Αλτσχάιμερ: Πρόκειται για μία από τις ύπουλες νόσους, για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Σε κάνει να ξεχνάς πρόσωπα και καταστάσεις και στο τέλος καταλήγεις να ζεις σε μία επίκτητη μοναξιά…
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Louiseville δημιούργησαν ένα απλό τεστ, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εάν δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή απάντηση τότε ίσως να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.
Αλτσχάιμερ: Το τεστ που θα σας δείξει αν κινδυνεύετε
Πρόκειται για μία μικρής έκτασης, αλλά στοχευμένη έρευνα, που διενήργησαν και δημοσίευσαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Μπορείτε να εντοπίσετε εκείνο το σχήμα που διαφέρει από τα υπόλοιπα στις παρακάτω εικονες, αν όχι τότε ίσως αργότερα κινδυνεύετε περισσότερα να νοσήσετε.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται συχνά αφότου οι ασθενείς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην μνήμη τους. Δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και αδυνατούν να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 34 ατόμων με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Άτομα δηλαδή που έχουν ούτως ή άλλως αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν τη νόσο. Επίσης εξέτασαν και άλλα 23 άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ.
Αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα της έρευνας ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την φυλή και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα. Ως «επιτυχία» στο τεστ, ορίστηκε η σωστή απάντηση ως προς το ποιο από τα σχήματα διαφέρει από τα υπόλοιπα τρία. Τα σχήματα αυτά ονομάστηκαν «Greebles» από τους ερευνητές.
Τι λένε οι ερευνητές
Η Emily Mason, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Νευρολογικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου, δήλωσε στο MedicalResearch.com: «Αναρωτηθήκαμε αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τεστ γνωστικής εξασθένησης που στοχεύουν σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου στον μέσο κροταφικό λοβό. Σκοπός ήταν να εντοπίσουμε πολύ λεπτές και πρώιμες συμπεριφορικές αλλαγές σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξετάσαμε άτομα που βρίσκονταν στην ηλικία των 40 και 50 ετών. Αυτή είναι μια περίοδος, που, αν διαπιστωθούν διαφορές, είναι πιθανό η παθολογία να είναι ακόμα αναστρέψιμη. Χρησιμοποιήσαμε ένα γνωστικό έργο που ονομάζεται ‘το διαφορετικό σχήμα’ και το οποίο μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί στον υπολογιστή. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ έτειναν να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ των σχημάτων. Είναι αντικείμενα είναι πολύ παρόμοια εκ πρώτης όψεως και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν δει ποτέ πριν. Αυτά τα δύο πράγματα καθιστούν αυτό το τεστ πολύ δύσκολο».
Αλτσχάιμερ: Οι απαντήσεις του τεστ
Ποιο είναι εκείνο το σχήμα σε κάθε τετράδα αντικειμένων, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα; Σε αυτά τα παραδείγματα οι σωστές απαντήσεις είναι οι ακόλουθες. Στην εικόνα με τα μήλα είναι το 4. Η σωστή απάντηση στην εικόνα με τα πρόσωπα είναι το 1. Η σωστή απάντηση στην εικόνα με τον διάδρομο είναι το 3. Η σωστή απάντηση στην εικόνα με τα Greebles είναι το 3.
Η Emily Mason δήλωσε, επίσης, ότι η μελέτη θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων γνωστικών εξετάσεων. Αυτές θα στοχεύουν σε σχετικά νεαρά άτομα, που μπορεί να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.
Και διευκρίνισε η ίδια: «Εν κατακλείδι, δείξαμε ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ επιδεικνύουν σαφή διαφορά στην αντιληπτική επεξεργασία στο τεστ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει δεκαετίες ολόκληρες πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση της νόσου. Αυτή η διαφορά είναι πιο εμφανής σε νέα ερεθίσματα με υψηλό βαθμό αμφιβολίας ως προς τα χαρακτηριστικά. Όπως, δηλαδή, με τα σχήματα Greebles στο εν λόγω τεστ. Αυτό το τεστ μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα για τον εντοπισμό ασθενών με πρώιμη παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ πολλά χρόνια προτού γίνει η κανονική διάγνωση».
Άνοια: Τα συνήθη συμπτώματα
Συνήθη συμπτώματα είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του πάσχοντος, η δυσκολία στην κίνηση, ο αποπροσανατολισμός, η παράλογη σκέψη, ο εκνευρισμός, οι ψευδαισθήσεις, η αναποφασιστικότητα και γενικότερα, η αδύναμη μνήμη.
Βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου με άνοια είναι ότι δεν ξέρει πού βρίσκεται και ξεχνά εύκολα πρόσωπα, ακόμη και αν πρόκειται για στενούς συγγενείς ή την ίδια του την οικογένεια. Κύρια αιτία εμφάνισης άνοιας είναι το σύνδρομο Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια, όπως υπογλυκαιμία, υπονατριαιμία, χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα ή σοβαρή λοίμωξη, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τα συμπτώματα υποχωρούν όταν αντιμετωπιστεί το υποκείμενο αίτιο.
Ο καταλληλότερος γιατρός για την αντιμετώπιση της άνοιας είναι ο νευρολόγος. Ο ασθενής κατά την εξέταση θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν συγγενή ή φίλο του. Μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού του, ακολουθεί νευρολογική εξέταση και νευροψυχολογικά τεστ. Συμπληρωματικά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις.
Άνοια: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας γίνεται με βάση το αίτιο το οποίο ευθύνεται. Αν πρόκειται για τη νόσο Αλτσχάιμερ συνιστάται φαρμακευτική αγωγή για να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο η εξέλιξή της. Αν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αυτή πάθηση είτε με ειδική φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά αν είναι εφικτό.
Η πρόληψη της άνοιας εστιάζει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης. Η καλή κοινωνική ζωή, οι φίλοι, οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην εγρήγορση του εγκεφάλου όπως η εκμάθηση ξένης γλώσσας ή τα σταυρόλεξα και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου.
Σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια της νόσου παίζει το οικείο περιβάλλον του πάσχοντος, καθώς η ψυχολογική στήριξη, η κατανόηση και η υπομονή είναι τα βασικά στοιχεία για την ομαλή πορεία της υγείας του.