Για να αποτραπεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή η οποία έγινε χωρίς προφύλαξη η αντισύλληψη, το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι να ενημερώσει τον γυναικολόγο της για να τις δώσει πληροφορίες για το χάπι της επόμενης ημέρας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί κανονικό μέτρο αντισύλληψης. Δεν προστατεύει για όλο τον κύκλο της γυναίκας, και όταν επαναλαμβάνεται η λήψη του πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος διαταράξης του φυσιολογικόυ κύκλου.
Χάπι της επόμενης ημέρας: Πώς λειτουργεί
Το χάπι της επόμενης μέρας δεν τερματίζει μια εγκυμοσύνη που έχει ήδη ξεκινήσει (εμφύτευση ωαρίου). Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, το χάπι αυτό λειτουργεί με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:
- Καθυστερεί ή εμποδίζει την ωορρηξία
- Εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου
- Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στη μήτρα
Το συντομότερο δυνατό, εντός των επόμενων τριών ημερών. Για να έχει όμως την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, είναι σημαντικό το πρώτο χάπι να το πάρει η γυναίκα το γρηγορότερο μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή. Όσο πιο σύντομα το πάρει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Αν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί αμέσως μετά την επαφή, ακόμη και σε γόνιμες μέρες, η αποτελεσματικότητά του είναι σχεδόν 100%. Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά την επαφή τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 58%. Μετά ωστόσο τις 72 ώρες, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Το χρονικό όριο επομένως της δράσης του είναι οι επόμενες τρεις μέρες από την ύποπτη σεξουαλική επαφή.
Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι το χάπι της επόμενης μέρας ΔΕΝ είναι το ίδιο με την ουσία μιφεπριστόνη, επίσης γνωστή και ως “χάπι της άμβλωσης”. Αυτό το φάρμακο τερματίζει μια ήδη εγκατεστημένη στην μήτρα εγκυμοσύνη, όπου το γονιμοποιημένο ωάριο έχει εισχωρήσει στο τοίχωμα της μήτρας και έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες μέθοδοι αντισύλληψης και δεν συνιστάται για τακτική χρήση. Επίσης, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αποτύχει ακόμα και με τη σωστή χρήση και δεν προσφέρει προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι κατάλληλη επιλογή για όλες τις γυναίκες. Γι’ αυτό, ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας, εάν:
- Είστε αλλεργικές σε οποιοδήποτε συστατικό του χαπιού. Συμβουλευτείτε εκ των προτέρων το γυναικολόγο σας σχετικά με αυτό.
- Παίρνετε ορισμένα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού, όπως βαρβιτουρικά ή βαλσαμόχορτο. Και πάλι ρωτήστε σχετικά το γιατρό σας.
- Ξέρετε ότι είστε ήδη έγκυος
- Εάν θηλάζετε
- Εαν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη, υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης όσο είναι για τις γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Χάπι της επόμενης ημέρας: Παρενέργειες
Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, έμετος και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες. Γενικά, η πιο σοβαρή παρενέργειά του είναι η ναυτία, την οποία μπορεί να αποφύγει αν έχει φροντίσει να φάει κάτι πριν τη λήψη του.
Αν ωστόσο η γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα με το πεπτικό της σύστημα, καλό είναι να ενημερώσει τον γιατρό της, ώστε να τη συμβουλεύσει κατάλληλα.
.