεξουαλική ταυτότητα αλλά και αυτοεκτίμηση.

Σπυράκια στο πέος: Τι είναι και γιατί εμφανίζονται

Τα σπυράκια αναπτύσσονται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες στην επιφάνεια του δέρματος εμποδίζονται από φυσικό έλαιο δέρματος, νεκρά δερματικά κύτταρα, ή άλλες ουσίες (π.χ. βρωμιές).

Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πρήξιμο της περιοχής. Το μικρό εξόγκωμα που προκύπτει είναι γνωστό ως σπυράκι. Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Σπυράκια στο πέος: Σημάδια ΣΜΝ

Τα σπυράκια εμφανίζονται ως μικρά, στρογγυλά εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Η άκρη από ένα σπυράκι μπορεί να είναι λευκή, μαύρη, ή να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα, ανάλογα με το είδος των ουσιών που συσσωρευθεί και προκαλεί το πρόβλημα. Ορισμένα σπυράκια περιέχουν, επίσης, πύον.

Σπυράκια στο πέος: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν

 • στενά ρούχα
 • υγρασία
 • υπερβολικός ιδρώτας
 • ξύρισμα
 • κακή υγιεινή
 • λιπαρή επιδερμίδα

Τα σπυράκια στο πέος μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα. Είναι πιθανό ότι προκαλούνται από κάποιο ΣΜΝ, εφόσον ο άντρας είναι σεξουαλικά ενεργός και συντρέχουν και κάποια άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Υπάρχουν τρία ΣΜΝ, των οποίων τα συμπτώματα θα μπορούσαν να μπερδευτούν για σπυράκια στο πέος.

Σπυράκια στο πέος: Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Ένα πρωταρχικό σύμπτωμα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι η ανάπτυξη μικρών, λευκών σαρκωδών ανωμαλιών στο άκρο ή στο κεφάλι του πέους (βάλανος). Οι άκρες των κονδυλωμάτων μπορεί να έχουν μορφή σαν “κουνουπίδι” και να ποικίλουν σε μέγεθος. Είναι επίσης πιθανό τα κονδυλώματα να εμφανίζονται σε περιοχές που περιβάλλουν το πέος, όπως το όσχεο, ή ο εσωτερικός μηρός.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά εξαφανίζονται μόνα τους, αλλά μπορούν εύκολα να υποβληθούν σε θεραπεία με ειδικές αλοιφές, ή με κατάψυξη και θερμότητα.

Σπυράκια στο πέος: Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί γκριζο-λευκές κυψέλες με κόκκινη βάση που αναπτύσσονται στο πέος, ή στις γύρω περιοχές. Προκαλούν φαγούρα και μπορούν να εξαπλωθούν στον πρωκτό. Οι φουσκάλες μπορούν να γίνουν ανοικτές πληγές και να υπάρχει διαρροή υγρού. Οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν γύρω από το στόμα, ή τα χείλη.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιϊκά φάρμακα.

Σπυράκια στο πέος: Σύφιλη

Λευκά ή κόκκινα ανώδυνα έλκη επάνω, ή γύρω από το πέος μπορούν να αναπτυχθούν ως σύμπτωμα της σύφιλης. Μία βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η σύφιλη τυπικά αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά.

Σπυράκια στο πέος: Θεραπεία

Σπάνια απαιτείται ιατρική περίθαλψη. Τα σπυράκια θα εξαφανιστούν μόνα τους μετά από μερικές ημέρες στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο ή το σπάσιμο των σπυριών. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές και λοίμωξη.

Η αντιμετώπιση των πιθανών αιτίων των σπυριών είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψή τους να αναπτυχθούν ξανά. Οι μέθοδοι για την μείωση του κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • να αποφεύγετε την υγρασία στην περιοχή
 • να μειώσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση
 • να φοράτε χαλαρά ρούχα και ρούχα που τρίβονται πάνω στο δέρμα
 • να κάνετε ντους τακτικά
 • να μην ξύνετε ή ακουμπάτε συνέχεια την πληγείσα περιοχή
 • να αλλάζετε συχνά κλινοσκεπάσματα και ρούχα