Δίαιτα: Όσο και αν αγαπάτε τα γλυκά, τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά, θα πρέπει σιγά σιγά να έχετε δεύτερες σκέψεις, καθώς νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει πως μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και «προδίδουν» την καρδιά. Έτσι, για να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να κόψουμε δύο από τις πιο αγαπημένες συνήθειες.
Η έρευνα
Δύο κοινά διατροφικά μοτίβα, που περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση σοκολάτας και γλυκών μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εντόπισαν δύο δίαιτες που σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στη μέση ηλικία.
Η πρώτη περιελάμβανε πολλή σοκολάτα, γλυκίσματα, βούτυρο και λευκό ψωμί και λίγα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η δεύτερη περιελάμβανε πολλά ροφήματα με σακχαρούχα γλυκαντικά, χυμούς φρούτων, σοκολάτα, προϊόντα ζαχαροπλαστείου, επιτραπέζια ζάχαρη και συντηρητικά και λίγο βούτυρο και τυρί υψηλών λιπαρών.
Για να εξετάσουν τις επιδράσεις της διατροφής στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα 116.806 ενηλίκων από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, με ηλικία από 37 έως 73 ετών και μέση ηλικία τα 56 έτη.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το φαγητό που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών και στη συνέχεια οι ερευνητές αναγνώρισαν τα θρεπτικά συστατικά τις ομάδες τροφίμων που είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες και υπολόγισαν τα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, μέσω αρχείων εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτων μέχρι το 2017 και το 2020 αντίστοιχα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την πρώτη διατροφή ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, νέοι, με οικονομικά προβλήματα, καπνιστές, λιγότερο δραστήριοι σωματικά, παχύσαρκοι ή υπερτασικοί σε σύγκριση με όσους η διατροφή τους δεν είχε υψηλή περιεκτικότητα στα τρόφιμα που ανήκουν στη δίαιτα αυτή.
Στην ομάδα της πρώτης διατροφής, τα άτομα που ήταν νεότερα των 60 ετών ή υπέρβαρα ή παχύσαρκα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνα που ήταν μεγαλύτερα των 60 ετών ή είχαν φυσιολογικό βάρος.
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τον δεύτερο τύπο διατροφής, βρέθηκε πως είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, παρόλο που έτειναν να είναι σωματικά δραστήριοι και ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να πάσχουν από παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.
Γυναίκες, άτομα νεότερα των 60 ετών ή πάσχοντες συγκεκριμένα από παχυσαρκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν κατανάλωναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα της δεύτερης δίαιτας.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων
Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης δεν επιτρέπει συμπεράσματα για κάποια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη διατροφή, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα.
Επιπλέον, καθώς τα διατροφικά δεδομένα λήφθηκαν από ατομικές αξιολογήσεις του 24ωρου και όχι από μια συνεχιζόμενη χρονική περίοδο, μπορεί να μην αντιπροσωπευτικά της διατροφής των συμμετεχόντων επί μακρόν.
Σύμφωνα με μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τους πιθανούς λόγους για τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διατροφές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα.
«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η χαμηλότερη κατανάλωση σοκολάτας, ειδών ζαχαροπλαστικής, βουτύρου, ψωμιού χαμηλού σε φυτικές ίνες, ροφημάτων με σακχαρούχα γλυκαντικά, τυποποιημένων χυμών φρούτων, επιτραπέζιας ζάχαρης και συντηρητικών θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου κατά τη μέση ηλικία. Τα συμπεράσματά μας βρίσκουν συνάφεια και με προηγούμενη μελέτη που υποδείκνυε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας διατροφικής συμβουλευτικής με βάση τα τρόφιμα που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγει η Carmen Piernas, συγγραφέας της μελέτης.
Καρδιά: Τροφές που την προστατεύουν
Το ταχίνι
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα τρόφιμο που παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα. Έτσι, το ταχίνι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και προάγει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους: Αρχικά, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συμβάλλει αρκετά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που οφείλεται στη δράση των φυτοστερολών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης. Παράλληλα, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης, βασικού παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου.
Η βρώμη και το κριθάρι
Στο εξωτερικό περίβλημα της βρώμης και του σιταριού έχει εντοπισθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που ονομάζονται β-γλυκάνες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές συνδέονται στο πεπτικό σύστημα με χολικά άλατα και χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της τελευταίας.
Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια
Τα ιχθυέλαια, γνωστότερα ως ω-3 λιπαρά οξέα, συναντώνται στα ψάρια και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων αλλά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση μεγάλων λιπαρών ψαριών (όπως ο σολομός) τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα αντίστοιχα ψάρια.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ ενώ παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών. Επιπλέον, αποδίδουν λιγοστές θερμίδες και προσφέρουν κορεσμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά που συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τα παντζάρια
Το παντζάρι περιέχει συστατικά που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση εντός 6 ωρών!
Το ελαιόλαδο
Το λάδι της ελιάς αγαπά την καρδιά. Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, την αντοχή τους στην ήπια θέρμανση αλλά και τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.
Τα όσπρια
Φακές, φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι: συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό. Ποσότητα μικρότερη από ένα φλιτζάνι είναι μάλιστα αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 1 φλιτζάνι όσπρια και 4 μικρομερίδες δημητριακών ολικής άλεσης κατάφεραν να μειώσουν την περιφέρεια μέσης, το βάρος, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή τους πίεση!