Έχετε κακή διάθεση; 5 φυσικοί τρόποι για να αρχίσετε να χαμογελάτε

Λίγο τα οικονομικά προβλήματα, λίγο οι συγκρούσεις και τα άγχη της δουλειάς, είναι φυσικό πολλές φορές να έχετε κακή διάθεση. Υπάρχει και είναι η σεροτονίνη, η χημική ουσία που παράγει ο οργανισμός και στόχος της είναι να σας βοηθά κάθε φορά που συναντάτε κάποιο εμπόδιο.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που υπάρχει στον εγκέφαλο και στο έντερο και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αποτελούν βασικό παράγοντα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μπορείτε όμως να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την πνευματική σας υγεία με τις ακόλουθες πέντε στρατηγικές:

Άσκηση

Σίγουρα το έχετε ακούσει: Η άσκηση προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες μας κάνουν χαρούμενους. Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας απελευθερώνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους. Δεν χρειάζεται πολλή άσκηση για να αποκομίσετε τα οφέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας έως και για 12 ώρες. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε ασκήσεις που πραγματικά σας αρέσουν, συνιστά ο Simon Young, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Αν μισείτε κάθε λεπτό της προπόνησής σας, πόσο μπορεί να βελτιωθεί η διάθεσή σας…

Μασάζ

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έκαναν μια επισκόπηση 12 μελετών σχετικά με τα οφέλη του μασάζ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης επειδή επηρεάζει τη βιοχημεία του σώματος. Σειρά μελετών με πάνω από 500 συμμετέχοντες (άντρες, γυναίκες και παιδιά) με κατάθλιψη ή άγχος, έδειξαν ότι η θεραπεία με μασάζ μείωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες έως και 53% και αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης.

Βγείτε στον ήλιο

Τους χειμερινούς μήνες και ειδικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μην αφήνετε την ηλιοφάνεια ανεκμετάλλευτη. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή είναι συνηθισμένη κατά τους χειμερινούς μήνες και σχετίζεται με την απουσία φυσικού φωτός. Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης κατά τις ηλιόλουστες μέρες συγκριτικά με τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά.

Προσοχή στη διατροφή

Ορισμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης. Μία από τις καλύτερες τροφές είναι τα καρύδια. Αμερικανική μελέτη με 20 άτομα που έλαβαν συστάσεις να αποφεύγουν τα καρύδια και 22 που τα κατανάλωναν τακτικά, έδειξε μετά από τρεις μήνες ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης (μεταξύ άλλων θετικών επιδράσεων στην υγεία τους). Άλλα τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ο ανανάς, τα δαμάσκηνα και οι ντομάτες.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός και γενικά οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι ο κλασικός διαλογισμός μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενώ αρκούν 30 λεπτά για να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

7 τροφές πλούσιες σε σεροτονίνη

– Καρύδια
– Καρύδια πεκάν
– Ανανάς
– Μπανάνα
– Ακτινίδια
– Δαμάσκηνα
– Ντομάτες

Τα ναι και τα όχι της διατροφής όταν έχουμε άγχος

Μια κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές είναι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αναφέρει το Λόγω Διατροφής και συνεχίζει: Αυτά τα λιπαρά, βρίσκονται συνήθως στα ψάρια, και μελέτες αποδεικνύουν ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να πάρουν τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω της διατροφής.

Το άγχος χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης δρώντας ως πρόδρομος. Άρα, η τριπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των δεικτών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, μειώνοντας τα συναισθήματα του άγχους.

Όταν πρόκειται για αγχώδεις διαταραχές, τι δεν τρώτε είναι επίσης εξίσου σημαντικό.

Για παράδειγμα, η διέγερση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα – προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ιδρωμένες παλάμες, κλπ – μπορεί να συγχέεται με τα συναισθήματα του κινδύνου και να προκαλέσει μια κρίση πανικού σε άτομα που έχουν πολύ άγχος. Γι “αυτό είναι καλύτερο να περιοριστεί η καφεΐνη ή να τη βγάλετε τελείως από τη διατροφή, εάν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί, ότι, οι αγχώδεις διαταραχές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεραπείας. Όπως και με τις σωματικές ασθένειες, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι βασική για την υγιή διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.

Η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Τα αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι η ιδανική διατροφή για την προστασία της καρδιάς και τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πεπτικού συστήματος.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της μεσογειακής δίαιτας που ελαττώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα και τα εγκεφαλικά επεισόδια τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι θαυματουργές στατίνες; Πρόκειται για κάποιες ουσίες που περιέχουν οι φυτικές τροφές ή συνολικά η μεσογειακή δίαιτα επηρεάζει κατευθείαν το DNA του ανθρώπου;

Ερευνητές από τη Βοστώνη μελέτησαν τα προβλήματα υγείας 5.000 νοσηλευτριών επί μια δεκαετία και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο «British Medical Journal», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Ιατρική Εταιρείας. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στη μελέτη των τελομερών που αποτελούν τα άκρα των χρωματοσωμάτων του ανθρώπου, δηλαδή του υλικού του ανθρώπινου κυττάρου που φιλοξενεί τα γονίδια, με απλά λόγια του DNA.

Οι γενετιστές υποστηρίζουν ότι το μήκος των τελομερών έχει σχέση με τη γήρανση του ανθρώπινου κυττάρου και, κατ’ επέκταση, με τις παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας και εκδηλώνονται παράλληλα με την πρόοδο της ηλικίας. Στις παθήσεις αυτές πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι καρδιοπάθειες και οι διάφορες μορφές καρκίνου. Οι νοσηλεύτριες που διατρέφονταν κυρίως με μεσογειακή δίαιτα είχαν χρωμοσώματα με μακρύτερα τελομερή και εμφάνιζαν στατιστικά λιγότερες καρδιοπάθειες και καρκίνους, συγκριτικά με εκείνες που διατρέφονταν κυρίως με κόκκινο κρέας, βούτυρο και γενικότερα γαλακτοκομικά πλούσια σε λίπη.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή έδειξε ότι το μυστικό της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης του ανθρώπου που τρέφεται με βάση τη μεσογειακή δίαιτα βρίσκεται στην κατευθείαν επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στα γονίδιά του.