Δεν χρειάζεται πάντα ζάχαρη για να νοστιμέψει ένα γλυκό. Παρακάτω θα βρείτε συνταγές ιδανικές για όσους έχουν διαβήτη και έχουν αποκλείσει τη ζάχαρη από τη ζωή τους.
Πανακότα με γιαούρτι και σος φράουλα
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- 2 φλ. τσ. άπαχο γάλα
- 250 γρ. φρέσκες φράουλες
- 5 φύλλα ζελατίνης (ή 7,5 γρ. σκόνη)
- 1 βανίλια
- 4 κ.σ. βιολογική ζάχαρη καρύδας
ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΑ
- 250 γρ. φράουλες
- 3 κ.σ. βιολογική ζάχαρη καρύδας
- 1 φλ. καφέ νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα 250 γρ. φράουλες σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με την βιολογική ζάχαρη καρύδας, προσθέτουμε τα 500γρ άπαχο γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε νερό και μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης (αν επιλέξουμε σκόνη ζελατίνη την βάζουμε σε ένα φλ. καφέ νερό)
Ζεσταίνουμε πολύ καλά τα 2 φλ. τσ. γάλα μαζί με την βανίλια και ρίχνουμε μέσα τα μουσκεμένα και καλά στυμμένα φύλλα ζελατίνης ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά με το σύρμα.
Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα γιαούρτι-φράουλες ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε σε φορμάκια ή φόρμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (Αν θέλουμε το βάζουμε στην κατάψυξη και γίνεται απίθανο παγωτό!)
ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΑ
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. φράουλες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη καρύδας και το νερό να βράσουν για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε και με το ραβδομπλέντερ τις λιώνουμε (αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε στη φωτιά για να δέσει). Αφήνουμε να κρυώσει και η σως φράουλα είναι έτοιμη.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε στο μούλτι τις φράουλες με την ζάχαρη καρύδας, πολτοποιούμε και μετά αδειάζουμε σε κατσαρολάκι και το βράζουμε για 2- 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Υλικά
- 200 γρ. φαρίνα ολικής ή αλεύρι ολικής με 1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
- 1 αυγό και 3 ασπράδια
- 1,5 κεσεδάκι (από το γιαούρτι) ζάχαρη καρύδας ή 1/3 φλ. στέβια σε αναλογία 1:3
- 4 κ.σ. κακάο
- 1/2 κεσεδάκι ( από το γιαούρτι ) βούτυρο λιωμένο
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πρώτα με το σύρμα ή στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη καρύδας ή την στέβια
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού , το γιαούρτι, ξύσμα, βανίλια, κακάο και τέλος ( εκτός μίξερ) τα ασπράδια που έχουμε χτυπήσει μαρέγκα και την φαρίνα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω
Ψήνουμε στους 180 στον αέρα ..ο χρόνος είναι ανάλογα τον φούρνο!!
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας ένα μαχαιράκι μέσα που πρέπει να βγει καθαρό
Κορμός με αβοκάντο χωρίς ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ
- 4 ώριμα αβοκάντο
- 1 φλ.τσ. κακάο
- 4 κ.σ. stevia κρυσταλική σε αναλογία 1/3 ή 1 κ.σ. υγρή στέβια ή 1 φλ.τσ. ζάχαρη καρύδας
- 1/2 φλ.τσ. κονιάκ
- 1/2 φλ.τσ. καρύδι ( ή αμύγδαλο)
- 1 συσκευασία μπισκότα digestive
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
200γρ σοκολάτα με στέβια και 80γρ εβαπορέ λάιτ
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και βάζουμε στο μίξερ το εσωτερικό τους μαζί με το κακάο και την στέβια.
Χτυπάμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι μας τα μπισκότα και τα προσθέτουμε στο μείγμα αφού το αφαιρέσουμε από το μίξερ.
Ανακατεύουμε με κουτάλι καλά βάζοντας και τα καρύδια.
Σε μια μακρόστενη φόρμα βάζουμε μεμβράνη και ρίχνουμε μέσα το μείγμα σκεπάζοντας το με μεμβράνη.
Το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το εβαπορέ σε σημείο βρασμού αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε σε κομματάκια την σοκολάτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει και να γίνει μια ωραία γκανάζ.
Βγάζουμε την φόρμα από την κατάψυξη την γυρνάμε ανάποδα βγάζοντας το μωσαϊκό μας και αφαιρούμε την μεμβράνη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά την γκανάζ απο πάνω (προσοχή να μην είναι πολύ ζεστή) καλύπτουμε και τα πλαϊνά και τέλος με ένα πιρούνι κάνουμε πάνω σχέδιο κορμού
Το διατηρούμε στο ψυγείο ( οχι κατάψυξη)
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με στέβια και μερέντα
ΛΙΚΑ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κούπες σιμιγδάλι χονδρό ( 1 κούπα = 200γρ )
- 5 κούπες νερό
- 2 κ.γλ. υγρή στέβια
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 3 κ.σ. σταφίδες (αν θέλετε)
- 1 δόση μερέντα (1 κούπα κακάο— 20 σταγόνες υγρή στέβια — 3 – 4 κ.σ. εβαπορέ λάιτ — 1 κ.σ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο….όλα μαζί με πολύ καλό χτύπημα έως να πάρει την υφή της μερέντας)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Το ανακατεύουμε συνεχώς πρώτα σε δυνατή φωτιά και μετά σε πιο χαμηλή έως να πάρει ωραίο σκούρο χρώμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό (κρύο), στέβια, κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε βάζουμε μέσα τις σταφίδες. Όταν είναι έτοιμο το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα νερού. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πήξει ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού πήξει το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε μια φόρμα βάζουμε την μισή ποσότητα και με 1 κουτάλι το γεμίζουμε στα πλαϊνά και κάτω αφήνοντας στο κέντρο κενό ώστε να βάλουμε την μερέντα.
Γεμίζουμε με μερέντα και από πάνω το σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χαλβά. Η δόση αυτή βγάζει μια μεγάλη φόρμα ή 2 πιο μικρές.
Το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο και μετά φτιάχνουμε μια πιο αραιή μερέντα και ρίχνουμε από πάνω για σως!
Μπισκότα αγαύης
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με 1 κ.γλ. μπέικιν ή 360 γρ. φαρίνα ολικής ή 3,5 φλ. τσ. νιφάδες βρώμης
- 200 γρ. λάδι ( καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)
- 200 γρ. αγαύη ή μέλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- μια «τσιμπιά» αλάτι
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε πρώτα τον φούρνο στους 170 αέρα ή 190 αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι , αγαύη και αυγό.
Χτυπάμε με το σύρμα ( ή απλώς με ένα πιρούνι).
Προσθέτουμε το ξύσμα, βανίλια, αλάτι και τέλος το αλεύρι που επιλέξαμε ή την βρώμη.
Με το χέρι μας απλά ανακατεύουμε και… αυτό είναι όλο.
Έτοιμη η ζύμη μας τόσο απλά και εύκολα!
Πλάθουμε με το χέρι μας μπισκότα ή ανοίγουμε φύλλο και με κουπ κόβουμε το σχήμα που θέλουμε
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά (αν βάλαμε αλεύρι ΓΧ και βρώμη ή για 12 με 15 λεπτά αν βάλαμε φαρίνα ολικής)
Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε σπιτική σοκολάτα με στέβια και να βουτήξουμε τα μισά ή μόνο από πάνω τοποθετώντας τα πάνω σε λαδόκολλα.
Πηγή: sintagesgia diavitikous