Ανεπάρκεια σεληνίου: Τα προβλήματα που δημιουργούνται

Μπορεί να μην την έχετε καν ακουστά, αλλά η ανεπάρκεια σεληνίου προκαλεί αρκετά προβλήματα στον οργανισμό σας.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργήσει σωστά. Η έλλειψη οποιουδήποτε από αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά θα επηρεάσει την υγεία συνολικά. Το σελήνιο είναι ένα τέτοιο σημαντικό ιχνοστοιχείο με εντυπωσιακές ιδιότητες. Είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση ορισμένων σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, ο θυρεοειδής αδένας, οι νευρολογικές και καρδιακές λειτουργίες, οι ενζυμικές λειτουργίες κλπ. Αντί να υποθέτετε πώς μπορεί να σας επηρεάσει η έλλειψη σεληνίου, διαβάστε παρακάτω.

Ποιες ομάδες κινδυνεύουν από ανεπάρκεια σεληνίου

  • Άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση
  • Άτομα που έχουν HIV
  • Άτομα που κάνουν διατροφή χαμηλή σε σελήνιο

Ανεπάρκεια σεληνίου: Σημάδια και συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης σεληνίου είναι:

-Αδυναμία

Μυϊκοί πόνοι

-Ανησυχία

-Ψυχική σύγχυση

Αλλαγές διάθεσης

Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από ανεπάρκεια σεληνίου

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Το σελήνιο βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκειά του θα επηρεάσει άμεσα την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου. Μια χρόνια καρδιακή νόσος η «μυοκαρδιοπάθεια» συνδέθηκε με την ανεπάρκεια σεληνίου. Επίσης, η υπεροξείδωση των λιπιδίων μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ανεπαρκούς σεληνίου στον οργανισμό.

Ανοσία

Η έλλειψη σεληνίου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και τον θέτει σε κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης. Το προσβεβλημένο άτομο γίνεται επιρρεπές σε ασθένειες. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ανοσίας. Μπορεί επίσης η έλλειψή του να οδηγήσει σε βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό το μεταλλικό ιχνοστοιχείο, επίσης, ρυθμίζει τις λειτουργίες τριάντα τύπων σεληνοπρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για το ενδοκρινικό σύστημα.

Επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου

Η έλλειψη σεληνίου δεν περιορίζεται μόνο στα οστά και τους μυς αλλά και στον εγκέφαλο. Ένα άτομο με χαμηλά επίπεδα σεληνίου υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα. Εάν η  έλλειψη σεληνίου επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα όπως η νόσος του Alzheimer.

Επηρεάζει τις μυοσκελετικές λειτουργίες

Οι μυοσκελετικές ασθένειες όπως η ασθένεια Kashin-Beck προκαλούνται από την ανεπάρκεια αυτού σεληνίου. Αυτό προκαλεί βλάβες στα οστά, στις αρθρώσεις και παραμορφώσεις χόνδρου που οδηγούν σε διογκωμένες ή διευρυμένες αρθρώσεις. Γενικά, οι σεληνοπρωτεΐνες διαχειρίζονται τις μυϊκές λειτουργίες.

Φτωχό ενδοκρινολογικό σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζει τις ορμόνες που εκκρίνονται από την υπόφυση, το θυρεοειδή, τα επινεφρίδια, καθώς και το πάγκρεας, τις ωοθήκες και τους όρχεις. Η έλλειψη σεληνίου θα επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των αδένων και θα προκαλέσει περαιτέρω ορμονική ανισορροπία. Παραδόξως, ο θυρεοειδής έχει την υψηλότερη ποσότητα σεληνίου μεταξύ άλλων οργάνων. Η ανεπάρκειά του θα μπορούσε να εμποδίσει πολλές διαδικασίες ταυτόχρονα.

Μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία

Το σελήνιο είναι ένα βασικό μέταλλο για τους άνδρες, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βιοσύνθεσης τεστοστερόνης. Σε μερικούς άνδρες, η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει ακλόνητη απόδειξη για αυτό. Πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες

6 τρόποι που το σελήνιο ωφελεί τον οργανισμό

Το σελήνιο είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.

Tο σελήνιο αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, είναι ενεργός ανοσορυθμιστής και ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από τις βιταμίνες Α, C ή Ε.

Άλλωστε, το σελήνιο συνδυάζεται με άλλες πρωτεΐνες για τη δημιουργία σεληνοπρωτεϊνών όπως η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) και η ρεδουκτάσης της θειορεδοξίνης (TRx),, οι οποίες  δρουν ως αντιοξειδωτικά για την υποστήριξη της υγείας σε κυτταρικό επίπεδο.

Το σελήνιο ενισχύει τη λειτουργία του θυροειδούς αδένα

Οι ορμόνες του θυροειδούς επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και σε σχέση με τους υπόλοιπους ιστούς του σώματος, ο θυροειδής περιέχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου. Όπως συμβαίνει και με το ιώδιο, το σελήνιο παίζει σπουδαίο ρόλο στην σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Έρευνα έδειξε πως η λήψη σεληνίου κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τον υποθυρεοειδισμό ενώ άλλη έρευνα έδειξε πως η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου μείωσε τις αρνητικές επιδράσεις του συνδρόμου Χασιμότο.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του σεληνίου είναι σπουδαίες

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν τον κυτταρικό εκφυλισμό, γνωστό και ως γήρανση.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το σελήνιο εξουδετερώνει την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Έρευνα αποκάλυψε πως τα επίπεδα σεληνίου μειώνονται με το χρόνο και το χαμηλό σελήνιο συμβάλλει στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

Το σελήνιο ενισχύει την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα

Τα βαρέα μέταλλα είναι από τα πλέον τοξικά και οι αποτελεσματικοί τρόποι αποτοξίνωσης του σώματος από αυτά είναι λίγοι. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το σελήνιο  βοηθά στην απομάκρυνση υδραργύρου από τον οργανισμό.

Το σελήνιο ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Είναι σαφές από το πλήθος ευρημάτων των ερευνών πως υπάρχει άμεσα σχέση ανάμεσα στη συγκέντρωση σεληνίου στον οργανισμό και στην καρδιαγγειακή υγεία. Και δεν είναι μόνο το σελήνιο από μόνο του σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά λειτουργεί σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία όπως η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη για να επιστρέψουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα σε κανονικά επίπεδα.

Το σελήνιο ενισχύει την αναπαραγωγική λειτουργία

Το σελήνιο είναι σημαντικό για την αναπαραγωγική υγεία τόσο των γυναικών όσο και των αντρών. To σελήνιο ευνοεί την κινητικότητα σπέρματος ενώ έρευνες συνδέουν την ανεπάρκεια σεληνίου στις γυναίκες με την πιθανότητα αποβολής.

Το σελήνιο μάχεται τον καρκίνο

Έρευνες έχουν μελετήσει την χαμηλή συγκέντρωση σεληνίου στον οργανισμό με την πρόκληση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το σελήνιο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά κόντρα στον καρκίνο αλλά περισσότερο προληπτικά.

Βραζιλιάνικα καρύδια: Αποτελούν την καλύτερη πηγή σεληνίου, περιέχοντας 544 μικρογραμμάρια (mcg) σε κάθε 30 περίπου γραμμάρια(δηλαδή 6 με 8 καρύδια).