Αντιγήρανση: Φάε αυτά τα θαλασσινά και δες το πρόσωπό σου να λάμπει

Εάν τα πρώτα σημάδια του γήρατος έχουν κάνει την εμφάνισή τους καλό είναι να δράσεις άμεσα για να μην αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο πρόσωπό σου.

Για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τα οφέλη ενός θαλάσσιου οργανισμού ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η κατανάλωση των θαλάσσιων οργανισμών Ascidiacea, γνωστά και ως χιτωνοφόρα, μπορεί να αναστρέψει τα κύρια σημάδια της γήρανσης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong-Liverpool, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao tong και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θαλασσινών καταναλώνεται ευρέως σε ασιατικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, και η πολύτιμη αντιγηραντική ουσία που περιέχουν είναι τα πλασμαλογόνα (κατηγορία γλυκεροφωσφολιπιδίων), που εντοπίζονται στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλά μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η απώλειά τους μάλιστα είναι προάγγελος πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Η επιστημονική ομάδα, με στόχο να διερευνήσει την επίδραση της αύξησης των πλασμαλογόνων στη διαδικασία της γήρανσης, τα προσάρμοσαν στη διατροφή των ηλικιωμένων πειραματόζωων. Μετά τη χορήγηση των συμπληρωμάτων, διαπίστωσαν ότι η επίδρασή τους ήταν σημαντική στις μαθησιακές ικανότητες και τα συμπτώματα αυτών των ποντικών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα πλασμαλογόνα μπορεί όχι απλώς να σταματήσουν τη γνωστική εξασθένιση, αλλά μπορεί να αντιστρέψουν τις γνωστικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα ηλικιωμένα ποντίκια ανέπτυξαν νέο πυκνό και γυαλιστερό τρίχωμα, σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με το συμπλήρωμα» επισημαίνει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης Lei Fu.

Πώς επηρεάστηκαν τα ποντίκια

Οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ποντικιών μετά από αυτή την τροποποίηση στη διατροφή εξετάσθηκαν από τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν έναν υδάτινο λαβύρινθο Morris – μια πισίνα που περιέχει μια πλατφόρμα που χρησιμεύει ως χώρος ανάπαυσης. Παραδόξως, με το συμπλήρωμα των πλασμαλογόνων, τα ηλικιωμένα ποντίκια συμπεριφέρθηκαν περισσότερο σαν νεαρά ποντίκια, βρίσκοντας την πλατφόρμα πολύ πιο γρήγορα από την ομάδα ελέγχου των ηλικιωμένων ποντικών που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Αυτό οφειλόταν στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό τους. Τα ποντίκια που έλαβαν το συμπλήρωμα πλασμαλογόνων είχαν υψηλότερο αριθμό και ποιότητα συνάψεων – τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και πυλώνες της μνήμης και της μάθησης – από τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια μάθαιναν ευκολότερα νέες δεξιότητες και δημιουργήσαν νέα νευρωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα μείωθηκε η φλεγμονή, που με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική ικανότητα, προάγοντας εν ολίγοις την νευροαναγέννηση.

Εν τέλει, ο καθηγητής Lei Fu θεωρεί ότι η λήψη από του στόματος θεραπεία σε μορφή χαπιού θα μπορούσε να είναι μια εφικτή θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Αντιγήρανση: Φάτε αυτά τα λαχανικά και μείνετε πάντα νέοι

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στο πρόσωπό σας! Φάτε καλά για να μείνετε πάντα νέοι και νέες.

Μία σύνθετη ουσία που βρίσκεται σε πληθώρα λαχανικών, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ήπατος, των ματιών, του σκελετού και του μεταβολισμού.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία αποτρέπει και την αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα παρά την αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Η ουσία αυτή ονομάζεται µονονουκλεοτίδιο του νικοτιναµιδίου (nicotinamide mononucleotide, NMN) και φάνηκε να αντισταθμίζει το έλλειμμα στην παραγωγή ενέργειας που θεωρείται ότι καθοδηγεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Σχετικά πειράματα έδειξαν επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών.

Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση του µονονουκλεοτιδίου του νικοτιναµιδίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο στους γηραιότερους οργανισμούς, αφού στις μικρότερες ηλικίες παράγεται με φυσικό τρόπο σε επαρκή ποσότητα.

To NMN βρίσκεται σε λαχανικά όπως:

  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Αβοκάντο
  • Φασολάκια σόγιας (ενταμάμε)
  • Αγγούρι

Αν θέλετε νεανική επιδερμίδα, μην τρώτε αυτές τις τροφές

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και αφήνει τα σημάδια του στο σώμα μας. Και μεις όμως και οι συνήθειές μας παίζουμε μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση αυτών των σημαδιών.

Κρέμες, ιατρικές επεμβάσεις, συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται από πολλούς στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη δύσκολη αυτή μάχη. Ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν όλα αυτά αν η διατροφή που ακολουθούμε δεν είναι σωστή. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια τρόφιμα τα οποία θεωρείται ότι κάνουν κακό στον οργανισμό και μάλιστα μας… γερνάνε.

Οι 11 τροφές που μας κάνουν να γερνάμε γρηγορότερα είναι οι εξής:

Ζάχαρη

Οταν η ζάχαρη υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό προσκολλάται στο κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό. Χάνοντας το δέρμα την ελαστικότητα του, δημιουργούνται ρυτίδες.

Ακόρεστα Λιπαρά

Όπως και η ζάχαρη, τα περιττά ακόρεστα λιπαρά, κάνουν το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο.

Αλάτι

Το αλάτι αφυδατώνει το σώμα. Η αφυδάτωση σε κάνει να αισθάνεσαι κόπωση και να φαίνεσαι κουρασμένος και χωρίς ενέργεια

Καφές

Ο καφές και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, επίσης αφυδατώνουν, επίσης, το σώμα.

Γλυκίσματα

Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα.

Γλυκαντικά

Αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αφυδατώνει το σώμα με όλα τα τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Ενεργειακά Ποτά

Υδατάνθρακες

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.

Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά, συμβάλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, κάνοντας το σκληρό και άκαμπτο.

Αναψυκτικά

Ως ένα ρόφημα πλούσιο σε ζάχαρη, τα αναψυκτικά αφυδατώνουν το σώμα.