Αποβολή: Ο πιο κρίσιμος μήνας

Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπέρανε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τους μελετητές οι πρώιμες αποβολές στο τέλος του Αυγούστου είναι 44% περισσότερες από ό,τι στο τέλος Φεβρουαρίου.

Έως το 30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, δηλαδή σε απώλεια του εμβρύου πριν την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές αποβολές είναι ανεξήγητες, ενώ ελάχιστοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αποβολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε κατάθλιψη και άγχος.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Αμέλια Γουέσελινκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Epidemiology (Επιδημιολογία), ανέλυσαν στοιχεία για 6.104 κυήσεις, εκ των οποίων σχεδόν το 20% κατέληξε σε αποβολή.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αρκετά μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με τους χειμερινούς. Ο κίνδυνος αποβολής έως την 20ή εβδομάδα ήταν κατά 31% αυξημένος τον Αύγουστο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση του κινδύνου έφτανε το 44% για τις πολύ πρώιμες αποβολές (πριν την όγδοη εβδομάδα της κύησης).

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ερευνηθεί περισσότερο η πιθανή επίπτωση της ζέστης στις αποβολές, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. «Γνωρίζουμε ότι η ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα της κύησης, όπως ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση λιποβαρούς μωρού και ιδίως η θνησιγένεια», δήλωσε η Δρ. Γουέσελινκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποβολή: Τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος

Τη χαρά που δίνει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να διαδεχτεί η λύπη για περίπου μία στις δέκα γυναίκες, των οποίων η εγκυμοσύνη δεν έχει θετική έκβαση.

Περίπου στο 50% των αποβολών εμπλέκονται μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το θετικό είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αποβολή είναι μεμονωμένο συμβάν και το ζευγάρι καταφέρνει σε επόμενες προσπάθειες να επιτύχει ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη και να αποκτήσει παιδί.

Κάθε έγκυος πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει ανησυχητικά σημάδια στην αρχή της εγκυμοσύνης της –μέχρι και τη 13η εβδομάδα– ώστε να απευθυνθεί το γρηγορότερο δυνατό στο γιατρό της όταν το κρίνει απαραίτητο.

Αποβολή: Αιμορραγία

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται διακοπή της περιόδου για διάστημα εννέα μηνών, οπότε η αιμορραγία μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι ένα σύμπτωμα που σίγουρα βάζει τη γυναίκα σε σκέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις το αίμα που βλέπει η γυναίκα οφείλεται στη λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης, δηλαδή στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ανησυχητική θεωρείται η αιμορραγία κυρίως όταν το αίμα έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα.

Αποβολή: Πόνος και κράμπες

Όσο επεκτείνεται η μήτρα για να υποδεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικό η γυναίκα να βιώνει κράμπες στην κοιλιά και την περιοχή της πυέλου. Ωστόσο, οι κράμπες είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε περίπτωση αποβολής. Αν οι κράμπες συνοδεύονται από πόνο και ιδίως από αιμορραγία, η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό της.

Αποβολή: Πόνος στη μέση

Όπως για τις κράμπες έτσι και για τον πόνο στη μέση, είτε είναι ήπιος είτε έντονος, ισχύει ότι μπορεί να είναι σημάδι είτε της φυσιολογικής έκβασης της εγκυμοσύνης είτε της αποβολής. Σίγουρα αυτό προκαλεί σύγχυση στην ήδη συναισθηματικά φορτισμένη έγκυο, γι’ αυτό και η συμβουλή του γιατρού της είναι πάντα πολύτιμη όταν έχει αμφιβολίες ή ταλαιπωρείται από ανησυχίες.

Αποβολή: Καθυστέρηση περιόδου

Στις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο αλλά δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας στο σεξ με τον σύντροφό τους μια καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να σημαίνει ανεπιτυχή εγκυμοσύνη, φαινόμενο που στον ιατρικό χώρο είναι γνωστό ως χημική εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί κανονικά το ωάριο, αυτό στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα και το γυναικείο σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη χoριακή γοναδοτροπίνη (HCG) της εγκυμοσύνης, ωστόσο η εγκυμοσύνη δεν προχωρά περαιτέρω. Η χημική εγκυμοσύνη αντιστοιχεί στο συντριπτικό 50-75% όλων των αποβολών και οι περισσότερες γυναίκες δεν προλαβαίνουν καν να αντιληφθούν ότι ήταν έγκυοι.

Αποβολή εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο

Η αποβολή πρώτου τριμήνου είναι η αποβολή που συμβαίνει μέχρι τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η αυτόματη αποβολή, είναι συχνή σε ποσοστό 15% ακόμα και σε υγιείς γυναίκες, μεγαλώνουν όμως στην περίπτωση βιοχημικής εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες αποβολής ανά εβδομάδα αυξάνονται ειδικά μέχρι τη 12η εβδομάδα όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συχνότητα αποβολών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποβολή εμβρύου στον πρώτο μήνα συνήθως συμβαίνει εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και τίποτα δεν υπάρχει που να εμποδίζει τη γυναίκα να συλλάβει πάλι και να επιτύχει μία νέα ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη άμεσα ή στο μέλλον. Αν μία δεύτερη αποβολή πρώτου τριμήνου υπάρξει για δεύτερη φορά τότε απαιτείται ιατρική αντιμετώπιση και έλεγχος.

Αίτια για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο

Αναφέραμε ότι η πρώτη αποβολή στο πρώτο τρίμηνο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ανησυχία. Αν συνεχιστούν οι αποβολές τότε τα πιθανά αίτια είναι:

Ηλικία

Όταν η ηλικία των γονιών είναι αυξημένη τότε είναι πιθανές και διάφορες χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα έμβρυο μη βιώσιμο. Θα λέγαμε ότι είναι σαν η φύση να εμποδίζει την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης η οποία θα οδηγήσει σε ένα μη υγιές παιδί.

Χαμηλή τιμή προγεστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης έχουν ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική λειτουργία του ωχρού σωματίου μέχρι την 8η εβδομάδα κύησης. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα την παραγωγή της ορμόνης αυτής την πραγματοποιεί ο πλακούντας. Ο γυναικολόγος πιθανόν να συστήσει τη λήψη προγεστερόνης το πρώτο διάστημα κύησης, ειδικά σε περίπτωση αιμόρροιας.

Προβλήματα στην μήτρα

Το ενδεχόμενο διθάλαμης μήτρας, διπλής μήτρας, ινομυωμάτων ή οι συμφύσεις μπορεί να σχετίζονται επίσης με αποβολή στο πρώτο τρίμηνο.

Διαβήτης, υποθυρεοειδισμός

Νοσήματα μητέρας όπως σακχαρώδης διαβήτης και υποθυρεοειδισμός παίζουν σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό ελέγχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνήθειες μητέρας

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή συνυπολογίζονται σε μία αποβολή εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο

Τα συμπτώματα στην αποβολή πρώτου τριμήνου ξεκινούν με επαναλαμβανόμενες κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμόρροια και πόνο στην κοιλιά που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Η ύπαρξη μικρής ποσότητας αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποβολή, αφού μπορεί λίγο αίμα να φύγει στην είσοδο του πλακούντα στο ενδομήτριο.
Τα παραπάνω συμπτώματα θα κινητοποιήσουν τη γυναίκα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο, ο οποίος θα της συστήσει κατάκλιση και πιθανότητα τη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Μία απλή εξέταση θα διαπιστώσει τα αίτια της αιμορραγίας ή θα πιστοποιήσει την ενδεχόμενη αποβολή.

Πόσο συχνή είναι η αποβολή στο 2ο τρίμηνο;

Το δεύτερο τρίμηνο είναι και το πιο εύκολο της κυήσεως και για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Το ενδεχόμενο αποβολής δευτέρου τριμήνου υπάρχει σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι στο πρώτο τρίμηνο, το ίδιο σπάνιος είναι και ο πρόωρος τοκετός, ο οποίος συμβαίνει συχνότερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Έστω και μικρός κίνδυνος αποβολής όμως υπάρχει, γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα για την αποβολή του δευτέρου τριμήνου εγκυμοσύνης, όμως κάποιες προϋπάρχουσες ασθένειες ή διαταραχές που θα προκύψουν σε αυτή τη φάση εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή αποβολή. Συχνότερες είναι ο διαβήτης, ο θυρεοειδής, τα ινομυώματα, η αρτηριακή πίεση.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μία αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στην ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας. Δηλαδή ο τράχηλος δεν έχει την κατάλληλη μορφολογία είτε από φυσικά αίτια είτε από προηγούμενη απόξεση ή εγχείρηση στον τράχηλο.

Πιθανές παθήσεις και διαταραχές στο 2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Παθήσεις θυρεοειδούς

Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται οι ανάγκες για θυροξίνη στο έμβρυο, γι’ αυτό η γυναίκα με υποθυρεοειδισμό πρέπει να ρυθμίσει τη δόση υποκατάστασης θυροξίνης. Ακόμα κι αν δεν είχε στο παρελθόν θυρεοειδή πρέπει να υποβληθεί σε ορμονολογικό έλεγχο, καθώς τα αντισώματα για τον θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή του εμβρύου.
Η γυναίκα με υπερθυρεοειδισμό έχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή προεκλαμψίας.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται σε ένα μικρό ποσοστό μετά την ηλικία των 30 και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές που συνοδεύονται από πόνο και πυρετό. Σε βαριές περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό, παραμορφώνοντας την ενδομητρική κοιλότητα.

Αρτηριακή πίεση

Για τη νεογνική και μητρική νοσηρότητα η αρτηριακή πίεση είναι η βασική αιτία. Σε ένα ποσοστό 10% μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην κύηση, με κυριότερη αυτή της προεκλαμψίας (περιορισμένη ροή αίματος προς το έμβρυο) που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι ο πρόωρος τοκετός.

Διαβήτης

Το σώμα της γυναίκας σε εγκυμοσύνη απαιτεί επιπλέον ινσουλίνη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου, ειδικά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που δεν παράγουν αυτό το πλεόνασμα ινσουλίνης, εμφανίζουν διαβήτη, με κίνδυνο προεκλαμψίας. Συνήθως στην εγκυμοσύνη με διαβήτη επιβάλλεται η καισαρική τομή.

Υδράμνιο

Στο υδράμνιο υπάρχει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού γύρω από το μωρό με πολλούς κινδύνους. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι δυσπεψία και δύσπνοια.

Ανεπάρκεια έσω τραχηλικού στομίου

Αν το έσω τραχηλικό στόμιο της μήτρας ανοίγει στο δεύτερο τρίμηνο τότε υπάρχει κίνδυνος αποβολής.