Μύκητες των γεννητικών οργάνων είναι η ασθένεια κατά την οποία προσβάλλεται από μύκητες ο βλεννογόνος και το δέρμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων σε γυναίκες και άνδρες και ιδιαίτερα απο μια ξεχωριστή κατηγορία μυκήτων την Candida Albicans ή μονίλια.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα οι μυκητιάσεις βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση και πιο συγκεκριμένα ο μύκητας Candida Albicans
Συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι οι μύκητες στα γεννητικά όργανα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μύκητας συχνά ζει ήδη στον οργανισμό πολλών ανθρώπων στο δέρμα ή στο έντερο, αλλά παραμένει αδρανής όμως κάτω από ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατό να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση.
Μύκητες γεννητικών οργάνων: Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τους
Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων γενικά είναι :
- Aυξημένη θερμοκρασία,
- Yγρασία στην ατμόσφαιρα και στο σώμα
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Η ανεξέλεγκτη λήψη αντιβιοτικών, ανοσοκατασταλτικών, κορτικοστεροειδών αντισυλληπτικών
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη
Οι μύκητες στα γεννητικά όργανα παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πιο συχνή προσβολή των γυναικών απο μύκητες των γεννητικών οργάνων είναι κατά κύριο λόγω η ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος και αμέσως μετά άλλοι οι αλλοι παράγοντες όπως η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής που θεωρούνται οι ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η εγκυμοσύνη,η λήψη αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών συμβάλλουν πολλές φορές στην ανάπτυξη της αιδοιοκολπίτιδας απο κάντιντα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας στην προστασία απο προσβολή των γεννητικών οργάνων απο μύκητες είναι η διατήρηση της περιοχής στεγνής και καθαρής .Αν χρειασθεί κάποιος να πάρει αντιβίωση καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά προβιοτικά. Επίσης πρέπει να περιορίζεται η υπερβολική κατανάλωση γλυκών διότι το σάκχαρο αποτελεί ιδανικό θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των μυκήτων. Στα ζευγάρια εάν ένας εκ των δύο συζύγων προσβληθεί απο μυκητίαση επιβάλλεται θεραπεία και στους δύο συζύγους και αποχή απο σεξουαλική επαφή για μερικές ημέρες.
Μύκητες γεννητικών οργάνων: Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εμφάνισης μυκητίασης στις γυναίκες είναι :
- Έντονη φαγούρα στην κολπική περιοχή
- Πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου
- Κολπικές εκκρίσεις με μια λευκή, πολύ παχύρρευστη ουσία. Επίσης και η εσωτερική επένδυση του κόλπου μπορεί να έχει λευκά υπολείμματα αυτής της ουσίας.
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- Η επιδερμίδα στην περιοχή είναι πολύ πιο ευαίσθητη και μπορεί να έχει μικρές ραγάδες/σχισίματα
Αντίστοιχα συμπτώματα μυκητίασης στα γεννητικά όργανα των ανδρών και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από τη βάλανο ( κεφάλι του πέους) :
- Κόκκινο δέρμα
- Πρήξιμο
- Ερεθισμός και πόνος
- Φαγούρα
- Δυσοσμία
- Δυσκολία να τραβηχτεί προς τα πίσω το δέρμα/πετσάκι (μερική φίμωση)
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα του ασθενούς και σε συμπληρωματικές εξετάσεις. Η άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο, το αιδοίο ή το πέος και η εξέτασή του κάτω από το μικροσκόπιο, μπορούν να τεκμηριώσουν τη μόλυνση από κάντιτα. Επίσης είναι χρήσιμο να αποστέλλονται δείγματα στο εργαστήριο για καλλιέργειες.
Μύκητες στα γεννητικά όργανα: Θεραπεία
Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει καλό πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και απαραίτητα καλό στέγνωμα της περιοχής του αιδοίου.Χορηγούνται επίσης αντιμυκητιακές κρέμες όπως μυκοναζόλη,κοτριμαζόλη και κολπικά αντιμυκητιακά υπόθετα. Σε πιο δύσκολα περιστατικά χορηγούνται αντιμυκητιακά σκευάσματα απο το στόμα όπως φλουκοναζόλη και ιτρακοναζόλη.
Στους άνδρες συστήνεται πλύση με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα του πέους και στη συνέχεια εφαρμογή αντιμυκητιακής κρέμας. Σε πιο δύσκολα περιστατικά χορηγούνται αντιμυκητιακά απο το στόμα. Σε άτομα με μακρά ακροποσθία και συχνές προσβολές απο μύκητες συστήνεται περιτομή.
Μύκητες στα γεννητικά όργανα : Συμβουλές προφύλαξης
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε έξαρση των μυκητιάσεων, γι’αυτό πρέπει να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα για αποφυγή των προσβολών οι οποίες ειναι πολύ ενοχλητικές σε θέση που μπορεί να μας χαλάσει τις διακοπές μας.
Για να έχετε ένα ευχάριστο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες:
Μη μένετε πολλές ώρες μέσα στο νερό και μόλις εξέλθετε απο το νερό τη πισίνας ή της θάλασσας ξεπλυθείτε με καθαρό νερό, σκουπισθείτε καλά και φορέστε στεγνό μαγιό.Να θυμάστε πάντα ότι οι μύκητες και ιδιαίτερα η κάντιντα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε υγρό και θερμό περιβάλλον.
Μη φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα. Φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα. Κάνετε χρήση ήπιων και ουδέτερων καθαριστικών των γεννητικών οργάνων και μη χρησιμοποιείτε χωρίς λόγο αντισηπτικά σαπούνια που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Μη τρώτε πολλά γλυκά καθότι η γλυκόζη αποτελεί το καταλληλότερο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των μυκήτων και μη ξεχνάτε ότι εύκολα σας προσθέτει ανεπιθύμητο βάρος.