Καρκίνος του στόματος – HPV: Πόσο κινδυνεύουμε από το στοματικό σεξ

Καρκίνος του στόματος: Το ρόλο του στοματικού σεξ για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος (στοματοφαρυγγικός καρκίνος) ερευνούν οι επιστήμονες και αν αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου εξαιτίας του HPV, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Αμερικανική επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη συχνότητα του στοματικού σεξ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στη συνέχεια εμφάνισης καρκίνου στο στόμα ή στο φάρυγγα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περισσότερους από δέκα συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ, είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο στο στόμα ή στο φάρυγγα εξαιτίας μόλυνσης από τον HPV.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους είχαν ξεκινήσει το στοματικό σεξ σε πιο νεαρή ηλικία (ιδίως με αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας άτομα), όσους έκαναν συχνότερα στοματικό σεξ αλλάζοντας συντρόφους σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσους είχαν σεξουαλικές επαφές εκτός του γάμου τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Καρκίνος του στόματος: Τι είναι;

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στους ιστούς του στοματοφάρυγγα.

Ο στοματοφάρυγγας είναι το μεσαίο τμήμα του φάρυγγα (λαιμό) πίσω από το στόμα και περιλαμβάνει το οπίσθιο ένα τρίτο της γλώσσας, τη μαλακή υπερώα, τα πλευρικά τοιχώματα και το πίσω μέρος του λαιμού, καθώς και τις αμυγδαλές. Ο φάρυγγας είναι ένας κοίλος σωλήνας περίπου 5 εκατοστά μήκος που ξεκινά πίσω από τη μύτη και καταλήγει στην κορυφή της τραχείας και του οισοφάγου (ο σωλήνας που πηγαίνει από το λαιμό στο στομάχι). Αέρας και τρόφιμα περνούν διαμέσου του φάρυγγα στο δρόμο προς την τραχεία ή τον οισοφάγο.

Ανατομία του φάρυγγα (στο λαιμό).

Τα τρία τμήματα του φάρυγγα είναι ο ρινοφάρυγγας, ο στοματοφάρυγγας και ο λαρυγκοφάρυγγας.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Τα πλακώδη κύτταρα είναι λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του στοματοφάρυγγα.

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι ένας τύπος καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

Η χρήση των προϊόντων καπνού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Καρκίνος του στόματος: Από τι προκαλείται;

Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε μια ασθένεια ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθετε καρκίνο. Όσοι δεν έχουν παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθουν καρκίνο. Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό τους.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Το κάπνισμα.
  • Βαριά χρήση αλκοόλ.
  • Μια δίαιτα χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.
  • Κατανάλωση mate, ένα διεγερτικό ποτό κοινό στη Νότια Αμερική.
  • Mάσημα betel quid, ένα διεγερτικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε μέρη της Ασίας.
  • Mόλυνση με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Καρκίνος του στόματος: Τα συμπτώματα

Πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του στοματοφάρυγγα περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό και ένα κόμπο στο λαιμό.

Αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Άλλες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός γιατρού, εάν κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα εμφανίζεται:

    • Ένας πονόλαιμος που δεν υποχωρεί.
    • Ένας ελαφρύς πόνος πίσω από το στέρνο.
    • Βήχας.
    • Προβλήματα στην κατάποση.
    • Απώλεια βάρους για άγνωστο λόγο.
    • Πόνος στο αυτί.
    • Ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του στόματος, του φάρυγγα ή του λαιμού.
    • Μια αλλαγή στη φωνή.

Καρκίνος του στόματος: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Οι εξετάσεις για το στόμα και το λαιμό χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην ανίχνευση, τη διάγνωση και το στάδιο του στοματοφαρυγγικού καρκίνου.

Οι ακόλουθες εξετάσεις και διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιούνται:

  • Φυσική εξέταση και ιατρικό ιστορικό: Μια εξέταση του σώματος για να ελέγξετε γενικά συμπτώματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τα σημάδια της ασθένειας, όπως πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό ή οτιδήποτε άλλο που φαίνεται ασυνήθιστο. Ο γιατρός κάνει μια πλήρη εξέταση του στόματος και του λαιμού και κοιτάζει κάτω από το λαιμό με καθρέφτη με μακριά λαβή για να ελέγξει για παθολογικές περιοχές. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
  • Αξονική τομογραφία (CAT scan): Μια διαδικασία που δίνει μια σειρά λεπτομερών εικόνων των περιοχών στο εσωτερικό του σώματος, που λαμβάνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι εικόνες γίνονται από έναν υπολογιστή που συνδέεται με μία μηχανή ακτίνων-Χ. Μια χρωστική ουσία μπορεί να εγχυθεί σε μία φλέβα ή δια μέσου στόματος για να βοηθήσει τα όργανα ή τους ιστούς να εμφανίζονται σαφέστερα.
  • MRI (μαγνητική τομογραφία): Μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα μαγνήτη, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για να δώσει μια σειρά λεπτομερών εικόνων των περιοχών στο εσωτερικό του σώματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης πυρηνική μαγνητική τομογραφία (NMRI).
  • Ακτίνες Χ: Μια ακτινογραφία των οργάνων και των οστών. Μια ακτινογραφία είναι ένα είδος δέσμης ενέργειας που μπορεί να περάσει μέσα από το σώμα και επάνω στο φιλμ, δίνοντας εικόνες των περιοχών στο εσωτερικό του σώματος.
  • ΡΕΤ scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων): Μια διαδικασία για την εξεύρεση κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Μια μικρή ποσότητα της ραδιονουκλιδίου γλυκόζης (ζάχαρη) ενίεται μέσα σε φλέβα. Ο σαρωτής ΡΕΤ περιστρέφεται γύρω από το σώμα και δίνει την εικόνα όπου η γλυκόζη που χρησιμοποιείται στο σώμα. Κακοήθη κύτταρα του όγκου εμφανίζονται φωτεινότερα στην εικόνα, επειδή είναι πιο ενεργά και καταλαμβάνουν περισσότερο γλυκόζη από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα.
  • Ενδοσκόπηση: Μια διαδικασία που εξετάζει τα όργανα και τους ιστούς μέσα στο σώμα για να ελέγχονται για παθολογικές περιοχές. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται μέσα από τη μύτη ή το στόμα του ασθενούς για να εξετάσουμε περιοχές του λαιμού, που δεν είναι ορατές κατά τη φυσική εξέταση του λαιμού. Ένα ενδοσκόπιο είναι ένας λεπτός σωλήνας-σαν μέσο με ένα φως και ένα φακό για την προβολή. Μπορεί να έχει επίσης ένα εργαλείο για την αφαίρεση ιστών ή δείγματα λεμφαδένων, τα οποία ελέγχονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για συμπτώματα της νόσου.
  • Βιοψία: Η αφαίρεση των κυττάρων ή των ιστών, ώστε να μπορούν να προβληθούν κάτω από το μικροσκόπιο από έναν παθολόγο για να ελέγξει για σημάδια του καρκίνου.

Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση (πιθανότητα ανάκτησης) και τις επιλογές θεραπείας.

Η πρόγνωση (πιθανότητα ανάκτησης) εξαρτάται από τα ακόλουθα:

  • Το στάδιο και το βαθμό του καρκίνου.
  • Η τοποθεσία του όγκου.
  • Εάν ο όγκος σχετίζεται με λοίμωξη από HPV.

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τα ακόλουθα:

  • Το στάδιο και το βαθμό του καρκίνου.
  • Η εντόπιση του όγκου.
  • Η γενική υγεία του ασθενούς.