Αυτές είναι οι πιο παράξενες αλλεργίες – Αλλεργία σε… κέρματα και σπέρμα

Αλλεργίες: Μπορεί η αλλεργία να είναι μία συνηθισμένη κατάσταση για τους περισσότερους, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που δεν αντέχουν να έρχονται σε επαφή με… κέρματα, σπέρμα, νερό και δέρμα.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως βιώνουν αλλεργική αντίδραση σε «κάτι», εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του φτερνίσματος και των εξανθημάτων και – σε πιο σφοδρές και σπάνιες περιπτώσεις – αναφυλαξία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Γνωρίζουμε, επίσης, τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Τα φιστίκια και τα αυγά είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, αλλά τα παρακάτω αλλεργιογόνα ομολογούμε ότι δεν τα είχαμε ακούσει ξανά.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο παράξενες αλλεργίες που έχουν καταγραφεί ποτέ

Αλλεργία στο επεξεργασμένο δέρμα. Αν φορέσετε δερμάτινα παπούτσια και τα πόδια σας εμφανίσουν εξανθήματα, τότε ίσως να έχετε αλλεργία σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο του δέρματος. Τα αντι-ισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν με το εξάνθημα, που θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες, και το να φοράτε κάλτσες καταπολεμεί το πρόβλημα.

Αλλεργία στο νερό. Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από αλλεργία στο νερό. Ονομάζεται υδατογενής κνίδωση, και εμφανίζονται εξανθήματα στο δέρμα, που εξαφανίζονται σε 15-30 λεπτά. Ευτυχώς, αυτού του είδους η αλλεργία είναι εξωφρενικά σπάνια.

Αλλεργία στο σπέρμαΆλλη μία πάρα πολύ σπάνια αλλεργία στις γυναίκες. Τα συμπτώματά της είναι εξανθήματα και πρήξιμο στην περιοχή του κόλπου μετά το σεξ. Προφανώς, η χρήση προφυλακτικού καταπολεμεί την αλλεργία αυτή, αλλά αν θέλετε να μείνετε έγκυος, τότε υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, όπως ενέσεις.

Αλλεργία στην άσκηση. Αυτή η αλλεργία έχει αναφερθεί περίπου 1.000 φορές από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Σε ήπιες περιπτώσεις, προκαλείται κνίδωση, αλλά σε πιο σφοδρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει μέχρι και αναφυλαξία. Η μία μορφή αυτής της αλλεργίας έχει να κάνει με την κατανάλωση φαγητού δύο ώρες πριν ή μετά την γυμναστική, και η άλλη μορφή χωρίς την κατανάλωση φαγητού.

Αλλεργία στα κέρματα. Αν εμφανιστεί ένα εξάνθημα στο χέρι σας αφού πιάσετε κέρματα, μπορεί να έχετε μια άλλη μορφή δερματίτιδας εξ’ επαφής. H αλλεργία στο νικέλιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται στα κέρματα, σε ορισμένα κοσμήματα, στα φερμουάρ και σε σκελετούς γυαλιών μπορεί  να προκαλέσει αντίδραση.

Αλλεργία στην αφή. Η δερματογραφία είναι μια σπάνια πάθηση, κατά την οποία το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην αφή, και δημιουργούνται αντιδράσεις όπου υπάρχει άγγιγμα. Για παράδειγμα, αν σύρετε το νύχι σας πάνω στο δέρμα, σαν να γράφετε μια λέξη, αυτή η λέξη θα εμφανιστεί. Αν σας προκαλεί κνησμό, τα αντι-ισταμινικά βοηθούν.

Αλλεργία στο κρύο. Εξαιρετικά σπάνια αλλεργία, αλλά πιθανώς επικίνδυνη. Αν το άτομο που πάσχει εκτεθεί ξαφνικά σε πολύ έντονο κρύο (όπως, για παράδειγμα, αν βουτήξει σε πολύ κρύο νερό) μπορεί να εκκριθούν τεράστιες ποσότητες ισταμίνης, ρίχνοντας δραματικά την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, αυτή είναι μια μορφή αλλεργίας που απαιτεί – περισσότερο από κάθε άλλη – πρόληψη, όχι θεραπεία.

Αλλεργία στα φρούτα. Αν πάσχετε από αλλεργία στην γύρη, υπάρχει η περίπτωση να εμφανίσετε ήπια συμπτώματα όταν καταναλώνετε φρούτα που έχουν γονιμοποιηθεί μέσω αυτής, καθώς θα περιέχουν την ίδια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη με την γύρη. Μερικά από αυτά τα φρούτα είναι η μπανάνα, η ντομάτα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα. Αν καταπιείτε ή φτύσετε το φρούτο, τα συμπτώματα – όπως κνησμός στο στόμα – θα εξαφανιστούν, και δεν απαιτείται θεραπεία.

Αλλεργία: Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Η αλλεργία τείνει να εκδηλώνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που ο ασθενής θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο που την προκάλεσε. Μερικά από τα συμπτώματα που συχνότερα αναφέρουν οι ασθενείς ότι εκδηλώνουν είναι:

  • Φαγούρα
  • Εξανθήματα
  • Οίδημα
  • Κνίδωση
  • Έκζεμα
  • Σπυράκια
  • Ερυθρότητα στο σημείο επαφής ή εκτεταμένη σε όλο το σώμα
  • Άσθμα
  • Ρινίτιδα
  • Δερματίτιδα
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόκκινα μάτια
  • Ναυτία / Εμετός
  • Διάρροια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Ζάλη / Απώλεια συνείδησης

Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και αλλεργικό σοκ και αναφυλαξία, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό ή στο κοντινότερο νοσοκομείο αν εμφανίσεις συμπτώματα αλλεργίας ή σε περίπτωση που ήδη γνωρίζεις ότι έχεις κάπου αλλεργία και λαμβάνεις αγωγή, να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου.

Αλλεργία: Ποιες είναι οι αλλεργιογόνες ουσίες;

Μια αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες είτε τροφικούς είτε περιβαλλοντικούς. Τα κύρια είδη αλλεργιογόνων είναι αυτά που εισπνέουμε (εισπνεόμενα ή αερο-αλλεργιογόνα), αυτά που τρώμε (τροφικά αλλεργιογόνα), αυτά που προκαλούν αλλεργία αποκλειστικά με την επαφή με το δέρμα και τα υπόλοιπα, που δεν κατατάσσονται σε κάποια ειδική κατηγορία.

Μερικά τρόφιμα που ενοχοποιούνται για πρόκληση αλλεργιών είναι τα γαλακτοκομικά, το αβγό, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια και τα φυστίκια), οι φράουλες, οι ντομάτες, το ψάρι κ.ά. Άλλες ουσίες ή οργανισμοί που βρίσκονται στο περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες είναι η γύρη, η ελιά, τα ακάρεα και οι μύκητες, τα έντομα, οι γάτες κ.ά.

Αλλεργία: Διάγνωση

Η διάγνωση του αλλεργιογόνου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό όμως να απευθυνθείς άμεσα σε έναν ειδικό ιατρό, ώστε να εντοπίσει τι ευθύνεται για τα συμπτώματα αλλεργίας που αντιμετωπίζεις. Ο αρμόδιος ιατρός είναι ο αλλεργιολόγος.

Αφού λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου θα προχωρήσει σε εφαρμογή ειδικών αλλεργικών τεστ (δερματικές δοκιμασίες), ώστε να διαγνώσει το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Θα είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο για το γιατρό, να έχεις καταγράψει τη διατροφή που ακολούθησες τη μέρα εκδήλωσης της αλλεργίας, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκες. Επίσης, εκτός από το δερματικό τεστ (skin prick test) εφαρμόζονται και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου.

Αλλεργία: Θεραπεία

Αν γνωρίζεις ήδη πού έχεις αλλεργία, αν δηλαδή έχεις κάνει τα τεστ και ξέρεις ποια ουσία σε πειράζει, τότε καλό θα ήταν να την αποφεύγεις. Η απομάκρυνση από την πηγή της αλλεργίας είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και ταυτόχρονα θεραπείας. Βεβαίως, η αποφυγή ενός αλλεργιογόνου δεν είναι πάντα εφικτή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη γύρη, η οποία υπάρχει παντού κατά την περίοδο της άνοιξης. Πιο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς την πηγή του προβλήματος όταν αυτή είναι διατροφική ή εστιάζει σε κάποια προϊόντα.

Είναι πιθανό ο ιατρός, αφού εντοπίσει το αίτιο, να σου προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα έχουν ως στόχο να μειώσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Συνήθως λαμβάνονται αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, αντιφλεγμονώδη ή βρογχοδιασταλτικά. Σε κάποια περιστατικά προτείνεται και η ανοσοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα επιλέξει ποιο φάρμακο είναι το καταλληλότερο για εσένα, με βάση το συνολικό ιστορικό σου.