Αποτρίχωση με laser: Απαντήσεις που ψάχνουμε

Δυστυχώς το καλοκαίρι πλησιάζει, και λέω δυστυχώς γιατί πρέπει να μένουμε σπίτι … ακόμα !!

Ο καιρός ανοίγει, ο ήλιος αρχίζει να γίνεται έντονος και δυνατός όμως εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να προσέξουμε τον εαυτό μας. Και αυτό γιατί ? Η απάντηση είναι μία, ποιος θα μας δει. Σύντομα όμως η κατάσταση θα αλλάξει και θα βγούμε από τα σπίτια μας μετά από μία μεγάλη περίοδος κοροναικής νάρκης σαν τα σαλιγκάρια.Η διάθεση θα αλλάξει και θα πρέπει να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας το πρόσωπο και το σώμα μας.

Αν και δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε αποτρίχωση με laser μιας γιατί θα χρειαστεί ένας κύκλος θεραπειών για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να είστε έτοιμες να βγείτε στις παραλίες το καλοκαίρι παρόλα αυτά χρόνος υπάρχει.

Για διάστημα ενός μήνα τουλάχιστον που από ότι φαίνεται το έχουμε στην διάθεση μας λόγω του Κορωναίου  , θα πρέπει να αφήσετε την τρίχα να μεγαλώσει φυσικά, χωρίς να εφαρμόσετε άλλη μέθοδο ριζικής αποτρίχωσης όπως κερί ή ηλεκτρόλυση. Το laser θα πρέπει να βρει τρίχα με μελανίνη στον θύλακα ώστε να μπορέσει να τον καταστρέψει. Χρησιμοποιήστε μόνο ξυράφι λοιπόν, και μάλιστα μία μέρα πριν από την συνεδρία. Αν δεν το έχετε κάνει, θα πρέπει ο θεραπευτής σας να τριμάρει την περιοχή πριν την θεραπεία.

Αποτρίχωση με laser: Τι να προσέξετε

  1. Η αποτρίχωση με Λέιζερ είναι μια απλή διαδικασία, για την οποία πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι. Ας δούμε σήμερα κάποιες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν και κατά τη διάρκεια των συνεδριών για αποτρίχωση με laser
  2. Η δράση των laser αποτρίχωσης στηρίζεται στην απορρόφηση της ενέργειας των ακτίνων laser από τη μελανίνη της τρίχας. Την ίδια απορροφητικότητα έχει όμως και η μελανίνη που παράγεται από το δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να έχετε εκτεθεί στον ήλιο (ηλιοθεραπεία) ή να έχετε κάνει solarium τουλάχιστον 2-3 μέρες πριν και φυσικά πρέπει να έχει φύγει το μαύρισμα που αποκτήσατε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κίνδυνος εγκαύματος από το laser σε περιοχή με μαυρισμένο δέρμα είναι μεγάλος -σε κάθε περίπτωση, αν είστε μαυρισμένες θα πονέσετε αρκετά κατά την εφαρμογή.
  3. Υπάρχουν κάποια φάρμακα όπως οι τετρακυκλίνες και η ισοτρετινοΐνη που προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος σε οποιαδήποτε έκθεση σε ακτινοβολία (ηλιακή, laser). Η λήψη φαρμάκων που περιέχουν τις ουσίες αυτές θα πρέπει να έχει σταματήσει αρκετούς μήνες πριν ξεκινήστε την αποτρίχωση με laser. Φροντίστε να αναφέρετε πάντα κατά την επίσκεψή σας σε κάποιο κέντρο αισθητικής αποτρίχωσης, το πότε και για πόσο καιρό λαμβάνατε φαρμακευτική αγωγή με κάποια από αυτές τις ουσίες.
  4. Οι κυρίες σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιμένουν να περάσει και η περίοδος του θηλασμού για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις συνεδρίες αποτρίχωσης με laser. Δεν έχει συνδεθεί, κατά ο παρελθόν, η αποτρίχωση με οποιοδήποτε laser με επιπλοκές κατά την κύηση ή το θηλασμό, αλλά καλό είναι να μην χρειαστεί να το ανακαλύψουμε.
  5. Αν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο τατουάζ θα πρέπει πρώτα να αποτριχώσετε την περιοχή με laser. Μετά θα είναι αργά, αφού η ακτινοβολία laser για αποτρίχωση πάνω σε τατουάζ θα δημιουργήσει μία πολύ άσχημη ουλή. Υπάρχουν ειδικά laser που αφαιρούν τατουάζ, όχι όμως αυτά της αποτρίχωσης.
  6. Άτομα με καρκίνο του δέρματος, σακχαρώδη διαβήτη ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθούν ακτινοβολία. Φροντίστε λοιπόν, κατά την λήψη του ιστορικού, πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε θεραπεία, να είστε ειλικρινείς και να μην αποκρύψετε πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών στην υγεία σας.
  7. Μην παρασύρεστε από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές που μπορεί να βρίσκετε. Μπορεί η τιμή ανά συνεδρία να σας φαίνεται (ή και να είναι ) πολύ χαμηλή αλλά η συνεδρία να γίνεται τόσο βιαστικά και με χαμηλή ένταση που να χρειαστείτε πολύ περισσότερες φορές και τελικά να πληρώσετε αθροιστικά μεγαλύτερο ποσό και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ζητήστε από την αρχή ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα με το συνολικό (περίπου) αριθμό συνεδριών ανάλογα με την περιοχή που σας ενδιαφέρει, το κόστος ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος για ένα καλό αποτέλεσμα (μείωση τριχοφυίας 85-95%). Διαπραγματευτείτε σοβαρές εκπτώσεις αν χρειαστούν έξτρα συνεδρίες
  8. Αν η αιτία της αυξημένης τριχοφυίας είναι ορμονική διαταραχή (πχ αυξημένα ανδρογόνα σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) συζητήστε με το δερματολόγο σας για συνδυασμένη θεραπεία με lasers και αντισυλληπτικά ή/και αντιανδρογόνα από το στόμα. Γενικά δεν συστήνεται να διακόπτετε τη συστηματική από του στόματος αγωγή όταν ξεκινάτε το laser, γιατί όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο το ορμονικό υπόβαθρο δυσκολεύει την αποτρίχωση, απαιτώντας περισσότερες συνεδρίες

Αποτρίχωση με laser: Αλήθειες και Μύθοι

Στο ευαίσθητο δέρμα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα: Μύθος …Σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα, όπου η αποτρίχωση με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως κερί, ξυράφι, αποτριχωτικές κρέμες προκαλεί ερεθισμούς, σημάδια, θυλακίτιδα (εγκλωβισμός των τριχών μέσα στο δέρμα), η laser αποτρίχωση αποτελεί τη μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση.

Είναι επικίνδυνο το laser: Μύθος …Η  laser αποτρίχωση είναι απόλυτα ασφαλής όταν εφαρμόζεται ή επιβλέπεται από δερματολόγο. Το laser ουσιαστικά είναι ενισχυμένο μονοχρωματικό φως που προκαλεί επιλεκτική φωτοθερμόλυση στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντας μόνο αυτόν. Δεν ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό καθώς δεν επηρεάζει το δέρμα ή εσωτερικά όργανα.

Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα: Αλήθεια …Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί στις εξής περιοχές: πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, λαιμό, παρειές, φαβορίτες, μεσόφρυο, φρύδια), μασχάλες, στήθος, γραμμή κοιλιάς, μπικίνι, χέρια, πόδια (κνήμες, μηροί, γλουτοί), ράχη.

Υπάρχουν σημεία στα οποία η τριχοφυΐα εξαλείφεται τελείως και σε κάποια όχι: Μύθος… Οι μασχάλες, τα πόδια και το μπικίνι είναι περιοχές στις οποίες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και υπάρχει ριζική εξάλειψη της τριχοφυΐας. Όσον αφορά στο σημείο του άνω χείλους έχουμε επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ στις παρειές, στις φαβορίτες, στο πηγούνι και το λαιμό οι τρίχες μπορεί να επιμείνουν λίγο περισσότερο.

Δεν χρειάζονται πολλές συνεδρίες: Μύθος ..Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει και εξαρτάται από την περιοχή του σώματος στην οποία γίνεται η αποτρίχωση, από το χρώμα του δέρματος, καθώς και από το χρώμα και την ποιότητα της τρίχας.

Πονάει: Αλήθεια …. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη. Σε άτομα όμως που είναι ευαίσθητα στον πόνο καθώς και σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές, όπως είναι το μπικίνι, συστήνεται η χρήση αναισθητικής κρέμας πριν τη laser θεραπεία.

Οι περιοχές που γίνεται αποτρίχωση δεν πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο: Αλήθεια ..Μετά τη laserαποτρίχωση συστήνεται η αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο για μία εβδομάδα. Επίσης είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας στα σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Σκούρες τρίχες εντοπίζονται πιο εύκολα: Αλήθεια …Οι ακτίνες του laser απορροφούνται καλύτερα από τις πιο σκούρες και καστανές τρίχες.

Σημάδια μετά την εφαρμογή laser: Αλήθεια …Μετά τη laser αποτρίχωση μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ένας μικρός ερεθισμός, ένα ελαφρύ κοκκίνισμα που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Για αυτό το λόγο, μετά τη θεραπεία, συστήνεται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και δίνονται πάντα κατά περίπτωση οι ανάλογες οδηγίες από το δερματολόγο.

Αποτρίχωση με laser: Παρενέργειες

Η  laser αποτρίχωση αποτελεί μία αποδεδειγμένα ασφαλή μέθοδο που εφαρμόζεται για δεκαετίες. Στις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν συγκαταλέγονται οι υποχρωμίες-υπομελαγχρώσεις και οι υπερχρωμίες–υπερμελαγχρώσεις που στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.