Η διατροφή που κόβει ύψος από τα παιδιά

Έρευνες έδειξαν πως η vegan διατροφή κόβει ύψος από τα παιδιά.  Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων που επιφέρει αυτή η διατροφική προσέγγιση στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τα παιδιά που ακολουθούν τις μοντέρνες vegan διατροφές είναι πιο κοντά σε ύψος και με πιο αδύναμα οστά, υποστηρίζει νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 10 ετών που ακολουθούσαν φυτικές διατροφές ήταν κατά μέσο όρο τρία εκατοστά κοντύτερα από εκείνα που κατανάλωναν κρέας. Επιπλέον, τα οστά τους ήταν μικρότερα και λιγότερο δυνατά, γι’αυτό και διέτρεχαν κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας Great Ormond Street του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των χορτοφαγικών διατροφών και ότι τα παιδιά που ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφές θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και D για να μειώσουν τις πιθανώς μακροχρόνιες συνέπειες που έχει για την υγεία η φυτική διατροφή κατά την ανάπτυξη.

«Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσελκύονται από τις φυτικές διατροφές για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η προστασία των ζώων και η μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο κλίμα. Γνωρίζουμε, όμως, και ότι οι έρευνες για τις επιπτώσεις αυτών των διατροφών στην υγεία των παιδιών περιορίζονταν μόνο σε αξιολογήσεις για το ύψος και το βάρος και έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε παιδιά χορτοφάγους. Η μελέτη μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα αποτελέσματα υγείας σε παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan διατροφές», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Wells καθηγητής στο UCL.

Η νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, εξέτασε 187 υγιή παιδιά 5-12 ετών, εκ ων οποίων τα 63 ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, τα 52 vegan διατροφή και τα 72 έτρωγαν τα πάντα. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, τα παιδιά της vegan διατροφής ήταν κατά μέσο όρο 3 εκ. κοντύτερα, είχαν κατά 4-6% χαμηλότερο οστικό περιεχόμενο και πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν έλλειψη στη βιταμίνη Β12 σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν τα πάντα.

«Η μεγιστοποίηση της οστικής υγείας στα παιδιά συστήνεται με στόχο τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Βρήκαμε ότι τα παιδιά της vegan διατροφής είχαν χαμηλότερη οστική μάζα, ακόμα και μετά την προσαρμογή των δεδομένων σε μικρότερο σωματικό και οστικό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μπουν στην εφηβεία με ήδη εδραιωμένη οστική έλλειψη, η οποία αν προκαλείται από μια διατροφή που συνεχίζεται και κατά την εφηβεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στα οστά αργότερα στη ζωή», τονίζει με τη σειρά της η επίσης συγγραφέας και καθηγήτρια, Professor Mary Fewtrell.

Από τη θετική σκοπιά, ωστόσο, τα παιδιά της vegan διατροφής είχαν κατά 25% χαμηλότερα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους. «Βρήκαμε ότι οι vegan είχαν υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, γεγονός που υποδεικνύει έναν τύπο μη επεξεργασμένης, φυτικής διατροφής, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος και καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Β12 και D μπορεί να εξηγεί τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων στα οστά και βιταμίνης ορού», προσθέτει η Δρ. Małgorzata Desmond.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα αναδείξουν την ανάγκη για περαιτέρω συμβουλές ως προς το πώς μπορούν παιδιά και ενήλικες να τρώνε υγιεινά ακολουθώντας φυτικές διατροφές.

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Κάντε τον υπολογισμό με … ένα κλικ

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που θα προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια το ύψος που θα φτάσει το παιδί σας, στην πλήρη ανάπτυξη του.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, που μπορούν να σας δώσουν μια εικόνα και πιθανή εκτίμηση της ανάπτυξης του.

Το ανώτερο ύψος στο οποίο φτάνει κάθε άνθρωπος αποτελεί συνάρτηση τριών παραγόντων: γονιδίων, διατροφής και γενικής κατάστασης της υγείας του.

H άσκηση επίσης βοηθά να φθάσει το παιδί στο μέγιστο δυνατό ύψος που μπορεί να πάρει από τη φύση του, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και τη ροή του αίματος στον οργανισμό, από όπου μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την επιμήκυνση των οστών του. Έχει παρατηρηθεί ότι αποκτούμε περίπου το μισό από το ύψος που έχουμε ως ενήλικες, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Το ύψος κατά τη γέννηση, δεν προβλέπει το τελικό ύψος του ανθρώπου. Από τη βρεφική ηλικία όταν το μέσο μήκος είναι 50, 8 εκατοστά, έως την ηλικία των 2 ετών παρατηρείται αρχικά γρήγορη ανάπτυξη και στη συνέχεια επιβράδυνση και προστίθεται ύψος 35,5 εκατοστών. Από την ηλικία των 2 ετών έως την εφηβεία υπάρχει αργή, σταθερή ανάπτυξη, περίπου 6,3 εκατοστών το έτος.

Καθώς κάποιος μπαίνει στην εφηβεία, είναι συνήθης μια ανάπτυξη 7,6 έως 12,7 εκατοστών το χρόνο. Στις ηλικίες 40-50, το ύψος αρχίζει αργά να μειώνεται, ακόμα και σε υγιείς ενήλικες.

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Ο πιο δημοφιλής τρόπος υπολογισμού 

Προσθέστε το ύψος της μητέρας και το ύψος του πατέρα σε εκατοστά.

 • Προσθέστε περίπου 13 εκατοστά για τα αγόρια, ή αφαιρέσετε 13 εκατοστά για τα κορίτσια.
 • Διαιρέστε τον αριθμό δια του 2.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η μέθοδος δίνει σωστή πρόβλεψη για το πόσο θα ψηλώσει τελικά ένα παιδί, με περιθώριο λάθους της τάξης των ±10 εκατοστών.

Ένας άλλος τρόπος για να εκτιμηθεί το ύψος των ενηλίκων του παιδιού είναι να διπλασιάσετε το ύψος ενός αγοριού σε ηλικία 2 ετών, ή το ύψος ενός κοριτσιού στην ηλικία των 18 μηνών και να κάνετε την αναγωγή.

Θυμηθείτε, το ύψος ενός παιδιού ελέγχεται από γενετικούς παράγοντες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά παιδιά αρχίζουν την φάση της ανάπτυξής τους από νωρίς, ενώ άλλα παιδιά καθυστερούν να αναπτυχθούν.

Αν έχετε απορίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό του. Εκείνος παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού σας σε ένα τυποποιημένο διάγραμμα και μπορεί να καθορίσει αν το παιδί σας ακολουθεί την κανονική καμπύλη ανάπτυξης, καθώς και να βοηθήσει στο να κάνετε μια πρόβλεψη για το πόσο ψηλό θα γίνει ως ενήλικο άτομο.

Μάθετε με ένα κλικ πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί σας με τον ειδικό αυτόματο υπολογιστή

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να υπολογίσετε πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας.

Σημειώσεις:

 • Στον πίνακα που βλέπετε, επιλέξτε πρώτα απ’ όλα την ένδειξη Metric Units, προκειμένου να συνεχίσετε τον υπολογισμό σε μέτρα και εκατοστά και όχι σε ίντσες και πόδια
 • Στο πεδίο “Child’s Age” συμπληρώστε την ηλικία του παιδιού σε δεκαδική μορφή (π.χ. για παιδί 5 ετών και 11 μηνών γράψτε 5.11)
 • Στο πεδίο “Child’s Gender” επιλέξτε το φύλο του παιδιού. Επιλέξτε“male” για αγόρι, ή “female” για κορίτσι
 • Στο πεδίο “Child’s Height” συμπληρώστε το ύψος. Δηλαδή πόσο ψηλό είναι ΤΩΡΑ το παιδί
 • Στο πεδίο “Child’s Weight” συμπληρώστε το βάρος του παιδιού σε κιλά
 • Στο πεδίο “Mother’s Height” συμπληρώστε το ύψος της μητέρας σε εκατοστά
 • Στο πεδίο “Father’s Height” συμπληρώστε το ύψος του πατέρα σε εκατοστά
 • Πατήστε “Calculate” και πάνω από τον πίνακα θα δείτε με πράσινα γράμματα το αποτέλεσμα

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Ποιο είναι το μέσο ύψος ανά ηλικία για τα κορίτσια;

Ηλικία Ύψος σε Εκατοστά
1-12 μήνες 53,8 – 74,1
12-24 μήνες 74,1 – 85,5
3 έτη 94
4 έτη 100,3
5 έτη 107,9
6 έτη 115,5
7 έτη 121,1
8 έτη 128,2
9 έτη 133,3
10 έτη 138,4
11 έτη 144
12 έτη 149,8
13 έτη 156,7
14 έτη 158,7
15 έτη 159,7
16 έτη 162,5
17 έτη 162,5
18 έτη 163

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Ποιο είναι το μέσο ύψος ανά ηλικία για τα αγόρια;

Ηλικία Ύψος σε Εκατοστά
1-12 μήνες 54,8 – 75,7
12-24 μήνες 75,7 – 86,8
3 95,2
4 102,3
5 109,2
6 115,5
7 121,9
8 128
9 133,3
10 138,4
11 143,5
12 149,1
13 156,2
14 163,8
15 170,1
16 173,4
17 175,2
18 175,7

 

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Αιτίες που το παιδί σας δεν ψηλώνει

Ένα παιδί μπορεί να είναι κοντό σύμφωνα με τα πρότυπα της φυσιολογικής ανάπτυξης για την ηλικία του λόγω κληρονομικών παραγόντων κυρίως αλλά και λόγω κάποιων παθολογικών καταστάσεων.

Κληρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος

Πρόκειται για την κύρια αιτία χαμηλού αναστήματος. Τα παιδιά αυτά είναι κοντά αλλά μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου τελικού ύψους (γενετικά ύψος – στόχος) που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους και έχουν φυσιολογική ταχύτητα αύξησης.

Ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της ανάπτυξης και της έναρξης της εφηβείας

Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν φυσιολογική ταχύτητα αύξησης αλλά ψηλώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το «γενετικό ύψος – στόχο».

Η κατηγορία αυτή των παιδιών θα ξεκινήσει αργότερα την εφηβεία και θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη τους αργότερα αποκτώντας το αναμενόμενο ύψος με βάση το γενετικό δυναμικό που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους.

Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται ανάλογο ιστορικό αναπτυξιακής πορείας στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.

Παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν το ύψος

Παθολογικά αίτια κρύβονται συνήθως όταν η ταχύτητα ανάπτυξης είναι χαμηλή (λιγότερο από 5 cm το χρόνο). Τα κυριότερα παθολογικά αίτια είναι τα ακόλουθα:

 • Eνδοκρινολογικά αίτια όπως η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός), η υπερέκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing).
 • Νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος που αναχαιτίζουν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού μέσω μη επαρκούς απορρόφησης ουσιών (κοιλιοκάκη-αλλεργία στη γλουτένη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.ά.).
 • Παθήσεις των νεφρών, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
 • Συστηματικά νοσήματα και νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων.
 • Γενετικά σύνδρομα (σύνδρομο Turner, σύνδρομο Noonan, σύνδρομο Prader-Willi, σύνδρομο Down κ.ά.).

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Ο ρόλος του παιδιάτρου – Διάγνωση

Για τη διάγνωση και τη ανεύρεση της αιτίας του χαμηλού αναστήματος ο παιδίατρός σας καταχωρεί τις μετρήσεις του ύψους, του βάρους και της περιμέτρου κεφαλής του παιδιού σας σε καμπύλες ανάπτυξης προσαρμοσμένες για το φύλο και την ηλικία του.

Σε κάθε παιδί θα πρέπει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (Για τα βρέφη αυτό γίνεται πολύ πιο τακτικά) να καταγράφεται το σωματικό ύψος και το βάρος στις καμπύλες ανάπτυξης και να υπολογίζεται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης.

Με βάση τη λήψη ενός λεπτομερούς οικογενειακού και ατομικού ιστορικού, την προσεκτική κλινική εξέταση του παιδιού, τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού μπορεί να κριθεί απαραίτητο να γίνουν κάποιες βασικές εξετάσεις αίματος. Στη συνέχεια μπορεί να πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε παιδοενδοκρινολόγο.

Αν κριθεί απαραίτητο γίνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Τέτοιες περιλαμβάνουν, τον ορμονολογικό έλεγχο, το χρωμοσωμικό έλεγχο και την ακτινογραφία του καρπού για εκτίμηση της οστικής ηλικίας (σημαντική εξέταση για τη σκελετική ωρίμανση του παιδιού και την πρόβλεψη του τελικού αναστήματος).

Εάν η οστική ηλικία του παιδιού είναι μικρότερη από την χρονολογική του, είναι ενθαρρυντικό και το παιδί έχει περιθώριο να ψηλώσει.

Ειδικότερες εξετάσεις για τον προσδιορισμό επιπέδων αυξητικής ορμόνης (καμπύλες αυξητικής ορμόνης) με ειδικές δοκιμασίες γίνονται εφόσον κριθούν απαραίτητες από τον παιδοενδοκρινολόγο.

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου: Πότε απαιτείται χορήγηση αυξητικής ορμόνης;

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για τη χορήγηση αυξητικής ορμόνης στα παιδιά για να πάρουν ύψος. Αυξητική ορμόνη χορηγείται στα παιδιά που έχουν έλλειψη της ορμόνης αυτής αφού γίνει ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Παράλληλα χορηγείται σε κάποιες ειδικές παθολογικές καταστάσεις που οι έρευνες έχουν δείξει ότι επιδρά βοηθητικά στο τελικό ανάστημα το παιδιών (διάφορα σύνδρομα, νεφρική ανεπάρκεια κ.α).

Η χορήγησή της σε παιδιά που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δηλαδή στο ιδιοπαθές και οικογενές κοντό ανάστημα είναι αντικείμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγείται με ευκολία.

Αντίθετα, τόσο το παιδί όσο και οι γονείς, θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τις πιθανές γνωστές επιπλοκές αλλά επίσης να τονίζεται ότι πρόκειται για μια ορμόνη που επιδρά σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος και πιθανόν να υπάρχουν επιπλοκές που ακόμα να μην γνωρίζουμε.

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι η χορήγηση αυξητικής ορμόνης είναι μια επίπονη και οικονομικά βαριά διαδικασία. Το παιδί πρέπει να κάνει μία ένεση σχεδόν καθημερινά και τακτικές αιματολογικές εξετάσεις και πιθανώς να κερδίσει 5-7cm στο τελικό ανάστημα.

Συμπερασματικά οι αιτίες του χαμηλού αναστήματος ποικίλλουν και στα περισσότερα παιδιά δεν βρίσκεται κάποια παθολογική αιτία.

Η σωστή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού με τις σωστές μετρήσεις ύψους και βάρους από τον παιδίατρο και ο υπολογισμός της ταχύτητας ανάπτυξης με βάση τις ειδικές για την ηλικία και το φύλο καμπύλες είναι το κλειδί για τη σωστή αξιολόγηση.

Τα παιδιά με χαμηλό ανάστημα και ανεπαρκή ταχύτητα αύξησης μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθούν σε παιδοενδοκρινολόγο για εξειδικευμένο έλεγχο. Η αντιμετώπιση ποικίλει και εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί το κοντό ανάστημα.