Αλλεργίες: Τα πιο ύποπτα τρόφιμα

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που μπορεί να εμφανίσουν αλλεργίες.

Σύμφωνα με προβλέψεις της EAACIέως το 2025 πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια αλλεργία, ενώ σήμερα, 7 εκατ. ευρωπαίοι ζουν με μια τροφική αλλεργία. 

Διαφορές τροφικής δυσανεξίας – αλλεργίας

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στις τροφικές αλλεργίες και τη δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, γιατί μπορεί κάποια από τα συμπτώματα τους να μοιάζουν (μερικά από τα κοινά συμπτώματα είναι ναυτία, πόνος στο στομάχι και διάρροια), αλλά στην ουσία η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, δεν είναι τόσο σοβαρή όσο μια τροφική αλλεργία.

Στην τροφική αλλεργία, ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό του σύστημα μοιάζει να “επιτίθεται” σε κάποια τροφή η οποία θεωρείται αβλαβής.  Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες(αλλεργιογόνα) απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ουσιών (π.χ. ισταμίνη, λευκοτριένια), οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Από την άλλη, σε περίπτωση δυσανεξίας (που είναι γνωστή και ως τροφική ευαισθητοποίηση) σε μια τροφή και πάλι ο οργανισμός αντιδρά, επηρεάζοντας κυρίως το πεπτικό σύστημα και όχι το ανοσοποιητικό.

Επίσης, η βασική διαφορά είναι πως στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής (ακόμα και ελάχιστης ποσότητας) που προκαλεί την αλλεργία, ενώ στη δυσανεξία τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής στην οποία έχουμε δυσανεξία. Και μολονότι τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι εξίσου δυσάρεστα με αυτά της αλλεργίας, δεν είναι συνήθως τόσο σοβαρά, ούτε απειλούν τη ζωή μας (όπως συμβαίνει με κάποιες τροφικές αλλεργίες). Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός καλό είναι να γνωρίζουμε τι μας προκαλεί δυσφορία και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, ζητώντας συμβουλές από τον γιατρό που μας παρακολουθεί.

Ποιες τροφές προκαλούν αλλεργίεςδυσανεξίες

 • Αλλεργίες: Συνήθως αλλεργίες προκαλούν τροφές με πρωτεΐνες. Τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί, είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τροφικές αλλεργίες, αλλά παρατηρούνται και αλλεργίες και στη σόγια και στα φρούτα, και στα ψάρια κ.ά.
 • Δυσανεξίες: Η λακτόζη (ουσία στο γάλα), η γλουτένη (ουσία στο σιτάρι και στα δημητριακά), τα συντηρητικά και τα χημικά πρόσθετα (κυρίως τα τεχνητά χρώματα, όπως η ταρτραζίνη ή τα θειώδη άλατα, τα ενισχυτικά γεύσης και αρώματος όπως το γλουταμινικό νάτριο – MSG και τα συντηρητικά – νιτρικά άλατα των κρεάτων) κάποιων τροφών είναι τα συστατικά που συνήθως προκαλούν τροφικές δυσανεξίες.

Τροφικές αλλεργίες: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Είναι κοινό σύμπτωμα και στις αλλεργίες και στις δυσανεξίες. Ενοχλήσεις όπως πόνος στο στομάχι, καούρες, φούσκωμα, ναυτία, διάρροια κ.λπ., είναι συμπτώματα που συχνά θυμίζουν αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, αλλά μπορεί να οφείλονται σε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία.
 • Πόνος στο στήθος – δυσκολία κατάποσης: Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, καθώς ο οργανισμός απελευθερώνει μαζικά ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια) στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στο σημείο φλεγμονή και να στενεύει η πεπτική οδός.
 • Εξανθήματα: Η εμφάνιση εξανθημάτων σε διάφορα σημεία του σώματος, καθώς και το πρήξιμο στις αρθρώσεις και τα δάχτυλα και η φαγούρα ή οι κοκκινίλες σε κάποιες περιοχές του σώματος ή και του προσώπου αποτελούν σύμπτωμα τροφικής αλλεργίας.
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης: Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης, ζαλάδα ακόμα και λιποθυμία.
 • Βήχας και φαγούρα γύρω από το στόμα: Ένα σύμπτωμα που παρουσιάζουν όσοι έχουν αλλεργία συνήθως σε κάποιο φρούτο ή λαχανικό.

Τροφικές αλλεργίες: Πώς αντιμετωπίζονται

Το βασικό που έχει να κάνει κανείς που παρατηρεί πως έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι να επισκεφτεί έναν αλλεργιολόγο, που με ειδικές εξετάσεις, όπως δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος, θα εντοπίσει την τροφή που πιθανά προκαλεί αλλεργία. Τα αλλεργικά επιδερμικά τεστ συνήθως βοηθούν στο να διαπιστωθεί ποιες τροφές προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα, ενώ οι εξετάσεις αίματος (RAST) ειδικεύονται στην ανίχνευση των αντισωμάτων που είναι ειδικά για το αλλεργιογόνο που μπορεί να συσχετιστεί με τα συμπτώματα του ασθενή. Έτσι ο γιατρός μπορεί να συστήσει και την ανάλογη θεραπεία που είτε περιλαμβάνει την λήψη φαρμάκων είτε απλά την πλήρη αποφυγή της τροφής.

Στην περίπτωση των δυσανεξιών δυστυχώς ο εντοπισμός των αιτιών που τις προκαλούν δεν είναι τόσο απλός και πολλές φορές δεν είναι εύκολα εφικτό ο αλλεργιολόγος να εντοπίσει με απλές εξετάσεις σε ποια τροφή πιθανά έχετε δυσανεξία.

Σε γενικές γραμμές πάντως, καλό είναι να προσέχεις τις επιγραφές με τα συστατικά των τροφών που καταναλώνεις και να αποφεύγεις το φαγητό από έξω.

Επίσης, αν υπάρχει κάποια τροφή που αισθάνεσαι πως σου προκαλεί φούσκωμα ή κάποια άλλη στομαχική διαταραχή και υποψιάζεσαι πως ίσως έχεις κάποια δυσανεξία, καλό είναι είτε να σταματήσεις την κατανάλωσή της είτε να την περιορίσεις.

Αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ: Τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Η αλλεργική αντίδραση είναι η αντίδραση του σώματός σας σε μια ουσία που θεωρεί επικίνδυνη ή δυνητικά θανατηφόρα. Οι αλλεργίες της Άνοιξης είναι ήπιες και συχνά προκαλούνται από τη γύρη ή τα φυτά. Αλλά είναι πιθανό κάποιος να έχει μια πολύ πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλαξία είναι μια τέτοια σοβαρή και ξαφνική αλλεργική αντίδραση. Συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα, μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα.

Μόλις ένα αλλεργιογόνο μπει στο σώμα σας, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά. Οι πιο ήπιες αλλεργίες μπορεί να μην προκαλέσουν εμφανή συμπτώματα για αρκετές ώρες. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τροφές, φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων, φυτά και χημικές ουσίες.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αναφυλακτικής αντίδρασης

Δυνητικά οποιοδήποτε αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση σε οποιονδήποτε ασθενή έχει αλλεργία σε αυτό. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό ευαισθητοποίησης του ασθενούς στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, την οδό έκθεσης (η ενδοφλέβια χορήγηση είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με χορήγηση από του στόματος, εισπνοή ή διαδερμική επαφή) και την ποσότητα του αλλεργιογόνου.

Ωστόσο κάποια αλλεργιογόνα προκαλούν συχνότερα αναφυλακτική αντίδραση. Αυτά είναι τα δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα και σφήκα), τα φάρμακα (αντιβιοτικά και σκιαγραφικά, ειδικά όταν χορηγούνται ενδοφλέβια) και οι τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ψάρι, οστρακοειδή- μαλάκια, όσπρια και ξηροί καρποί. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, ακριβώς επειδή εισπνέονται ή επικάθονται στο δέρμα (δηλαδή δεν εισέρχονται από συστηματική οδό όπως οι τροφές ή τα φάρμακα) δεν ενοχοποιούνται για αναφυλακτική αντίδραση και αλλεργικό σοκ.

Αλλεργικό Σοκ: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Το αλλεργικό σοκ αρχίζει γρήγορα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο. Το σώμα σας απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες που προορίζονται για την καταπολέμηση της επικίνδυνης αυτής ουσίας. Αυτές οι χημικές ουσίες πυροδοτούν με τη σειρά τους μια αλυσιδωτή αντίδραση άλλων συμπτωμάτων. Αυτά τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Οι πιο ακραίες αντιδράσεις του οργανισμού, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, είναι:

 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Αδυναμία
 • Αναισθησία
 • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
 • Ταχυπαλμία
 • Απώλεια οξυγόνου
 • Συριγμός στην αναπνοή
 • Απόφραξη των αεραγωγών
 • Κνίδωση
 • Έντονο πρήξιμο των ματιών, του προσώπου, ή του σημείου του σώματος που ήρθε σε επαφή με το αλλεργιογόνο
 • Καρδιακή ανακοπή
 • Αναπνευστική ανακοπή