Αύξηση πιθανότητας σύλληψης – Τρόποι

Τρόποι για να ετοιμάσετε το σώμα σας σε περίπτωση εγκυμοσύνης και συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Νερό

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι πολύ σημαντικό να πίνετε πολύ νερό (περίπου 8-10 φλιτζάνια την ημέρα). Αυτό βοηθά τα νεφρά να ξεπλύνουν τα απόβλητα από το σώμα και αυξάνει την ποιότητα του τραχηλικού υγρού.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Καλό είναι να αποφεύγετε ή να περιορίζετε αυστηρά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μειώνει τη γονιμότητα.

Καφεΐνη

Η τρέχουσα σύσταση είναι να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 300 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με 4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ, 3 φλιτζάνια φρέσκου καφέ ή 6 φλιτζάνια τσάι.

Άσκηση

Οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν τις δυσάρεστες παρενέργειες της εγκυμοσύνης (οσφυαλγία, σωρούς, πρησμένους αστραγάλους, κ.λπ.), να έχουν υπερβολική αύξηση βάρους ή να αισθάνονται ότι το σώμα τους αλλάζει ριζικά. Ένα υγιές σώμα είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσει καλύτερα τον τοκετό. Βρείτε μια ισορροπία όμως γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας, όπως ακανόνιστες περιόδους και ανωορρηξιακούς κύκλους.

Συμπληρώματα

Η λήψη ενός συμπληρώματος ειδικά σχεδιασμένου για πριν από τη σύλληψη θα σας προσφέρει 400mcg φυλλικού οξέος και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως L-αργινίνη βιταμίνη D και βιταμίνη B12 που βοηθούν στην υποστήριξη των διατροφικών απαιτήσεων των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν.

Σεξ

Κάντε σεξ συχνά, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα… Οσο πιο συχνά προσπαθείτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος.

Ξαπλώστε χαμηλά

Το να ξαπλώνετε για τουλάχιστον λίγα λεπτά μετά το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες το σπερματοζωάριο να συναντήσει το ωάριο.

Φάρμακα

Εάν παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήσετε τον γιατρό σας τι θα πρέπει να κάνετε.

Διατροφικές συμβουλές

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κατά την προσπάθεια σύλληψης βοηθά στη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο.

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος:

  • Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά , τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια παρέχουν φολικό οξύ που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του μωρού.
  • Οι φακές, τα φασόλια σόγιας, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου.
  • Νέα έρευνα (Dr Jorge Chavarros, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ) δείχνει ότι οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες πρέπει να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε αβοκάντο και ελαιόλαδο αλλά ελαφριά σε κρέας.
  • Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών που βρίσκονται στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορεί επίσης να αυξήσει τη γονιμότητα.
  • Τα ψάρια, τα ψωμιά ολικής αλέσεως, τα σπαράγγια, το σπανάκι παρέχουν ψευδάργυρο για να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, κάτι που είναι απαραίτητο όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή υγιών ωαρίων καθώς και υγιούς σπέρματος.

Αδυναμία σύλληψης: Πέντε παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ επώδυνη και κοστοβόρα διαδικασία.

Σήμερα, σχεδόν ένα στα πέντε ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, τα οποία μπορούν να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα αιτίων.

Δείτε ποια προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών:

Αδυναμία σύλληψης: Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να είναι αιτία επώδυνης περιόδου.

Η κατάσταση αναπτύσσεται όταν το ενδομήτριο, ο ιστός στο εσωτερικό της μήτρας που κάθε μήνα προετοιμάζεται για την εμφύτευση και την παραμονή ενός εμβρύου, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές. Η φλεγμονή και οι ουλές προκαλούν δυσλειτουργία ή φραγή των σαλπίγγων, κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει τις ωοθήκες, μειώνοντας έτσι την ποιότητα και / ή τον αριθμό των ωαρίων. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Από όλες τις ασθενείς με ενδομητρίωση παρουσιάζει συμπτώματα ένα ποσοστό, το 60-70%. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

  • πόνοι στην ελάσσονα πύελο, συνήθως κατά το δεύτερο μέρος του κύκλου
  • περιοδικά επαναλαμβανόμενοι πόνοι στην οσφυϊκή χώρα
  • πόνοι κατά την έμμηνο ρύση που βαίνουν μειούμενοι μαζί της και μετά εξαφανίζονται
  • πόνοι κατά την επαφή
  • πόνοι κατά την ούρηση
  • διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

Πόνοι που φτάνουν στο μέγιστό τους σημείο μία με τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρύση

Φυσικά, η ενδομητρίωση η οποία έχει δημιουργήσει αλλοιώσεις στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες όπως και συμφύσεις είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την απόκτηση παιδιού. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται ένας προσεκτικός χειρουργικός χειρισμός.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης

Πώς γίνεται όμως η διάγνωση; Επί υποψίας ενδομητρίωσης ο θεράπων ιατρός πρέπει να παίρνει ένα πλήρες ιστορικό και να γίνεται γυναικολογική εξέταση και ενδοκολπικός υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων.

Όταν υπάρχουν μικρές εστίες ενδομητρίωσης τότε είναι δύσκολο να ψηλαφηθούν όπως και να φανούν σε έναν υπέρηχο. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες αλλοιώσεις στις σάλπιγγες τότε ο υπέρηχος μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία. Την τελική όμως διάγνωση μπορούμε να την βγάλουμε μόνο με μια λαπαροσκόπηση.

Σε αυτή την περίπτωση γίνεται, υπό γενική αναισθησία, μια πάρα πολύ μικρή τομή στον ομφαλό. Τοποθετείται ένα μικρό λαπαροσκόπιο στην ενδοκοιλιακή κοιλότητα και έτσι μπορούμε να διαγνώσουμε και ταυτόχρονα να θεραπεύσουμε.

Αδυναμία σύλληψης: Ινομυώματα

Τα ινομυώματα στη μήτρα είναι ακόμη μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα. Μερικά ινομυώματα βρίσκονται σε σημεία της μήτρας, στα οποία θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαδρομή του σπέρματος από το τραχηλικό στόμιο προς το στόμιο της σάλπιγγας. Έτσι η συνάντηση του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου μέσα στον αυλό της σάλπιγγας, η οποία είναι απαραίτητη για τη γονιμοποίηση, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις, στέρεες, στρογγυλές αναπτύξεις, οι οποίες συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.