Κυτταρίτιδα: Τελικά οι άνδρες είναι πολύ τυχεροί !!!

Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πλήρη εικόνα για την κυτταρίτιδα και τους τρόπους που μπορείτε να απαλλαγείτε .Η κυτταρίτιδα λοιπόν είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής «ρυτίδων» πάνω στο δέρμα.

Δημιουργεί όψη φλούδας πορτοκαλιού σε διάφορα σημεία της σιλουέτας, όπως στους μηρούς και τους γλουτούς την κοιλιά και τα χέρια , και προκαλεί τοπικές εισολκές στην επιφάνεια του δέρματος η οποία μπορεί να αυξηθεί με τα χρόνια καθώς η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται φυσιολογικά.

Η ανώμαλη υφή της «φλούδας πορτοκαλιού» είναι ένας συνδυασμός των αναπτυσσόμενων λιπωδών κυττάρων που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα και ινών κολλαγόνου που τρέχουν κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν μικρές εξογκώσεις, ενώ το σφικτό κολλαγόνο προκαλεί θρόμβωση.

Δεν υπάρχει άλλο αισθητικό πρόβλημα που να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες από την κυτταρίτιδα και για αυτό τον λόγο  δεν θα μπορούσαν οι ερευνητές αισθητικής να μην πασχίζουν να βρίσκουν συνεχώς  μεθόδους, καλλυντικά και θεραπείες που να δίνουν μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις.Σημαντικό, ωστόσο, είναι να κατανοήσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι μία κατάσταση που είναι εντελώς στο χέρι μας να αποφύγουμε. Όμως μπορούμε, ακολουθώντας τους σωστούς κανόνες, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην μείωσή της.

Κυτταρίτιδα και άνδρες

Σε βιοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο δέρμα ανδρών και γυναικών από την περιοχή των μηρών και των γλουτών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ανατομικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα διότι το ανώτερο τμήμα του υποδόριου ιστού τους αποτελείται από μεγαλύτερα λιποκύτταρα σε σχέση με εκείνα των ανδρών.Οι δεσμίδες δε του συνδετικού ιστού έχουν κάθετη διάταξη με κατεύθυνση προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα επάνω.Οπότε, όταν αλλάζει η εμφάνιση της λεπτής γυναικείας επιδερμίδας, αλλάζουν σχήμα και τα λιποκύτταρα.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά, διαθέτουν πιο παχιά επιδερμίδα ενώ το ανώτερο τμήμα του υποδόριου ιστού λεπτότερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα λιπώδη κύτταρα να παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

Κυτταρίτιδα: Τα 4 στάδια εξέλιξης του προβλήματος

Έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου σώματος που δεν κάνει καμία διάκριση γιατί  αφορά όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις ηλικίες.

Στάδιο 0 : Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα της είναι και φαίνεται λείο.Όταν ασκηθεί πίεση σε αυτό εμφανίζονται μερικές πτυχές, που δεν συνιστούν κυτταρίτιδα.

Στάδιο 1 : Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα της είναι λείο.Όταν το πιέσει με τα δάχτυλά της αρχίζουν να διακρίνονται «λακουβίτσες», δηλαδή κυτταρίτιδα.

Στάδιο 2 : Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα φαίνεται λείο, αλλά όταν στέκεται όρθια αποκτά την όψηφλούδας πορτοκαλιού.

Στάδιο 3 : Η κυτταρίτιδα γίνεται εμφανής σε κάθε στάση του σώματος ακόμη και χωρίς την άσκηση πίεσης.Ορισμένες γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα σε αυτό το στάδιο αναφέρουν ότι παρατηρούν συμπτώματακνησμού ή και πόνου σε περιπτώσεις γρήγορης αύξησης του σωματικού βάρους τα οποία συνοδεύουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Κυτταρίτιδα: Οι παράγοντες που ευνοούν στην ανάπτυξη της

Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες και μπορεί να επιδεινωθεί από αιτίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.Συνήθως αν μια μητέρα έχει κυτταρίτιδα, θα εμφανίσει και η κόρη της κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Ορμονικές αλλαγές: Κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση συμβαίνουν ορμονικέςμεταβολές στον γυναικείο οργανισμό που ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.Συνένοχοι θεωρούνται επίσης τα αντισυλληπτικά χάπια διότι συχνά προκαλούν κατακράτηση υγρών και η αύξηση του σωματικού βάρους που οδηγεί στην παχυσαρκία.

Παχυσαρκία: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε υπέρβαρα άτομα και σε παχύσαρκα, καθώς τα λιποκύτταρά τους είναι πιο μεγάλα και έτσι, η συσσώρευση και παγίδευσή τους κάτω από την επιδερμίδα γίνεται εντονότερη.

Κακή διατροφή: Μια ρουτίνα διατροφής φτωχή σε νερό και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες ευνοεί την αφυδάτωση του οργανισμού και προκαλεί την κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση, την κυτταρίτιδα.

Έλλειψη άσκησης: Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.Γυναίκες που εργάζονται σε γραφείο και μένουν για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε καθιστή θέση είναι οι ιδανικές υποψήφιες για να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα.

Κάπνισμα: Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα.Το κάπνισμα φαίνεται πως επηρεάζει την διοχέτευση του αίματος στο δέρμα γι αυτό την καθιστά πιο έντονη και επομένως, ορατή.Η κακή συνήθεια του τσιγάρου σταδιακά αποδυναμώνει το δέρμα, βλάπτει περαιτέρω τον συνδετικό ιστό και εξαπλώνει ευκολότερα το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Λεμφικές διαταραχές: Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας ευνοείται από τις διαταραχές στη λεμφική και αιματική κυκλοφορία.Αν κάποιο άτομο έχει και κυτταρίτιδα και ευρυαγγείες, είναι πιθανό η φλεβική πάθηση να ενισχύει την όψη φλούδας πορτοκαλιού στο δέρμα του.

Κυτταρίτιδα: Μέθοδοι αντιμετώπισης

Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επιμένει ή βρίσκεται σε μεγάλη έκταση, λύσεις έρχονται να δώσουν διάφορες επεμβατικές μέθοδοι κατά της κυτταρίτιδας, τις οποίες πραγματοποιούν μόνο εξειδικευμένοι δερματολόγοι

1.Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία με ενέσεις εγχέονται υποδόρια λιποδιαλυτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε), που σκοπό έχουν να διασπάσουν την κυτταρίτιδα, μετά από 4-8 θεραπείες.

2.Λεμφικό μασάζ: Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την μεσοθεραπεία .Το λεμφικό μασάζ λειτουργεί ως σύστημα ‘αποχέτευσης’ του οργανισμού, καθώς αποσκοπεί στην διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος». Με συγκεκριμένες, λοιπόν, κινήσεις, απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς και ο οργανισμός αποβάλει πιο εύκολα τις τοξίνες, ενώ τονώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και εξαλείφεται το οίδημα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους.

3.Ηλεκτροβελονισμός: Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας, καθώς δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, χωρίς καθόλου παρενέργειες. Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να κινητοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα στις περιοχές όπου εστιάζεται η κυτταρίτιδα, ενώ βελτιώνει τις μεταβολικές λειτουργίες των διαφορετικών κυττάρων στο σώμα. Το ποσοστό επιτυχίας του αγγίζει το 30%.

4.Endermologie (LPG): Η μέθοδος συνδυάζει το μηχανικό μασάζ με διατροφή και άσκηση και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένα ινστιτούτα αισθητικής και δερματολογίας. Σκοπός αυτού του ειδικού μασάζ είναι να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, να ενεργοποιήσει τον υποδόριο ιστό και έτσι να μικρύνουν τα λιποκύτταρα, ενώ ταυτόχρονα αποφλοιώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας συμβάλλοντας στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος. Για ορατά αποτελέσματα απαιτούνται 10-12 συνεδρίες

5.Ραδιοσυχνότητες με ρυθμική αναρρόφηση: Μέθοδος κατά την οποία με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων μεταφέρεται θερμότητα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να παράγεται κολλαγόνο. Η μέθοδος drainageπεριλαμβάνει λεμφικό μασάζ, ρυθμιζόμενο από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στόχος αυτής της μεθόδου είναι η σύσφιξη του δέρματος με ταυτόχρονη βελτίωση της κυτταρίτιδας. Η μέθοδος συνήθως απαιτεί από 8 έως 10 συνεδρίες, ωστόσο εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την περιοχή εφαρμογής.

Κυτταρίτιδα: Αντιμετώπιση με αντικυτταριδικές κρέμες

Σε ό,τι αφορά τις κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικές: οι ερευνητές ξεκινούν με ενθουσιασμό και περιμένουν ότι διάφορα συστατικά θα έχουν αποτέλεσμα αλλά στην πράξη αυτό δεν αποδεικνύεται.

Μόνο οι κρέμες με ρετινόλη φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, αλλά πολύ λίγες από τις κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο (πόσο μάλλον αυτές που μπορούμε να φτιαξουμε μόνες μας) έχουν τόσο υψηλή ποσότητα ρετινόλης που να έχει αποτέλεσμα (επιπλέον μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες, οπότε τέτοιες θεραπείες δίνονται και γίνονται μόνο με επίβλεψη δερματολόγου).Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα συστατικά στη φύση καταφέρνουν να διαπεράσουν το πολύ αποτελεσματικό “φράγμα” που αποτελεί το δέρμα, αλλά ακόμη και αν το διαπεράσουν είναι δύσκολο να φτάσουν και να επηρεάσουν πχ τη στοιβάδα του λίπους κάτω από αυτό ή το συνδετικό ιστό.

Συχνά, όμως, μπορούν να βελτιώσουν την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος (πχ το ενυδατώνουν) ή βελτιώνουν την τοπική μικροκυκλοφορία (ακόμα και μέσω του μασάζ) φαινόμενα που σίγουρα βελτιώνουν τη συνολική εικόνα του δέρματος. Για περισσότερες πληροφορίες θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς τη δερματολόγο σου ώστε να λάβεις επιστημονικά αξιόπιστες απαντήσεις!

Κυτταρίτιδα: Τι να προσέχουμε για να μην έχουμε

  • Να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος και χαμηλό σωματικό λίπος
  • Να αποφεύγουμε τις μεγάλες αυξομοιώσεις του βάρους μας, ειδικά μέσα από δίαιτες express, που επιβραδύνουν το μεταβολισμό και επιδρούν αρνητικά στο δέρμα μας
  • Να προτιμούμε μικρά και συχνά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα
  • Να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή, η οποία να βασίζεται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο), ημιάπαχα γαλακτοκομικά, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως βρώμη και καστανό ρύζι, ψάρια, απαχο κρέας, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς με μέτρο και να περιορίζει το κορεσμένο λίπος (πχ από λιπαρά κρέατα, βούτυρο κλπ)
  • Να πίνουμε πολλά υγρά -και λέγοντας υγρά εννοούμε βεβαίως το πόσιμο νερό αλλά και γενικά όλα τα ροφήματα που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, όπως το γάλα, οι χυμοί φρούτων (πάντα με μέτρο, όταν πχ αντικαθιστούμε τα φρούτα), ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κλπ, ξεχνώντας τον ανυπόστατο μύθο ότι η καφείνη ή το διοξείδιο του άνθρακα έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυτταρίτιδα.
  • Να ασκούμαστε συστηματικά, ιδανικά συνδυάζοντας αερόβια άσκηση (πχ περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, αερόμπικ, ζούμπα κλπ) και μυική ενδυνάμωση (πχ με λάστιχα, βαράκια κλπ). Η κυκλική προπόνηση είναι μία εξαιρετική μέθοδος που συνδυάζει την μυική ενδυνάμωση με την θετική επίδραση στο μεταβολικό ρυθμό.
  • Να μην καπνίζουμε και να μην υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ.