Υπέρταση: Ρίξτε την πίεση με 8 απλούς κανόνες

H υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή τιμές που κυμαίνονται πάνω από τα όρια που έχουν υιοθετηθεί ως φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που έχουν υιοθετηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης, η ταξινόμηση της πίεσης για τους ενηλίκους είναι η εξής:

Ιδανική πίεση: Συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg και διαστολική κάτω από 80 mmHg.

Φυσιολογική πίεση: Συστολική πίεση 120-129 mmHg και/ή διαστολική 80 – 84 mmHg.

Υψηλή φυσιολογική: Συστολική πίεση 130-139 mmHg και/ή διαστολική 85 – 89 mmHg ή και τα δύο.

Υπέρταση: συστολική πίεση πάνω από 140 mmHg ή διαστολική πάνω από 90 mmHg ή και τα δύο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς αν δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να συστήσει ο γιατρός, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να ρίξετε την πίεσή σας ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

8 τρόποι να ρίξετε την πίεση

Άσκηση: Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η σωματική άσκηση δυναμώνει την καρδιά και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες. Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά ήπιας άσκησης (π.χ. περπάτημα) ή 75 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) την εβδομάδα.

Μείωση της κατανάλωσης αλατιού: Η μέση κατανάλωση αλατιού έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης που παρατηρείται στην κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και έτοιμων γευμάτων. Αν και το αλάτι δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό, σε γενικές γραμμές συνιστάται ο περιορισμός του στη διατροφή από τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εμπλέκεται περίπου στο 16% των περιστατικών υπέρτασης παγκοσμίως. Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πάνω από ένα.

Τροφές με κάλιο: Το κάλιο συμβάλλει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά τον οργανισμό να απορρίψει το περιττό αλάτι κι έτσι μειώνει την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, η μπανάνα, το αβοκάντο, το γιαούρτι, ο τόνος, ο σολομός και τα φασόλια.

Μείωση της καφεΐνης: Αν και η επίδρασή της είναι συνήθως παροδική, συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, σοκολάτας, ενεργειακών ποτών και άλλων καφεϊνούχων προϊόντων σε υπερτασικούς που παρουσιάζουν ευαισθησία στην καφεΐνη.

Διαχείριση του στρες: Το χρόνιο στρες προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση των καρδιακών παλμών, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να παραμένει μόνιμα υψηλή.

Απώλεια βάρους: Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι υπερτασικοί (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25) ωφελούνται σημαντικά από την απώλεια βάρους. Ακόμη και μια μείωση της τάξης του 5% της συνολικής σωματικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επαρκής πρόσληψη μαγνησίου: Το μαγνήσιο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ώστε το αίμα να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα στο σώμα και να αποτρέπεται η υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια, στα πουλερικά αλλά και στα προϊόντα ολικής άλεσης.

Υπέρταση: Διάγνωση, εξετάσεις και 9 κρίσιμες ερωτήσεις

Υπέρταση ονομάζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι να δυνατό να διαγνωσθούν με υπέρταση ακόμη και μικρά παιδιά

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Τι είναι η μέγιστη (μεγάλη) κι ελάχιστη (μικρή) πίεση;

Καθώς η καρδιά στέλνει το αίμα στις αρτηρίες κατά ώσεις η πίεση αυξάνει και μειώνεται με κάθε κτύπο της καρδιάς. Όταν η καρδιάς συσπάται αυξάνει η πίεση μέχρι ένα μέγιστο σημείο που το λέμε συστολική πίεση (μεγάλη) και μειώνεται όταν χαλαρώνει μέχρι ένα ελάχιστο που το λέμε διαστολική πίεση (μικρή) . Μετράμε την πίεση σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg).

Υπέρταση

Υπέρταση ονομάζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος (συστολική ≥ 140mmHg, διαστολική ≥ 85mmHg). Διαβαθμίζεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι να δυνατό να διαγνωσθούν με υπέρταση ακόμη και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου στο 20% του συνολικού πληθυσμού.

Πώς προκύπτει η υπέρταση;

Σε ποσοστό 90 με 95% των περιπτώσεων η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής, οφείλεται δηλαδή σε:

 • κληρονομικούς παράγοντες
 • αυξημένο σωματικό βάρος
 • καθιστική ζωή
 • υπερβολική πρόσληψη αλατιού
 • αυξημένο άγχος
 • αρτηριοσκλήρυνση

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής, οφείλεται δηλαδή σε κάποια άλλη πάθηση και εμφανίζεται λόγω αυτής. Οι παθήσεις που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι:

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υπέρταση;

Η υπέρταση έχει χαρακτηρισθεί και ως “ύπουλη νόσος” γιατί συνήθως δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ίσως ο υπερτασικός ασθενής να αναφέρει κάποια συμπτώματα όπως:

αλλά ισχύουν κυρίως για ασθενείς με βαριάς μορφής υπέρταση.

Άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως σχετίζονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι:

 • η εύκολη κόπωση
 • η ζάλη
 • το αίσθημα παλμών

Υπέρταση: Διάγνωση και εξετάσεις

Η επίσκεψη στο ιατρείο περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και την καταγραφή του πλήρους ιστορικού του ασθενή, καθώς επίσης και τη διερεύνηση άλλων παθήσεων που τυχόν υπάρχουν μέσω εργαστηριακού ελέγχου.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση των ηλεκτρολυτών και έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, εξετάσεις αίματος και ούρων ως και απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπέρταση. Συνήθως η διάγνωση γίνεται μέσω μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης από τον ιατρό με τον ασθενή σε καθιστή θέση.

Ως υπερτασικός ορίζεται κάποιος όταν η συστολική πίεση, γνωστή και ως “μεγάλη”, είναι πάνω από 140mmHg και η διαστολική, ή αλλιώς “μικρή” είναι από 85mmHg και πάνω. Γενικότερα η πίεση του αίματος θεωρείται ιδανική όταν η συστολική είναι 120 mmHg και η διαστολική 70mmHg.

Υπέρταση και πιθανές επιπλοκές

Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζεται , διότι  είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τον οργανισμό. Εάν δεν ρυθμιστεί, αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν καρδιαγγειακά νοσήματα όπως:

Επιπλέον υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να προκύψουν:

 • ισχαιμικά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • ανεύρυσμα αορτής
 • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • βλάβες στον αμφιβληστροειδή
 • εμφάνιση άνοιας

Υπέρταση και θεραπεία 

Δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει τον ασθενή οριστικά από την υπέρταση. Θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτήν και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού. Εφόσον ο ιατρός το κρίνει σκόπιμο θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή με αντιυπερτασικά δισκία.

Έχουμε καταγράψει ότι λιγότεροι από τους μισούς υπερτασικούς κάνουν σωστή θεραπεία ενώ πολλοί από αυτούς που κατά καιρούς παίρνουν φάρμακα για να μειώσουν την πίεσή τους δεν είναι υπερτασικοί και δεν τα έχουν ανάγκη. Η σύγχυση αυτή που επικρατεί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση γύρω από αυτή.

Η επιλογή της αγωγής διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, γίνεται με γνώμονα  την ηλικία, τα σύνοδα νοσήματα, τη βαρύτητα της πάθησης και τυχόν αλλεργίες που έχει ο εκάστοτε ασθενής.

Στην περίπτωση των ασθενών με ελαφριάς μορφής υπέρταση, δεν δίδεται θεραπεία αλλά συνιστάται η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών.

Υπέρταση και πρόληψη

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση όσο ένα αντιυπερτασικό φάρμακο. Ο κίνδυνος να εμφανιστεί υπέρταση είναι πολύ μικρότερος όταν υιοθετούμε τις παρακάτω συμπεριφορές:

 • Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
 • Διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος
 • Ασκούμαστε τουλάχιστον  δύο- τρεις φορές την εβδομάδα
 • Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού
 • Διακόπτουμε το κάπνισμα
 • Αποφεύγουμε την κατάχρηση αλκοόλ
 • Περιορίζουμε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ
 • Αποβάλλουμε όσο μπορούμε το άγχος

Υπέρταση: Συνήθεις ερωτήσεις των ασθενών

Πότε πρέπει να πάρω φάρμακα για την υπέρταση; 

Ο ιατρός θα βασίσει την απόφασή του στο ύψος της αρτηριακής πίεσης, στο αν τυχόν υπάρχουν ήδη αλλοιώσεις στον οργανισμό από την υπέρταση και αν συνυπάρχουν άλλοι βλαπτικοί για τα αγγεία παράγοντες (παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου)

Θα αισθανθώ καλύτερα παίρνοντας φάρμακα;

Συνήθως ναι. Πάντως η θεραπεία στοχεύει στη μακροχρόνια προστασία από τις απώτερες επιπλοκές της πίεσης και όχι για υποκειμενική βελτίωση.

Τα διουρητικά βλάπτουν τα νεφρά;

Όχι μόνο δεν βλάπτουν τα νεφρά αλλά μειώνοντας την πίεση προστατεύουν τα νεφρά από τις συνέπειες της υπέρτασης.

Είναι κακό που ορισμένα φάρμακα μειώνουν τους σφυγμούς;

Αντίθετα, είναι συχνά επιθυμητό γιατί έτσι προστατεύεται η καρδιά ακόμα περισσότερο. Η βραδυκαρδία που προκαλούν ορισμένα φάρμακα δεν είναι παρενέργεια αλλά μέρος της θεραπευτικής τους δράσης.

Εάν αρχίσω θεραπεία με φάρμακα , δεν θα μπορώ να τα σταματήσω;

Αφού δεν υπάρχει οριστική ίαση, αλλά δια βίου διαρκής έλεγχος της υπέρτασης η θεραπεία μπορεί μεν αλλά , δεν πρέπει να σταματήσει. Δεν υπάρχει εθισμός στα φάρμακα ώστε να μην μπορούν να διακοπούν.

Πρέπει να διακόπτω που και που τη λήψη των φαρμάκων για να ξεκουράζεται ο οργανισμός;

Η διαρκής θεραπεία δεν δημιουργεί κινδύνους, αντίθετα η ανεπαρκής και ατελής θεραπεία μειώνει το πλεονέκτημα της προστασίας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι θα συμβεί εάν κάποια φορά ξεχάσω το φάρμακό μου;

Τίποτα σοβαρό. Καλό είναι όμως αυτό να μην συμβαίνει συχνά.

Γιατί ο ιατρός μου αλλάζει θεραπεία;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να επιτευχθεί μια τιμή –στόχος της αρτηριακής πίεσης μέσα σε εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Έτσι ο ιατρός αρχίζει με μικρή δόση φαρμάκου που προοδευτικά αυξάνει και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσει και δεύτερο φάρμακο. Εάν το πρώτο φάρμακο δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα τότε ο ιατρός το αντικαθιστά με άλλο διαφορετικής κατηγορίας . Μερικές φορές μπορεί να χορηγηθεί χάπι συνδυασμού δύο ή τριών φαρμάκων.

Πως θα λύσω και τις άλλες απορίες που έχω;

Ρώτησε τον ιατρό σου!