Αυτά είναι τα 10 συμπτώματα του διαβήτη στον άνδρα

Περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η νεφροπάθεια, αλλά και η τύφλωση.

Ορισμένα, όμως, από τα συμπτώματα που προκαλεί ο διαβήτης εμφανίζονται αποκλειστικά στους άντρες και τα κυριότερα από αυτά μπορούμε να τα δούμε ακολούθως:

Συμπτώματα Διαβήτη στους άνδρες

  1. Ζαλάδα: Οι διαταραχές του έσω ωτός, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις συχνές ζαλάδες και τα προβλήματα ισορροπίας, είναι 70% συχνότερες στους άνδρες με διαβήτη. Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία κι έτσι επηρεάζεται η ροή αίματος στις δομές του έσω ωτός.
  2. Αιμορραγία των ούλων: Οι παθήσεις των ούλων είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη στους άνδρες. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου λόγω του διαβήτη συνεπάγεται αύξηση των σακχάρων στη στοματική κοιλότητα, τα οποία αποτελούν «τροφή» για τα βακτήρια που ζουν εκεί.
  3. Πληγές/κοψίματα που αργούν να επουλωθούν: Στα άτομα με διαβήτη- ιδίως στους άνδρες- ακόμη και μικροτραυματισμοί του δέρματος, όπως για παράδειγμα αυτοί που συμβαίνουν κατά το ξύρισμα, επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό.
  4. Αυξημένη όρεξη: Στον αρρύθμιστο διαβήτη τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν μόνιμα υψηλά και δεν φτάνουν στα κύτταρα, επομένως ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Αυτή η έλλειψη ενέργειας είναι η αιτία της επίμονης πείνας και της λιγούρας και η παρατήρηση δείχνει ότι αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες.
  5. Οίδημα στο άκρο του πέους: Στους άντρες με διαβήτη είναι εξαιρετικά συχνή η βαλανίτιδα , δηλαδή το πρήξιμο και το κοκκίνισμα στο άκρο του πέους.
  6. Κακή διάθεση: Η ισορροπία των σακχάρων του αίματος είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση. Οι διαταραχές της διάθεσης (ιδίως η κατάθλιψη) είναι συχνότερες στους άντρες με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με υγιείς άντρες.
  7. Μούδιασμα στα άκρα: Μια επιπλοκή του προχωρημένου διαβήτη –εξίσου σε άνδρες και γυναίκες- είναι η λεγόμενη περιφερική διαβητική νευροπάθεια, δηλαδή βλάβη των νεύρων που εκδηλώνεται ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα άκρα, κυρίως στα πόδια.
  8. Σκούρες κηλίδες στο δέρμα: Οι κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στον αυχένα, στη βουβωνική χώρα και κάτω από τις μασχάλες.
  9. Επίμονη δίψα: Όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, αυξάνεται η συχνότητα ούρησης και κατ’ επέκταση η επιθυμία για νερό (πολυδιψία). Η παρατήρηση δείχνει ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι συχνότερο σους άνδρες.
  10. Αλλοίωση της όρασης-«μυγάκια»: Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα, συμβάλλοντας στη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Δεν πρόκειται για «αμιγώς» ανδρικό σύμπτωμα, εντούτοις είναι συχνότερο στους άνδρες με Διαβήτη καθώς συχνά αμελούν να επισκεφθούν οφθαλμίατρο.

Διακοπές και διαβήτης: Η βαλίτσα που πρέπει να έχουν οι διαβητικοί

Ακόμη και αν ετοιμάζεστε να φύγετε για διήμερο, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας μία «βαλίτσα» με όλα εκείνα τα πράγματα που θα κάνουν τη ζωή όχι απλά πιο εύκολη αλλά ασφαλή.

Διαβήτης: Ταμπλέτες γλυκόζης

Έχετε πάντα πάνω σας ταμπλέτες γλυκόζης. Το ταξίδι με ταμπλέτες γλυκόζης είναι το ευκολότερο, διότι είναι ελαφριές, μπορούν να περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ενώ δεν θα λιώσουν ή λερώσουν με βάση τη θερμοκρασία που επικρατεί. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο σακίδιο ή την τσάντα σας άφοβα, καθαρίζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα ήταν αν είχε χυθεί χυμός.

Διαβήτης: Εξοικονομήστε χώρο για τα αναλώσιμα του Διαβήτη

Δοκιμάστε να τυλίξετε σαν ρολό τα ρούχα σας. Δεν αποτελεί ακριβώς μια συμβουλή σε σχέση με τον διαβήτη, αλλά όσα περισσότερα αποθηκευτούν με ακρίβεια, τόσα περισσότερα πράγματα μπορείτε να χωρέσετε στην τσάντα που θα κουβαλάτε στον ώμο σας.

Διαβήτης: Η ταυτότητα είναι της μόδας

Να φοράτε κάποια ιατρική ταυτότητα (βραχιόλι, κολιέ). Ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι, οπωσδήποτε να φοράτε κάποιο κόσμημα που να αναφέρει την πάθηση σας. Οι σημερινές ταυτότητες είναι της μόδας και με πολλά χρώματα, οπότε το να τις βρει κανένας είναι σαφώς ευκολότερο απ’ ότι παλαιότερα. Αλλά πέρα από τη μόδα, μια ταυτότητα ή ένα κόσμημα μπορούν να μιλήσουν για εσένα όταν εσύ δεν θα μπορείς, οπότε φόρα το για να είσαι απολύτως σίγουρος.

Διαβήτης: Το νεσεσέρ του διαβητικού

Έχετε μια τσάντα αποκλειστικά για τις προμήθειες διαβήτη. Πάρτε μια τσάντα, ένα μικρό σακί, ένα νεσεσέρ και μετατρέψτε το σε ιατρικό τσαντάκι. Διαλέξτε κάποιο «δυνατό» χρώμα, ώστε να ξεχωρίζει αμέσως στη βαλίτσα. Παράλληλα με τα φάρμακα σας, μπορείτε να βάλετε κάποια σαμπουάν ή την οδοντόβουρτσα σας, ώστε να είναι όλα μαζί.

Διαβήτης: Λίστα υπενθύμισης

Φτιάξτε μια λίστα. Πάντα να διατηρείτε μια κάρτα γραμμένη με τις προμήθειες που χρησιμοποιείτε και να την έχετε πάνω σας, ώστε να επιβεβαιώνετε ότι έχετε τα πάντα όταν πακετάρετε τη βαλίτσα σας. Σημειώστε τις απαραίτητες πληροφορίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καλό είναι να έχετε σημειώσει σε ένα χαρτί που βρίσκεται στο πορτοφόλι σας τα στοιχεία επικοινωνίας σας, του ιατρού σας, καθώς και μιας επαφής για έκτακτη ανάγκη.

Διαβήτης: Επιπλέον υλικά

Πάρτε παραπανήσιες προμήθειες. Για παράδειγμα, αν κάνετε ινσουλίνη με πένα, καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικές παραπάνω, διότι μπορεί να είναι χαλασμένο το φιαλίδιο ή να μην έχει σωστή επίδραση. Σε ποιον δεν έχει συμβεί εξάλλου; Επιπλέον, φέτος- όπως συνέβη και πέρυσι- δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντοτε μαζί μας μάσκες και αντισηπτικά.

Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι: Διασκεδάστε το! Με λίγη προετοιμασία και σχεδιασμό, το πακετάρισμα με τον διαβήτη, αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι διασκεδαστικό και χωρίς προβλήματα.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Φυσιολογικές τιμές σακχάρου 

Το σάκχαρο δεν μετριέται μόνο με μία εξέταση, αλλά με τρεις. Για να γίνει διάγνωση του διαβήτη, κάθε μία από αυτές πρέπει να επαναληφθεί και να είναι παθολογική δύο φορές, σε διαφορετικές ημέρες.

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) είναι ένδειξη της μέσης τιμής του σακχάρου κατά τους 2-3 τελευταίους μήνες.Η HbA1c μετριέται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και οι τιμές της σημαίνουν τα εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 5,7%

Προδιαβήτης = από 5,7% έως 6,4%

Διαβήτης = 6,5% ή υψηλότερο

Σάκχαρο νηστείας: Η εξέταση αυτή μετρά το σάκχαρο όταν είστε νηστικοί, δηλαδή όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 8 ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε, ή ήπιατε κάτι. Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται το πρωί, πριν φάτε πρωινό.

Το σάκχαρο μετριέται σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl) και οι τιμές του είναι ως εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 100 mg/dl

Προδιαβήτης = 100 έως 125 mg/dl

Διαβήτης = 126 mg/dl ή υψηλότερο

Καμπύλη σακχάρου: Η καμπύλη σακχάρου είναι μία δίωρη εξέταση, που ελέγχει το σάκχαρο πριν και 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση ενός ροφήματος με γλυκόζη.

Η εξέταση αυτή αποκαλύπτει πως μεταβολίζεται η γλυκόζη (δηλαδή το σάκχαρο) από τον οργανισμό. Στις 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση του ροφήματος γλυκόζης, τα αποτελέσματα σημαίνουν τα εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 140 mg/dl

Προδιαβήτης = από 140 έως 199 mg/dl

Διαβήτης = 200 mg/dl ή υψηλότερο

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Διαβήτης Τύπου 1

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

Η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη είναι συνήθως φυσιολογική, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.

Η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοάνοσης αιτιολογίας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 ανιχνεύονται στην κυκλοφορία ένα ή περισσότερα είδη αυτοαντισωμάτων, οι ασθενείς δε αυτοί εμφανίζουν αυξημένη προδιάθεση και για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο διαβήτης τύπου 1 εισβάλλει συνήθως απότομα. Συχνά δε, γίνεται αντιληπτός για πρώτη φορά με την ανάπτυξη κέτωσης και διαβητικής κετοξέωσης, οι οποίες και απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ο ασθενής είναι απόλυτα εξαρτημένος από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Διαβήτης Τύπου 2

Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία προδιαθέτει για ανάπτυξη ινσουλινοαντοχής, πιθανόν λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στο διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή.

Εάν κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Διαβήτης Κύησης

Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με γνωστό διαβήτη πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2.

Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης. Ο τύπος αυτός αφορά στο 3-5% των κυήσεων. Το 30-40% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Προδιαβήτης

O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο διαβήτης μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί όμως να είναι και ασυμπτωματικός. Τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι:

  • έντονη δίψα
  • συχνουρία
  • πολυουρία
  • ξηροστομία
  • κούραση και εξάντληση
  • θολή όραση
  • απώλεια σωματικού βάρους