Aλωπεκία: Συμπτώματα και θεραπεία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση, ειδικά όσους έχουν και άλλα αυτοάνοσα όπως λεύκη, hashimoto, νόσο Addison, ατοπική δερματίτιδα.

Στη γυροειδή αλωπεκία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας και εμφανίζεται ένα είδος τριχόπτωσης.

Επηρεάζει με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα, παρόλα αυτά είναι συνηθέστερη σε παιδιά και εφήβους.

Αιτίες

• Μακροχρόνιο στρες
• Τοπικός τραυματισμός
• Λοίμωξη
• Ορμονικές διαταραχές
• Χημικές ουσίες
• Αλλεργικές αντιδράσεις
• Εποχιακές μεταβολές

Συμπτώματα

• Τμηματική απώλεια μαλλιών: Ένα ή περισσότερα, στρογγυλά, λεία, γυμνά σημεία σαν ένα κέρμα. Συνήθως η τριχόπτωση εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αν και μπορεί να περιλαμβάνει φρύδια, βλεφαρίδες, γένια, κλπ.

• Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών: Κάποιοι ασθενείς γίνονται φαλακροί, άλλοι χάνουν όλες τις τρίχες του σώματός τους, αν και σπάνια, και άλλοι έχουν ένα σημείο με απώλεια μαλλιών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

• Προβλήματα νυχιών: Μπορεί να παρουσιάσουν μικρά εντυπώματα, λευκές κηλίδες ή γραμμές, να είναι τραχιά ή λεπτά και να σπάνε. Κάποιες φορές οι αλλαγές των νυχιών είναι το μοναδικό σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.

Θεραπεία αλωπεκίας

Τα μαλλιά συχνά βγαίνουν από μόνα τους και σε ποσοστό 80% η νόσος αντιστρέφεται στη διετία.

Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες, όπως τα κορτικοστεροειδή, για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η μινοξιδίλη, η ανθραλίνη (οι ασθενείς εφαρμόζουν μια ουσία σαν πίσσα, την αφήνουν να δράσει για 20-60 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένουν καλά για αποφυγή ερεθισμών), η ψυχοθεραπεία και η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά κ.α.

Πέφτουν τα μαλλιά μου – Το απλό τεστ που σου δείχνει αν έχεις τριχόπτωση

Τριχόπτωση: Αν έχεις βαρεθεί να μαζεύεις τρίχες από το πάτωμα του σπιτιού σου είναι πιθανό να έχεις εποχιακή τριχόπτωση. Ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι και για κάποια άλλη πάθηση πιο σοβαρή. Παρακάτω θα δεις ένα πολύ απλό που σου δείχνει αν χάνεις μαλλιά.

Τριχόπτωση: Τι είναι και πώς ορίζεται

Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να είναι απόρροια κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή φαρμακευτικής αγωγής. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, ωστόσο είναι πιο συχνή στους άνδρες. Η «φαλάκρα» ή αλωπεκία τυπικά αναφέρεται σε απώλεια τριχών από το κεφάλι.

Τριχόπτωση: Τα είδη της αλωπεκίας

Ανδρογενετική: Παρουσιάζεται αραίωση των τριχών μπροστά, στα πλαϊνά και πάνω στο κεφάλι.

Φυσιολογική: Το άτομο χάνει περίπου 100 τρίχες ημερησίως.

Γυροειδής: Οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλεί απώλεια των τριχών αφού αναγνωρίζονται ως ξένο σώμα για τον οργανισμό.

Διάχυτη: Εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση και μπορεί να είναι είτε αιφνίδια είτε η πτώση των τριχών να διαρκεί για μήνες.

Τραυματική αλωπεκία: Οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τρίχες, οι οποίες στη συνέχεια δεν ξαναβγήκαν.

Πρωτογενής ουλωτική: Η φλεγμονή δρα στα τριχοθυκάκια και προκαλεί ήπια ή πιο σοβαρή μόνιμη αλωπεκία.

Δευτερογενής ουλωτική: Η φλεγμονή συνοδεύεται από συμπτώματα και προκαλεί ήπια ή πιο σοβαρή αλωπεκία.

Μπορείς να επιλέξεις να αγνοήσεις την απώλεια τριχών από το κεφάλι σου αν διαγνωστεί ότι είναι κληρονομική και δεν υποκρύπτεται κάποια άλλη πάθηση, μπορείς όμως να προχωρήσεις και στην αποκατάστασή της…

Πριν όμως επιλέξεις να το αγνοήσεις, δες ένα γιατρό και μάθε ποιο είναι το αίτιο της δικής σου αλωπεκίας, διότι μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο σοβαρό νόσημα ή διαταραχή ορμονών στον οργανισμό σου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβεις σίγουρα και άμεσα τη θεραπεία που θα σου προτείνει ο γιατρός σου.

Τριχόπτωση: Κάνε το τεστ να δεις αν πέφτουν τα μαλλιά σου

  1. Τράβα μια «γεμάτη» τούφα
    απο τα μαλλιά σου
  2. Αν μείνουν πάνω από
    8-10 στο χέρι σου…
  3. Έχεις τριχόπτωση
    και μάλλον όχι εποχιακή…

Τα καλά νέα είναι ότι (στις περισσότερες περιπτώσεις) μπορείς να την αντιμετωπίσεις εύκολα με μία απλή αγωγή.
Αλλά πρέπει να επισκεφθείς δερματολόγο άμεσα!

Τριχόπτωση: Πώς θα την προλάβεις

Τα περισσότερα περιστατικά φαλάκρας προκαλούνται από γενετικούς παράγοντες. Αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να προληφθεί.

Για την εποχική τριχόπτωση μπορείτε να προσέχετε τα ακόλουθα:

  • Προσέξτε τη διατροφή σας, δηλαδή τις τροφές αλλά και την ποσότητα. Για παράδειγμα, η ποικιλία σε τροφές ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα θα βοηθήσει να τονωθεί ο οργανισμός και οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία τριχών.
  • Προστατέψτε τα μαλλιά από τον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Η ενυδάτωση επίσης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, καθώς και η άσκηση, ενισχύοντας γενικά τον οργανισμό και την υγεία σας.
  • Σταματήστε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ καπνίσματος και φαλάκρας στους άντρες.
  • Περιορίστε το στρες. Μπορείτε να το πέτυχετε με yoga ή διαλογισμό.
  • Να λούζεστε και να βουρτσίζετε απαλά τα μαλλιά και να αποφεύγετε να τα ταλαιπωρείτε πιάνοντάς τα αλογοουρά ή τυλίγοντάς τα με ζεστά ρόλει.

Αν και πολλές καταστάσεις που οδηγούν σε εποχική τριχόπτωση φεύγουν χωρίς αγωγή ή απλώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής, άλλα περιστατικά, μπορεί να είναι σημάδι πιθανόν μη αναστρέψιμης απώλειας ή παθήσεων.

Άλλες μπορεί να ανταποκριθούν καλά σε αγωγές που προάγουν την ανάπτυξη τριχών, επομένως η έγκαιρη έναρξη είναι το κλειδί.