Αναφυλακτικό σοκ: Τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Η αλλεργική αντίδραση είναι η αντίδραση του σώματός σας σε μια ουσία που θεωρεί επικίνδυνη ή δυνητικά θανατηφόρα. Οι αλλεργίες της Άνοιξης είναι ήπιες και συχνά προκαλούνται από τη γύρη ή τα φυτά. Αλλά είναι πιθανό κάποιος να έχει μια πολύ πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλαξία είναι μια τέτοια σοβαρή και ξαφνική αλλεργική αντίδραση. Συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα, μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα.

Μόλις ένα αλλεργιογόνο μπει στο σώμα σας, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά. Οι πιο ήπιες αλλεργίες μπορεί να μην προκαλέσουν εμφανή συμπτώματα για αρκετές ώρες. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τροφές, φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων, φυτά και χημικές ουσίες.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αναφυλακτικής αντίδρασης

Δυνητικά οποιοδήποτε αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση σε οποιονδήποτε ασθενή έχει αλλεργία σε αυτό. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό ευαισθητοποίησης του ασθενούς στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, την οδό έκθεσης (η ενδοφλέβια χορήγηση είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με χορήγηση από του στόματος, εισπνοή ή διαδερμική επαφή) και την ποσότητα του αλλεργιογόνου.

Ωστόσο κάποια αλλεργιογόνα προκαλούν συχνότερα αναφυλακτική αντίδραση. Αυτά είναι τα δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα και σφήκα), τα φάρμακα (αντιβιοτικά και σκιαγραφικά, ειδικά όταν χορηγούνται ενδοφλέβια) και οι τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ψάρι, οστρακοειδή- μαλάκια, όσπρια και ξηροί καρποί. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, ακριβώς επειδή εισπνέονται ή επικάθονται στο δέρμα (δηλαδή δεν εισέρχονται από συστηματική οδό όπως οι τροφές ή τα φάρμακα) δεν ενοχοποιούνται για αναφυλακτική αντίδραση και αλλεργικό σοκ.

Αλλεργικό Σοκ: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Το αλλεργικό σοκ αρχίζει γρήγορα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο. Το σώμα σας απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες που προορίζονται για την καταπολέμηση της επικίνδυνης αυτής ουσίας. Αυτές οι χημικές ουσίες πυροδοτούν με τη σειρά τους μια αλυσιδωτή αντίδραση άλλων συμπτωμάτων. Αυτά τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Οι πιο ακραίες αντιδράσεις του οργανισμού, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, είναι:

 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Αδυναμία
 • Αναισθησία
 • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
 • Ταχυπαλμία
 • Απώλεια οξυγόνου
 • Συριγμός στην αναπνοή
 • Απόφραξη των αεραγωγών
 • Κνίδωση
 • Έντονο πρήξιμο των ματιών, του προσώπου, ή του σημείου του σώματος που ήρθε σε επαφή με το αλλεργιογόνο
 • Καρδιακή ανακοπή
 • Αναπνευστική ανακοπή

Αλλεργικό Σοκ: Πώς αντιμετωπίζεται άμεσα;

Αν βιώσετε μια έντονη αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να μείνετε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι. Εξηγήστε σε όποιον είναι κοντά σας τι ακριβώς συνέβη, ποιο νομίζετε ότι είναι το αλλεργιογόνο και περιγράψτε τα συμπτώματά σας. Η αναφυλαξία θα σας κάνει γρήγορα να αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι και, ενδεχομένως, θα προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να περιγράψετε τι σας συμβαίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει. Αν είστε μόνοι, όταν συμβαίνει η αλλεργική αντίδραση, καλέστε το 166 αμέσως.

Εάν βοηθάτε κάποιον άλλον που βιώνει μια αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να τον ενθαρρύνετε να παραμείνει ήρεμος. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, να κλιμακώσει την αντίδραση και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Προσδιορίστε τι προκάλεσε την αντίδραση, ώστε, αν μπορείτε, να το αφαιρέσετε. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο δεν έχει καμία περαιτέρω επαφή με το αλλεργιογόνο. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Αν υπάρχουν σημάδια δυσκολίας στην αναπνοή ή μειωμένη κυκλοφορίας αίματος, αναζητήστε επειγόντως βοήθεια, καλώντας το 166.

Αλλεργικό Σοκ: Ένεση επινεφρίνης

Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με σοβαρές αλλεργίες, παίρνουν μια συνταγή για ένεση επινεφρίνης, την οποία έχουν συνήθως κοντά τους. Αν αρχίσετε να βιώνετε το αναφυλακτικό σοκ, κάντε στον εαυτό σας την ένεση αμέσως.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό το φάρμακο σας γλιτώνει χρόνο, αλλά όχι τη ζωή. Ακόμα και μετά από την ένεση επινεφρίνης, θα πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Καλέστε το 166 αμέσως μόλις κάνετε την ένεση, ή ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο.

Η αναφυλαξία απαιτεί πάντα επίσκεψη στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Εάν δεν λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, η αναφυλαξία μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας φροντίσει και θα σας παρακολουθεί στενά.