Ανεμοβλογιά στα παιδιά και στους ενήλικες: Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν από ανεμοβλογιά.
Το εξάνθημα διαρκεί 6-8 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 8 περίπου μέρες. Η πτώση όμως των εφελκίδων (η κρούστα που σχηματίζεται πάνω από τις φυσαλίδες) μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο.
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό.
Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και με το υγρό των φασαλίδων.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Τι την προκαλεί;
Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα που ανήκει στην οικογένεια των ιών του έρπητα.
Ο ιός της ανεμοβλογιάς, μπορεί μετά την αρχική μόλυνση που προκαλεί στο παιδί, να παραμείνει ανενεργός στο σώμα του για όλη τη ζωή. Ωστόσο μπορεί, μετά από μερικές δεκαετίες, να δραστηριοποιηθεί ξανά και να προκαλέσει τη νόσο του έρπητα ζωστήρα.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Σύνδεση με τον έρπητα ζωστήρα
Όλα τα άτομα που πέρασαν ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία, κινδυνεύουν στην ενήλικη ζωή, να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα. Εκτιμάται ότι 20% των ασθενών που πέρασαν ανεμοβλογιά, θα εκδηλώσουν στην ενήλικη ζωή, έρπητα ζωστήρα.
Μετά από την πρώτη μόλυνση με τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ο ιός παραμένει αδρανής πλησίον των νευρικών κυττάρων, κοντά στο νωτιαίο μυελό. Η επαναδραστηριοποίηση του ιού, γίνεται για διάφορους λόγους, δεκαετίες μετά.
Το χαρακτηριστικό εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, εντοπίζεται κατά μήκος του δέρματος, που εξαρτάσαι από το νεύρο πλησίον του οποίου βρίσκεται ο ιός.
Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές φουσκάλες στο δέρμα, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και πάνω σε ερυθηματώδη περιοχή του δέρματος. Το εξάνθημα συνοδεύεται από μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, πόνο και φαγούρα.
Ο έρπητας ζωστήρας αντιμετωπίζεται με αντιικά φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη και με αναλγητικά. Υπάρχει επίσης εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Το εμβόλιο αυτό, ενδείκνυται για άτομα 60 ετών και άνω.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Ποια είναι η συμπτωματολογία της;
Η αρρώστια ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό και πολύ σύντομα εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όπως στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, στη μύτη.
Πάντοτε θα δείτε, αν ψάξετε καλά, τέτοιες φυσαλίδες και στο δέρμα της κεφαλής. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη.
Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα. Δηλαδή μπορεί την μια μέρα να παρουσιάσει εκατό βλάβες, την επομένη να εμφανιστούν καινούριες και την μεθεπόμενη καινούριες βλάβες.
Παρουσιάζει συνήθως 2-4 κύματα (στην ιατρική λέγονται εκθύσεις). Για αυτό το λόγο δεν είναι και σταθερό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανεμοβλογιά. Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.
Το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό για αυτό και βλέπουμε τα παιδιά αυτά να ξύνονται συνεχώς. Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουν και πόνο στην κοιλιά.
Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα.
Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης τα αδελφάκια των παιδιών με ανεμοβλογιά, παρουσιάζουν συνήθως, πιο σοβαρά την αρρώστια.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου;
Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται “ελαφρά αρρώστια”:
- Οι γυναίκες που κολλάνε ανεμοβλογιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκονται σε κίνδυνο συγγενούς λοίμωξης του εμβρύου.
- Τα νεογνά βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, εάν εκτεθούν και οι μητέρες τους δεν είναι ανοσοποιημένες.
- Μπορεί να συμβεί δευτεροπαθής λοίμωξη των φλυκταινών.
- Η εγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή αλλά σπάνια επιπλοκή.
- Το σύνδρομο Reye, η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα και η παροδική αρθρίτιδα αποτελούν άλλες πιθανές επιπλοκές της ανεμοβλογιάς.
- Παρεγκεφαλιδική αταξία μπορεί να εμφανιστεί στη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης ή αργότερα. Χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως ασταθή βάδιση.
Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα (αυτά με μειωμένο αμυντικό σύστημα), στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό τα ανοσοκατασταλμένα άτομα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Πώς πραγματοποιείται η πρόληψη;
Καθώς η ανεμοβλογιά είναι αερομεταφερόμενη και ιδιαιτέρως μεταδοτική πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Είναι δυνατό να κολλήσετε ανεμοβλογιά από κάποιον στο σούπερ μάρκετ που βρίσκετε σε διαφορετικό διάδρομο, ο οποίος δεν γνωρίζει καν ότι έχει ανεμοβλογιά!
Το εμβόλιο έναντι της ανεμοβλογιάς είναι μέρος του τυπικού προγράμματος εμβολιασμών.
- Τα παιδιά λαμβάνουν δύο δόσεις του παραδοσιακού εμβολίου έναντι της ανεμοβλογιάς. Η πρώτη δίνεται όταν το παιδί είναι 12 – 15 μηνών. Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση όταν είναι 4 -6 ετών.
- Άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο και δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις σε μεσοδιάστημα 4 -8 εβδομάδων.
Σχεδόν κανένας που έχει εμβολιαστεί δεν θα αναπτύξει μέτρια ή σοβαρή ανεμοβλογιά. Ο μικρός αριθμός παιδιών που αναπτύσσει ανεμοβλογιά μετά τον εμβολιασμό, αποτελούν μόνο ήπια περιστατικά.
Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς δεν απαιτεί αναμνηστική δόση αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, ένα παρόμοιο αλλά διαφορετικό εμβόλιο που δίνεται αργότερα στη ζωή μπορεί να μειώσει την επίπτωση του έρπη ζωστήρα.
Μιλήστε στο γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί μπορεί να βρίσκετε σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές και μπορεί να έχει εκτεθεί. Τα άμεσα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι σημαντικά. Η χορήγηση του εμβολίου νωρίς μετά την έκθεση μπορεί επίσης να ελαττώσει τη βαρύτητα της νόσου.
Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις
- Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. ΜΗ δίνετε ποτέ ασπιρίνη γιατί η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (βαριά αρρώστια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεφρά).
- Αντιβίωση δε χρειάζεται.
- Υπάρχει φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη νόσο και λέγεται ακυκλοβίρη. Μπορείτε να το πάρετε μόνο μετά από εξέταση και συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον παιδίατρο σας.
- Για τον κνησμό υπάρχουν ειδικές λοσιόν που μπορείτε να βάλετε στο σώμα του παιδιού καθώς επίσης και ειδικά αντιϊσταμινικά φάρμακα, τα οποία όμως μπορείτε να πάρετε μόνο με την συμβουλή του παιδιάτρου σας.
- Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην ξύνεται και να μολύνει τις φυσαλίδες.
Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει κάτι από τα παρακάτω:
- Έντονο πονοκέφαλο
- Σύγχυση
- Υπνηλία
- Ευερεθιστότητα
- Επανειλημμένους εμέτους
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Σημεία μόλυνσης του δέρματος