Αλλεργίες: Τι τεστ κάνω για να τις ανακαλυψω;

Δεν είναι μόνο η Άνοιξη και η γύρη από τα δέντρα που προκαλούν αλλεργίες, υπάρχουν στην καθημερινότητα μας πολλοί παράγοντες που την προκαλούν.

Αλλεργίες: Τρία δερματικά τεστ αποκαλύπτουν την ταυτότητα και την προέλευση

Οι δερματικές δοκιμασίες συνίστανται στην εισαγωγή ελάχιστης ποσότητας από ειδικά εκχυλίσματα στο δέρμα του ασθενούς και η παρακολούθηση της πρόκλησης ενδεχόμενης αντίδρασης. Σε αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής αναγνωρίζει την ουσία που του χορηγήθηκε ως «αλλεργιογονική» και τότε λέγεται ότι είναι ευαισθητοποιημένος.

Προσοχή! Ευαισθητοποιημένος δε σημαίνει και απαραίτητα αλλεργικός. Αυτό κρίνεται από τον Αλλεργιολόγο μετά από συνεκτίμηση πολλών παραγόντων και επομένως δε θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις βασιζόμενες μόνο σε μία ενδεχόμενη θετική δερματική δοκιμασία. Οι δερματικές δοκιμασίες είναι τριών τύπων:

 • οι δοκιμασίες νυγμού,
 • οι ενδοδερμικές δοκιμασίες και
 • οι δοκιμασίες επικόλλησης

Δοκιμασίες νυγμού

Χρησιμοποιούνται στην αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό άσθμα), στην τροφική αλλεργία, στη φαρμακευτική αλλεργία και την αλλεργία σε υμενόπτερα (δηλαδή μέλισσες και σφήκες).

Ο ιατρός τοποθετεί στο αντιβράχιο του ασθενούς, και σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο.

Αυτό μπορεί να είναι αλλεργιογόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα – συχνότερα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις φυτών, ζιζανίων ή δέντρων, μύκητες και επιθήλια ζώων όπως η γάτα και ο σκύλος. Μπορεί να είναι τρόφιμο – για παράδειγμα εκχυλίσματα ή και αμιγείς τροφές όπως γάλα, αυγό, ξηροί καρποί, ψάρι, σιτηρά, όσπρια, καρκινοειδή κ.λπ. Τέλος, μπορεί να είναι αραιωμένο φαρμακευτικό σκεύασμα ή δηλητήριο υμενοπτέρων. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος και μετά από 15-20 λεπτά γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.

Αν κάποιο τεστ είναι θετικό αυτό που βλέπουμε είναι τοπικά ήπια αντίδραση που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες χωρίς να αφήνει οποιοδήποτε σημάδι. Οι δοκιμασίες νυγμού γίνονται σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες.

Ενδοδερμικές δοκιμασίες

Γίνονται ως συνέχεια των δοκιμασιών νυγμού όταν υπάρχει ένδειξη για φαρμακευτική αλλεργία ή για αλλεργία σε υμενόπτερα. Συνίστανται στη χορήγηση μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου, σε συγκεκριμένη πάντα συγκέντρωση, ακριβώς κάτω από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος όπως γίνεται και στη δοκιμασία για φυματίωση (Mantoux). Τα αποτελέσματα διαβάζονται συνήθως σε 20 λεπτά, ειδικά όμως για τη φαρμακευτική αλλεργία ο ιατρός μπορεί να θελήσει να τα δει και στις 48 ώρες.

Δοκιμασίες επικόλλησης

Χρησιμοποιούνται κυρίως στη διάγνωση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής αλλά και σε συγκεκριμένενες τροφικές αλλεργικές νόσους (όπως η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα). Στην περίπτωση αυτή, μία σειρά από μικρούς χάρτινους δίσκους, εμποτισμένων με διάφορα αλλεργιογόνα ανάλογα με τα συμπτώματα, τοποθετείται στην πλάτη του ασθενούς και στερεώνεται με κολλητική ταινία. Παραμένει σε επαφή με το δέρμα για 48 ώρες και μετά αφαιρείται. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται στις 48 και τις 72 ώρες, μπορεί ωστόσο ο ιατρός να κρίνει ότι χρειάζεται και περισσότερο, π.χ. 96 ώρες. Θετικά είναι τα τεστ όπου ανιχνεύεται ήπια τοπική αντίδραση.

Καθ’ όλες τις 72-96 ώρες ο ασθενής δε θα πρέπει να πλύνει τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα τεστ και θα πρέπει κατά το δυνατόν να αποφύγει σωματική δραστηριότητα (ο ιδρώτας μπορεί να τα ξεκολλήσει και να μην είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων). Γι’ αυτό και κατά κανόνα αποφεύγεται η εφαρμογή τους κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλεργίες: Τα 10 βασικότερα αλλεργιογόνα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε

Η πρόκληση αλλεργιών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσω δεκάδων αλλεργιογόνων, τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς ζούμε σε μια εποχή που περιτριγυριζόμαστε από πρόσθετα τροφίμων, ρύπανση, προϊόντα οικιακής χρήσης και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί ή ακόμη καλύτερα να αποφευχθεί μια αλλεργία, είναι να εντοπιστεί η πηγή που την προκάλεσε. Για τον λόγο αυτό, σας παραθέτουμε εδώ τα 10 βασικότερα αλλεργιογόνα.

Αλλεργίες: Στην πρώτη θέση η γύρη

Οι κόκκοι γύρης είναι μικροσκοπικές πρωτεϊνικές δομές που απελευθερώνονται από φυτά και δέντρα σε διάφορες χρονικές περιόδους του έτους.

Ένα δερματικό τεστ δια νυγμού θα προσδιορίσει τον τύπο γύρης που σας προκαλεί αλλεργία. Οι πιο κοινοί υπαίτιοι; Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά το χόρτο Timothy και η οξιά είναι δύο από τους κυριότερους αλλεργιογόνους τύπους γύρης.

Η αλλεργία στη γύρη προκαλεί προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα.

Γνωρίζατε όμως ότι η γύρη διαταράσσει επίσης τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, δρώντας έτσι ως άμεσο ερεθιστικό και αλλεργιογόνο για το δέρμα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και εισπνεόμενα φάρμακα, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Για το ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε μια εξειδικευμένη κρέμα με τα απολύτως ελάχιστα συστατικά, για ενίσχυση του δερματικού φραγμού.

Αλλεργίες: Τι γνωρίζετε για τα πρόσθετα καλλυντικών;

Κάποια καλλυντικά περιέχουν πρόσθετα, όπως πάραμπεν, λανολίνη και ορισμένες χρωστικές, που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλος ένας συχνός υπαίτιος είναι το νικέλιο, το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν φαντάζονται ότι μπορεί να εμπεριέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Αν έχετε αλλεργία στο νικέλιο, να ελέγχετε πάντοτε αν υπάρχει η σήμανση «ελεγμένο για νικέλιο» στη συσκευασία των προϊόντων.

Επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας για ένα τεστ με επίθεμα –έτσι, θα βρείτε τους παράγοντες που ευθύνονται για τις αλλεργίες σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων. Τα βασικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι ο κνησμός και η αίσθηση καύσου. Δεν χρειάζεται να πετάξετε μονομιάς όλα σας τα προϊόντα.

Όμως, αν έχετε αλλεργικό δέρμα, μια επίσκεψη στο φαρμακείο θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αφού τα δερμοκαλλυντικά είναι η ιδανική περιποίηση για εσάς.

ΑλλεργίεςΑκάρεα σκόνης σπιτιού

Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγάκι αηδιαστικά. Το άκαρι της σκόνης ή Dermatophagoides είναι ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές που απαντάται συνήθως στα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά και τρέφεται με κύτταρα δέρματος.

Τα περιττώματα και ο εξωσκελετός (η «πανοπλία» των εντομοειδών) των ακάρεων αυτών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Προκαλεί παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

Οι δερματικές αντιδράσεις είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς τα ακάρεα σκόνης απελευθερώνουν ουσίες που διασπούν τον δερματικό φραγμό καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στις αντιδράσεις.

 Υπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχετε αλλεργία στα ακάρεα:

 • Χρησιμοποιήστε κλινοσκεπάσματα κατά των ακάρεων.
 • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα και τις πετσέτες και τα χαλάκια του μπάνιου μετά από 2-3 χρήσεις. Πλύνετε στους 60°C για να σκοτώσετε τα ακάρεα, και πάντοτε να τα στεγνώνετε καλά.
 • Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα.
 • Να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας για 30 λεπτά κάθε μέρα, ιδίως όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός.
 • Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό: περιορίστε τη θέρμανση στους 18-19°C.
 • Ελαχιστοποιήστε τη σκόνη ξεσκονίζοντας και σκουπίζοντας τακτικά.
 • Επιλέξτε σκληρά υλικά για την επίστρωση των δαπέδων αντί για χαλιά.
 • Ενισχύστε τον δερματικό φραγμό σας με υποαλλεργικά δερμοκαλλυντικά.

ΑλλεργίεςΤροφική αλλεργία και αντιμετώπιση

Οι πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων πυροδοτούν μια ανοσοαπόκριση στο στόμα ή στο έντερο, η οποία μπορεί δυνητικώς να επηρεάσει όλον τον οργανισμό. Οκτώ μόνο τύποι τροφών προκαλούν το 90% περίπου των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:

 • Γάλα
 • Αυγά
 • Φιστίκια
 • Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν
 • Σόγια
 • Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη
 • Ψάρια
 • Οστρακοειδή

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, από ελαφρύ κνησμό στο στόμα και δερματικά εξανθήματα μέχρι σοβαρό αναφυλακτικό σοκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικώς επικίνδυνη μορφή αλλεργίας, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι επιτακτική.

Ο αλλεργιολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ προκειμένου να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας, αλλά και για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας και με το κατά πόσον χρειάζεται να έχετε μαζί σας EpiPen.

Προσέξτε για «καμουφλαρισμένες» πηγές αλλεργιογόνων: τα αρτοσκευάσματα περιέχουν συχνά αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ ο τόνος σε κονσέρβα και τα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος!

Αλλεργίες: Δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που απαντώνται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.

Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα προϊόντα για να τους δώσει πιο ελαστική ή «μαστιχωτή» υφή, όπως στις ζύμες (ή ακόμα και στις πλαστελίνες).

Σε άτομα με προδιάθεση, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις που, στην πραγματικότητα, δεν αποτελούν αλλεργίες. Αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη και τη μη-κοιλιακή δυσανεξία στη γλουτένη. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, είναι επίσης πιθανό να υπάρξει πραγματική αλλεργία στη γλουτένη.

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με το αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στη γλουτένη.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά εύχρηστα υποκατάστατα προϊόντα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή χωρίς γλουτένη.

Αλλεργίες: Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα

Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο γιατρός σας ή που αγοράσατε μόνοι σας στο φαρμακείο.

Μολονότι οι αλλεργίες αυτές μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο, ορισμένα είναι συνηθέστεροι υπαίτιοι:

 • Πενικιλλίνη και συναφή αντιβιοτικά
 • Σουλφοναμίδες
 • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
 • Ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Όπως και οι τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές. Μπορεί να εμφανιστεί δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση, κνησμός σε όλο το σώμα, προβλήματα αναπνοής όπως συριγμός, οίδημα ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.

Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή αλλεργιολόγου. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε κάθε γιατρό που επισκέπτεστε σχετικά με την αλλεργία σας στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Ένα ιατρικό βραχιόλι ειδοποίησης είναι επίσης μια καλή ιδέα, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνονται έγκαιρα για την αλλεργία σας, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τους πείτε.

Αλλεργίες: Απορρυπαντικά πλυντηρίου

 Όλοι γνωρίζουμε τι είναι τα απορρυπαντικά, αλλά τι γίνεται με τα αλλεργιογόνα που εμπεριέχουν;

Ουσιαστικά, πρόκειται για αρώματα (το άρωμα φρεσκάδας δεν είναι πάντα ο καλύτερός σας φίλος!), ένζυμα και ερεθιστικές ουσίες όπως λαυρυλοθειικό νάτριο.

Η αλλεργία σε απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως έκζεμα, εξ επαφής δερματίτιδα, και κνίδωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Αλλεργίες: Τρίχωμα από τα αγαπημένα μας κατοικίδια 

 Το τρίχωμα, τα κύτταρα του δέρματος, και το σάλιο των τετράποδων φίλων μας περιέχουν πρωτεΐνες που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα και έκζεμα. Επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο για να επιβεβαιώσετε την αιτία της αλλεργίας σας.

Εκείνος θα σας συμβουλεύσει κατά πόσον μπορείτε να κάνετε κάποια θεραπεία αποευαισθητοποίησης –το λεγόμενο «εμβόλιο αλλεργίας».

Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας με φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Ωστόσο, αν έχετε σοβαρή αλλεργία, ίσως να πρέπει να μείνετε μακριά από τους χνουδωτούς φίλους.

Αλλεργίες: Η μούχλα

 Η μούχλα είναι μύκητας που αναπτύσσεται σε υγρούς χώρους στο σπίτι ή στη δουλειά. Μέσω της απελευθέρωσης χιλιάδων μικροσκοπικών σπορίων, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Δεδομένου ότι τα σπόρια μεταφέρονται με τον αέρα, προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργία στη γύρη: κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και συριγμό στο στήθος, αλλά και ξηρότητα και αποφολίδωση στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, για να επιβεβαιώσετε ότι η μούχλα είναι πράγματι η αιτία των συμπτωμάτων σας.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας. Συνοπτικά, όλα έχουν να κάνουν με την ελαχιστοποίηση της υγρασίας.

Αλλεργίες: Φρου φρου και αρώματα

 Πάνω από 2.500 αρωματικά συστατικά χρησιμοποιούνται στα αρώματα και σε άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή οικιακής χρήσης.

Τα συστατικά αυτά μπορούν, μερικές φορές, να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Συνήθεις υπαίτιοι για αλλεργίες είναι η κινναμάλη, η γερανιόλη και η ευγενόλη.

Τα αρώματα προκαλούν αντιδράσεις χαρακτηριστικές των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων όπως κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και επιδείνωση του άσθματος.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια σειρά δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τα αρώματα λόγω της ευρείας χρήσης τους, αλλά πρακτικά μέτρα όπως ο καλός εξαερισμός μπορούν να βοηθήσουν.

Σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματος, το κλειδί είναι να επιλέξετε προϊόντα ασφαλή για το αλλεργικό δέρμα –άρα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου άρωμα.